Ihmiset palelevat leipäjonoissa ilman tulevaisuutta, aktiivimallin seurauksena entistä enemmän turvaudutaan toimeentulotukeen, maakuntahallinto lisää byrokratia, lastentarhanopettajat saavat palkkana rikkaan miehen vaimon harrastusrahat, vanhustenhoito on Pohjoismaiden huonoin, lastensuojelun kustannukset ovat kasvaneet, syntyvyys laskee yhä...
Tänään sitten puolustettin senaatintorilla työtöntä. Katselin tuota mölyä aina pätkissä, ja pitää kyllä sanoa, että en tunntenut lainkaan yhteenkuuluvuutta.
Hauskaahan tuo oli, yhden sorti tosi-tv-ohjelma, jonka vetäjät saivat hyvin mölyä irtoamaan väkijoukosta.
Vaikutustahan tuolla ei ole yhtään mihinkään, ja tuntuu siltä, että ilman tuota kansalaisaloitetta eivät liitot edes olisi tähän lähteneet.
Nyt oli sitten hyvä paikka, kun huomattiin, että kansalaisaloite saakin noin paljon kannatusta, niin siinä siivellä on hyvä esittää mukana huolestunutta.
Aktiivimalli omalta osaltaan on kelpo askel kohden talouspoliittisten toimenpiteiden lopullista tavoitetta eli saada Suomen talous kestävälle pohjalle ja mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyminen.
Silmäilin viimein lävitse aktiivimallin työttömältä edellyttämät toimenpiteet työttömyyskorvauksen tasoalennuksen välttämiseksi. Ylivoimaisiksi niitä on huono kutsua, kun työnhakijan omaehtoinen itsensä kehittäminenkin eli opiskelu on listalla vaihtoehtona.
Paljon kohutun työttömiltä leikkaavan aktiivimallin edellytykset täyttyvät työttömien maahanmuuttajien osalta silloin kun he ovat kotoutumiskoulutuksen piirissä, jossa suurin osa on ensimmäisen kolmen maassaolovuotensa aikana. Ne taas, jotka eivät ole kotoutumiskoulutuksessa, ovat yleensä opiskelemassa työttömyysturvalla, eikä aktiivimalli sovellu silloinkaan.
Työministeri Lindströmin lausunto STT:lle herättää kummastusta epäloogisuudellaan ja kertoo paljon siitä, kuinka huonosti tätä lakia aktiivimallista on oikein valmisteltu. Laki on jo voimassa ja työttömän pitäisi osata toimia sen mukaisesti, mutta ministeriö vielä miettii tulkintoja ja ohjeita maksatukseen - mielestäni työttömän oikeusturvakaan ei toteudu tällä hetkellä.
Työministeri Lindström on ilmaantunut puolustelemaan aktiivimallia, mutta perustelut MTV3:n kolumnissa ovat huteria ja harhaanjohtavia. Hän toteaa heti alkuun kuinka oppositiossa mennään enemmän tunteella kuin tiedolla, minkä jälkeen hän sitten perustelee asioita "tiedolla". Katsotaanpa analyyttisesti näitä esitettyjä väittämiä.
Aktiivitoimenpiteet vaikuttavat tutkitusti työllistymiseen ja työllisyyteen. Se on fakta jota ei pääse karkuun. Myös uusi aktiivimalli on vaikutuksiltaan niin liki kirjallisuudesta löytyviä esimerkkejä että se erittäin suurella todennäköisyydellä vaikuttaa halutusti, eli kasvattaa työllisyyttä ja lyhentää työttömyysjaksoja.
Suurimmalle osalle lukijoista on lienee selvinnyt, että vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli ei palkitse aktiivisuudesta ja sen tarkoituksena onkin saattanut olla se, että budjetissa piti päästä leikkaamaan myös työttömyyspäivärahaa, vaikka kiky -sopimuksessa oltiin muusta sovittu.
Sammutettua nuotiota on vaikea saada syttymään. Pitkään työttömyyttä eläneet kansalaiset ovat useimmiten menettänet uskonsa. Märkään hiileen puhaltaminen lamaannuttaa lopulta hengityksenkin.
Kun ei jaksa, on annettava periksi.
Toivon hiipuminen on tapahtunut viimeistään siinä vaiheessa, kun vuosien yrittäminen työpaikan löytymiseksi on kariutunut toinen toisensa jälkeen.