Petteri Järvinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähkönsiirto

Pohjoismaisen energiayhteistyön mahdollisuudet

Suomen taloudellisen tilanteen takia energiasektorilla on välttämätöntä pohtia asioita uudella tavalla ja hakea uusia, ennakkoluulottomia ratkaisuja. Muutosta ei tule pelätä, vaan koko yhteiskunta on haastettava toimimaan uusilla, aiempaa paremmilla toimintamalleilla. Energia luo pohjan koko yhteiskunnallemme ja meillä on sekä valta että vastuu tämän järjestelmän kehittämisessä.

Energiavirasto vastuussa siirtohinnan noususta

Alueellisena monopolina tehtävä sähkön siirto on liki riskitöntä liiketoimintaa. Teknologia on perinteistä, tuotantojärjestelmä koostuu kaapeleista, johtimista, pylväistä, muuntajista ja säätölaitteista ynnä toimitusjohtajan lukaalista. Pitkän ajan riskinä on sähkön kulutuksen loppuminen, mitä ei ole näkyvissä, tai paikallinen sähköntuotanto, mikä sekin on mielekästä vain verkottuneella mallilla.

Kaikessa on kyse läänityksistä

Satoja vuosia sitten oli tapana, että kuninkaat antoivat kunnostautuneille tai muuten suosiossa oleville lähipiirinsä jäsenille kaikennäköisiä maa-alueita verotettavaksi ja nautittavaksi. Syntyi kreivikuntia ja kartanoita ja näillä ruhtinailla ja simohurtilla oli mukava elämä, kun rahvas teki töitä ja kantoi kyljykset ja nauriit herransa eteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä