Petteri Järvinen

Globalisaation ihmeitä: thaimaalaiset marjanpoimijat

YLE uutiset kertoi eilen thaimaalaisista marjanpoimijoista, jotka näin loppukesästä saapuvat Lappiin. Tulijoita on noin 2500, enemmistö heistä kovaan työhön tottuneita thaimaalaisia.

Uutinen kertoo paljon nykypäivän maailmasta. Ensinnäkin on oikea globalisaation ihme, että jonkun kannattaa lentää toiselta puolelta maapalloa Suomen Lappiin marjoja keräämään. Se kertoo, miten halvaksi lentäminen käynyt, ja miten helposti työ ja sen tekijät liikkuvat.

Toiseksi on positiivista, että kerrankin työntekijät liikkuvat työn perässä Suomeen -- yleensä virta kulkee päinvastaiseen suuntaan.

Kolmanneksi tilanne on kuvaava: suomalaiset lentävät lomalle Thaimaahan ja sikäläiset lentävät töihin Suomeen. Kannattaako siis ihmetellä, miksi työpaikat ja talouskasvu valuvat Aasiaan? Ahkerimmat, hyvinvointia rakentavat ihmiset löytyvät sieltä, ja he ovat työpaikkansa ansainneet.

Jotain erikoista on siinä, ettei työttömyydestä kärsivästä maasta löydy paikallisia poimijoita. Thaimaasta tuleva työntekijä maksaa lentolipustaan 1500 euroa. Kotimaisella tekijällä olisi ainakin sen suuruinen kilpailuetu, mutta etu ei näköjään ole riittävä.

Tällä kertaa ei voi syyttää edes verotusta tai kannustinloukkuja, sillä marjanpoiminnasta kertyneet tulot ovat verovapaita. Samaa vapautta on ehdotettu myös pullojen keräyksestä saaduille tuloille, mikä onkin hyvä ajatus. Toisen uutisen mukaan Suomeen tulee ulkomailta myös pullojen kerääjiä. Ilmeisesti heitäkään ei saada kotimaasta riittävästi.

Globalisaatiolla on monet kasvot ja seuraukset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

siviili tarkkailija

[lainaus]Ensinnäkin on oikea globalisaation ihme, että jonkun kannattaa lentää toiselta puolelta maapalloa Suomen Lappiin marjoja keräämään. Se kertoo, miten halvaksi lentäminen käynyt, ja miten helposti työ ja sen tekijät liikkuvat.[/lainaus]

Eiköhän tuo kerro enemmän valtioiden veropolitiikasta jossa suomalaisen kansalaisen bensiinilitrahinnasta 3/4 maksetaan verona valtiolle kun lentopolttoainetta käyttävä yhtiö ei maksa omasta menovedestään mitään.

Kullervo Niittymaa

Luin tuon ylen jutun, kaveri uskoo parhaimmillaan saavansa päivässä 250€! Nyt tuli ylelle pilkkuvirhe, sehän tekisi 7500€ kk!

tapio oksanen

Tuossa vastapäätä olevalla pellolla on Thaikkuja keräämässä herneitä juuri nyt. Suomalaisia ei näy. Liekö se, että fattasta saa rahaa, vaikka ei herneitä keräisikään?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Thaimaalaisten Suomeen tuloon marjanpoimintaan on ainakin kaksi keskeistä syytä: Taimaan rahayksikkö on raskaasti aliarvostettu ja toiseksi Thaimaassa ei vastaavaa ansaintamahdollisuuta ole.

Parhaina vuosina olen minäkin poiminut puolukoita noin 200 kiloa. Ihan mukava sivuansio. Suomessa sillä voi elää ehkä kuukaudet Thaimaassa jopa vuoden.

Minä laiskana suomalaisena olen poiminut marjoja vain muutaman tunnin päivässä, kun thaimaalainen poimii vähintää 12 tuntia joka päivä. Jos marjoja vain on niin kuka tahansa pääsee sellaisella työn teolla 4 - 5 kertaiseen tulokseen. Se tarkoittaa tuhansia kiloja marjoja syksyn aikana.

Niillä määrillä poiminta kanattaa Suomessakin eläen ja kun marjatulojen kulutus siirtyy Taimaahan tulos moninkertiastuu juuri valuuttojen arvon suhteessa. Se tässä onkin ratkasevaa. Jos Suomessakin suomalaisille eläminen olisi yhtä edullista kuin thaimaasa, marjanpoiminta hyvänä marjavuotena antaisi ylivoimaiset ansiot.

Huonona marjavuotena taas poiminnalla ei pärjää edes thaimaalainen, ei heidän omallakaan hintatasollaan puhumattakaan, että kulut olisivat Suomen tasoa.

Jari-Matti Mäkelä

Jutun pointti oli, että marjanpoiminta on yksi esimerkki, jossa suomalaiset ovat laiskoja ja aasialaiset ahkeria? Ratkaisuksi Petteri esittää ×××?

Oletko laskenut, miten esimerkiksi Helsinkiläisen opiskelijan kannattaa matkata Lappiin keräämään marjoja? Jos asunnolle ei löydä alivuokralaista, vuokra verottaa aika paljon. Lentoliput ja bussi/taksimatkat maksavat kyllä suomalaisellekin, vaikkakin halpamatkoja on, samoin kakkosasunto -- vai taivasallako Lapissa yövytään?

En tunne alaa kovin tarkkaan, mutta huomioidaanko verotuksessa matkustus ja asunto, jos ei ole työsuhteessa vaan kerää verottomasti? Työterveyshuolto? Toimiiko edes kunnallinen terveydenhuolto? Jouduin kerran pahan tapaturman takia kotikuntani ulkopuolella kunnalliseen päivystykseen ja ommeltavaa haavaa pidettiin tuntikausia auki, koska myöhemminkin saapuvat kotikuntalaiset priorisoitiin edelle.

