Suomessa verotetaan melkein kaikkea muuta paitsi veroja. Kait joku kohta veroveronkin keksii. Veroja maksetaan tietenkin ansiotuloista ja pääomatuloista. Tämän lisäksi mm. sähköstä, vakuutuksista, ruoasta, kulutustavaroista, parturissa käymisestä ja muista palveluista, alkoholista ja tupakasta sekä kiinteistöjen omistamisesta.
Veronmaksajien sivuilta löytyy Palkansaajan tuloveroprosentin kehitys-otsakkeella oleva laskelma työntekijöiden kokonaituloveroista eri vuosilta ja eri tulotasoilla. Se ei kuitenkaan suoraan kertonut, että montako euroa (tai markkaa) monesta eurosta verotettiin.
Suomessa on jostain syystä onnistuttu pitämään yllä mielikuvaa yritysten ja pääoman verotuksen korkeasta tasosta vaikkei tämä ole pitkään aikaan pitänyt paikkaansa. Lisäksi on tehokkaasti luotu uhkakuva siitä, että niihin tehdyt korotukset ajaisivat Suomen perikatoon ja ulkomaiset investoinnit häviäisivät. Suurimpana rummuttajana näille ovat EK sekä sitä sitten tahdissa komppaavat Kokoomus ja Keskustan Sipilä-siipi. Kumpi noista on kitaristi ja kumpi basisti olkoon kunkin päätettävissä - Siniset vaikuttaa lähinnä bändin roudarilta.
Harri Jaskari ehdotti perjantaisessa blogissaan ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyksen poistoa. Käytännössä tämä tarkoittaisi liittoon kuuluville palkansaajille veron korotusta, sillä he maksaisivat enemmän veroja vähennysoikeuden poiston myötä.
Monesti on aika isotöistä laskea paljonko maksaa veroja. Onneksi siihen on laiskureita. Verottaja sivuilla on suhteellisen helppokäyttöiset laskurit joilla voi tuloveronsa laskea. EVA on julkaisut laskurin jolla voi laskea kokonaisveroasteensa. Sillä on helppoa laskea omalla kulutus profiilillaan ja tuloillaan kokonaisveroaste. Laskin itselleni muutaman esimerkin. Oletin tulojeni pysyvän välillä 1500 € kk – 5000 € kk. Veroaste vaihteli välillä 55% - 59%. Kuluni ovat suhteellisen vakaat, velaton omakotitalo ja vanha auto. Ei mainittavia pääomatuloja.
Aina kun puhutaan kansalaispalkasta, syntyy hirmuinen huuto. Se maksaa liikaa. Tietysti se näyttää maksavan. Oletetaan että jokaiselle annetaan tonni käteen kuukaudessa. Valtion meno on noin 5 000 000 000 e kk. Huutajat eivät huomioi sitä että valtio verottaa palkan suurituloisilta pois. Vain bruttosumma kauhistuttaa.
Joku naiskirjailija on sanonut: "Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka ovat eri mieltä kuin feministit". Tästä on se seuraus, että helvetissä on enemmän porukkaa kuin taivaassa. Onhan jokainen mies potentiaalinen raiskaaja.
Kun Väestöliiton tutkijan Heli Vaarasen kirjoitus Helsingin Sanomissa nosti esiin feministien vastaiskun, katson asiakseni tuoda miestasa-arvon näkökulmaa asiaan.
Kun vertailuja julkaistaan siitä miten suomalaisia verotetaan muden maiden kansalaisiin verrattuna, niin vertailu ei ole pätevä ellei samalla oteta huomioon sitä mitä etuja kansalainen saa maksamiaan veroja vastaan.
Muissa maissa veroja maksamalla rahoitettavat edut kansalaisille voivat tietenkin olla paremmat kuin suomalaisten veronmaksajien edut, mutta ainakin minulla on sellainen käsitys että suomalaiset saavat valtiolta enemmän kuin muiden maiden kansalaiset. Lisäksi edun saajia ovat Suomessa myös rikkaat, eikä vain köyhät.