Petteri Järvinen

Vaalisalaisuus ei ole entisensä

Eilen illalla Ylen TV-uutisissa seurattiin Pekka Haaviston vaalitilaisuutta Rovaniemellä. Toimittaja haastatteli yleisöä ja kysyi jokaiselta, aikoiko tämä äänestää Haavistoa. Kaikki kertoivat kantansa. Eräältä henkilöltä kysyttiin jopa edellisen kierroksen äänestämisestä (Väyrystä, tietenkin).

Voi olla, että toimittaja oli leikannut juttuunsa vain ne, jotka suostuivat paljastamaan äänestyskäyttäytymisensä. Oleellista kuitenkin on että toimittaja ylipäätään kysyi asiaa. Vielä 20 vuotta sitten ei olisi tullut mieleenkään, että televisiossa kysyttäisiin tavallisilta ihmisiltä keitä he olivat äänestäneet. Sehän olisi ollut vaalisalaisuuden rikkomista!

Kiitos tosi-tv:n ja internetin, äänestämiseen ei enää liity suurta draamaa. Äänestämme euroviisuissa, Idolseissa, Big Brotherissa -- niin, ja presidentinvaaleissa. Joten mitä välii?

Jos paljastaa Facebookissa henkilökohtaiset tietonsa, valokuvansa, ilonsa ja surunsa, ei ole tarvetta salata myöskään äänen saanutta henkilöä tai puoluetta. Elämme avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikaa.

Ne, jotka ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ovat muuttuneet äänestäjistä melkeinpä vaalityöntekijöiksi. Facebookissa ihmiset kertovat ketä äänestivät ja markkinoivat valintaansa muillekin. Näkyvä liputtaminen ehdokkaan puolesta on paikoin herättänyt kiusallista huomiota ja epäilyjä henkilön puolueettomuudesta työssään.

Moni nettiaktiivi miettii parhaillaan, käydäkö lainkaan äänestämässä. Yhden uurnaan pudotetun numeron merkitys on vähäinen. Netin kautta pystyy (ehkä) vaikuttamaan useisiin muihin ihmisiin ja heidän äänestämiseensä, mikä moninkertaistaa vaikutuksen. Mekanismi ei tietenkään ole näin suora, mutta toisin kuin numeron kirjoittaminen lipukkeeseen, nettivaikuttaminen ainakin tuntuu välittömältä ja tehokkaalta.

Vaalitulokseen voi nykyään vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä. Siksi väite, jonka mukaan "jos et äänestä, et voi myöskään valittaa" ei enää päde.

Tätä taustaa vasten olisi tärkeää jatkaa sähköisen äänestämisen kehittämistä. Vaikka siinä on omat ongelmansa, perinteinen lippuäänestys alkaa kohta vaikuttaa yhtä kömpelöltä ja epämukavalta kuin laskujen maksaminen pankin tiskillä. Ja se näkyy myös äänestysvilkkaudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Joni Wallen

Eihän noita vaaleja kuitenkaan kokoajan ole, mutta olisihan se tietysti hyvä, jos pystyisi sähköisestikin äänestämään. Uskon, että nettiaktiivit kyllä käy ihan hyvällä prosentilla äänestämässä.

EDIT: Monia ääni jää kyllä antamatta, kun estyy pääsemästä vaalipaikalle esimerkiksi sairaalassaolon johdosta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Demokratian ongelma ei ole äänestystapa, vaan mahdollisuus vaikuttaa rahalla kannatuksen ostamiseen. Sitä tapaa näissä vaaleissa,- ja kaikissa aikaisemmissa vaaleissakin käyttävät oikeiston edustajat räikeimmin,- eli rikkaat.

Rikkaita puolustavien kannatus (Sauli Niinistö) ei olisi lähelläkään tuota luokkaa, ellei kannatusta pönkitetä (osteta) rahalla.

"Jos paljastaa Facebookissa henkilökohtaiset tietonsa, valokuvansa, ilonsa ja surunsa, ei ole tarvetta salata myöskään äänen saanutta henkilöä tai puoluetta. Elämme avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikaa."

Olen jyrkästi toista mieltä. Vaalisalaisuus ei ole koskaan ollut pakko, vaan aina vapaaehtoinen.
Järjestelmän on kuitenkin oltava sellainen, että äänestäjän täytyy voida pitää salaisuus itsellään.

Esim. Homofobiaisella pohjanmaalla Haavistoa äänestävä tervattaisiin ja kieriteltäisiin höyhenissä, jos äänestyssalaisuutta ei olisi.

...Siitäkin huolimatta, että siellä on yhtä paljon homoja, kuin muuallakin, mutta ne nököttävät kaapeissaan. Siellä ei ole turvallista kaappinsa ovea raottaa.

Khrömh, khröhm.....Piru tuota kurkkua, kun kutittaa...

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

En tarkoita, että vaalisalaisuudesta pitäisi kategorisesti luopua. Olisi vain syytä nähdä, miten sen merkitys on muuttunut.

Siksi kaiken kehityksen pysäyttäminen vaalisalaisuuden säilyttämisen nimissä ei ole järkevää (toki sähköisessä äänestyksessä on muitakin ongelmakohtia kuin vaalisalaisuus).