Isänmaallinen, hyvin toimeentuleva ja asiasta paremmin tietävä ihminen voisi vaikka kirjoittaa marjanpoiminnan taloudesta lyhyen oppaan wikipedian wikibookseihin, koska yksi syy asiasta kiinnostumattomuuteen voi olla vaivannäkö, jota tarvitaan kokonaisuuden hahmottamisessa. Marjanpoimintahan voi olla hyvää työtä esim. nuorille, jotka eivät toisaalta ole vielä asuneet välttämättä juurikaan poissa kotoa. Tällainen freelancer-homma voi olla liian pelottava askel eteenpäin. Thaimaalainen on ahkerampi? Onko Petterillä edes tietoa, mikä on länsimaisten kirjainten lukutaitoprosentti keskimäärin thaimaalaisella marjanpoimijalla :-)

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

En esitä ratkaisuja, teen vain havaintoja globalisaation seurauksista.

"Paikallisilla poimijoilla" tarkoitin lähinnä paikallisia poimijoita, en helsinkiläisiä opiskelijoita. Ymmärtääkseni Pohjois-Suomessa on korkea työttömyysprosentti.

Jos työn esteenä tosiaan on luettelemasi tekijät, poliitikkojen pitäisi oikeasti olla huolissaan kannustinloukuista.

Mitä taas thaimaalaisten lukutaitoon tulee, se tuskin korreloi ahkeruuden kanssa. Ei suomalaistenkaan ahkeruus aikoinaan siihen loppunut, että oppivat lukemaan.

Pertti Ikonen

Petterille sitten tullutkaan mieleen, että thaimaalaisten kannattaa tulla hankkimaan euroja Suomesta ja sitten kurssin vaihdolla kun rahat vaihtuvat bahteiksi, niin hups, 2 kuukauden marjatuloilla Suomesta Thaimaassa eletään usean kuukauden ajan.

Vai meinaako Petteri, että suomalaisella eurolla saa kurssin vaihdon jälkeen bahteilla Thaimaassa yhtä paljon tai vähemmän perunakiloja kuin Suomessa.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Siis thaimaalaisen kannattaa lentää Suomeen, mutta suomalaisen ei kannata mennä läheiseen metsään? Silloin jossain on nähdäkseni ongelma, eikä se riipu yksin bahtin kurssista.

Thaikuilla on perinteitä tästä työstä jo monen vuoden ajalta, joten mistään lyhyestä kurssierosta ei varmaankaan ole kyse.

Se on selvää, että globalisaatio tasaa varallisuuseroja kansojen välillä. Epäselvää joillekin tuntuu olevan se, että tässä tasauksessa Suomi ei välttämättä säilytä nykytasoaan.

Pertti Ikonen

"Silloin jossain on nähdäkseni ongelma, eikä se riipu yksin bahtin kurssista. "

No, kyllä minun euro vaihtuu bahtiksi aivan samalla kurssilla kuin thaimaalaisenkin Suomesta ansaittu euro.

Käyttäjän munkisto kuva
lauri munkisto

Thaimaasta tulee Suomeen poimijoiksi hyväkuntoisimmat nuoret. Suomen työttömistä vain pieni osa on sellaisessa priimakunnossa että poiminta voi olla kannattavaa. Eihän se ole kannattavaa edes kaikille thaikuille. Osa heistäkin saa loppujen lopuksi melko nollatuloksen ja joutuvat työnantajansa kusettamiksi.

Käyttäjän patkapau kuva
Juha Särkioja

Tässä ei todellakaan ole kyse ihmiskaupasta tai "härskistä riistosta" pääsääntöisesti. Thaimaasta ja muista kaakkoisaasian maista on totuttu lähtemään töihin muualle, kuten rakennustyömaille Taiwanille, Singaporeen ja arabimaihin, ja erityisesti Philippiineiltä lähdetään massoittain kotiapulaisiksi jne. Näillä ihmisillä on vaihtoetoja. Mutta parin kuukauden rahakas keikka Suomeen on houkutteleva vaihtoehto. Selitys löytyy kahden erilaisen talousjärjestelmän mittakaavaeroista : Hollannissa McDonaldsilla ketsuppi maksaa 90 senttiä. Thaimaassa sillä saa tukevan terveellisen aterian.

Lensin sattumalta viime viikolla Thaimaasta Amsterdamiin. Samalla lennolla oli yksi joukkue marjanpoimijoita matkalla Suomeen. He olivat todella hyväkuntoisen oloisia, eivätkä mitään kakaroita vaan valtaosin 30-40 vuotiaita miehiä ja naisia. Useimmnat heistä eivät olleet lentomatkalla ensimmäistä kertaa, sen huomasi käyttäytymisestä.

Ratkaisu mielestäni on tukea tällaista businessmallia, ja parantaa valvontaa, ohjausta ja työntekijöiden oikedellista asemaa mahdollisten väärinkäytösten ja kusetuksen varalta. Lisäksi kannattaisi pohtia, mitä muita töitä voitaisiin Suomessakin ohjata tähän moodiin, jolla lisättäisiin Suomen talouden ja Thaimaalaisten (ja muiden kaakkoisaasialaisten) hyvinvointia kontrolloidusti ja oikeudenmukaisesti.

Jo nyt naristaan vaikkapa rakennustyön siirtymisesta virolaisille ja venäläisille jne. En näe ollenkaan mahdottomana, että suuriin infra ja talonrakennusprojekteihin tulisi työvoimaa aasiasta 10-20 vuoden kuluttua Suomeen asti.

http://patkapau.blogit.fi/elama-risaiseksi-thaimaa...

Toimituksen poiminnat