Jukka Korhonen

Mitä ongelmia Eestin sähköisessä äänestämisessä on? Siellähän äänestetään internetin yli, meillä sähköisen äänestämisen kokeilu tarkoitti sitä, että äänestäjä kävi äänestyspaikalla käyttämässä sähköllä toimivaa äänestyskonetta.

Joni Wallen

Politiikkaan liittyvää kiinnostusta tulisi myös lisätä eri keinoin, kuten kouluopetuksessa, jos haluttaisiin äänestysprosentin nousevan. Ei kaikkia vaan jaksa kiinnostaa jotkut vaalit.

Vaalihuuman tuottama yhteisöllisyys ainakin herättää äänestysvilkkautta. Politiikka tulisi tuoda yhä näkyvämmin arkipäivään, esimerkiksi nuorten esimerkein.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Vaalisalaisuudella tarkoitetaan äänestäjän oikeutta antaa äänensä siten, että kukaan ei saa tietää, ketä tai mitä hän äänesti."

Petteri, sotket oikeuden ja velvollisuuden.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Aina voi jättää vastaamatta, jos joku kysyy asiaa. Ei se ole tyhmä joka kysyy.

Tyry. Jos äänet ovat tosiaan ostettavissa, niin kuin väität, kertoo se mielestäni enemmän äänestävästä massasta, kuin kallista kampanjaa käyvistä. Itseeni ei kampajan hinnat vaikuta, sillä haen erittäin aktiivisesti itse tietoa ehdokkaista ja puolueista, joita voisin kuvitella äänestäväni. Minua eivät vaatekaapit ja kävelytestit hetkauta.

Mitä tulee "köyhiin" ja "rikkaisiin", meillä on niin kauan ongelma, kun köyhempien asiaa ajetaan tulonsiirtokärki edellä. Siitä päivästä lukien, kun köyhyyttä aletaan vähentämään pääpainoisesti parantamalla työllistymisen mahdollisuuksi, yrittäjyyn mahdollisuuksia ja kannustinloukkuja aletaan poistamaan muutenkin kuin juhlapuheissa, alkaa tämä maa etenemään kohti parempaa yhteiskuntaa. Nyt suunta on alaspäin. Kulma vaan vaihtelee.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Alpi, jos tehtäisiin kysely (on tehtykin) jossa tavis-ihmiseltä kysytään; Vaikuttaako mainostaminen ostokäyttäytymiseesi. Käytännössä kaikki vastaavat: Ei vaikuta.

Miksi siis yritykset mainostavat,- ja käyttävät siihen valtavia summia?
Miksi mainostoimistot ovat erittäin menestyviä yrityksiä?

Ihmiset vastaavat: Mainostaminen ei vaikuta,- ja silti mainostetaan......

Joku tässä mättää Alpi.
Mikähän se olisi?

Mitä mieltä Petteri muuten on mainostamisen vaikutuksesta?
Olet sen alan tieteilijä, että tuokin varmaan on ollut pohtimisen kohteena.

Minusta relevantti kysymys, koska vaalithan perustuvat kovasti juuri mainostamiseen.

Käyttäjän remppamies kuva
Olavi Ruohomaa

Sähköinen äänestys pitäisi todellakin saada nykyisen rinnalle. Useimmat uudet asiat pitää ottaa käyttöön ennen kuin nähdään niiden todelliset vaikutukset.

No, näissä vaaleissa monet ovat jo äänestäneet pankkitunnuksillaan Haaviston puolesta.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>monet ovat jo äänestäneet pankkitunnuksillaan Haaviston puolesta.

Heh, hyvä havainto. Netissä voi tosiaan äänestää -- eikä se tarkoita pelkkää ehdokkaiden peukuttamista FB-sivulla.

Tätä mietin itsekin viime kevään eduskuntavaaleissa: rahan antaminen kampanjaan vaikuttaa paljon enemmän kuin äänen antaminen vaaleissa.

Ehkä tulevissa vaaleissa jonkun slogan onkin "Älä äänestä, anna rahaa!".

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Vaalisalaisuuden idea on se, että vaalit tulee järjestää niin, ettei pysty todistamaan ketä äänesti. Tällä on tarkoitus estää (hankaloittaa) äänillä käytävä kauppa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Nimenomaan näin. Petteri Järvisen mallimaissa Itä-Euroopassa äänestyslapuista otetaan valokuvia. Sillä voi sitten käydä lunastamassa parikymppisensä.

Ehdokkaan tukeminen on tietenkin sallittua. Kovin innokasta tukijaa ei lahjoa tarvitsekaan, mutta turuilta ja toreilta löytyy kyllä laitapuolen kulkijoita, joille kaljapullon hinta riittäisi. Huomattavasti kannattavampaa kuin sadan korillisen hintainen mainos Hesarissa.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

En kyllä luota tippaakaan sähköiseen äänestykseen.

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94520-...

Puhe äänestyksen helppoudesta on peite sille että halutaan saada tulos pari tuntia aikaisemmin. Siitä on kysymys. Ja Zimbabwessa saatiin viime presidenttivaalien tulokset vasta kaksi viikkoa vaalien jälkeen. Kyllä nyt muutaman tunnun pitää jaksaa odottaa.

Toimituksen poiminnat