Petteri Järvinen

Linnanmäen PR-katastrofi

Linnanmäen toimitusjohtajan tv-haastattelu muistuttaa siitä, miten pihalla johtajat voivat olla tämän päivän maailmasta. YLEn nuoren naistoimittajan kysymykset tuottivat Lintsille PR-katastrofin, jonka vaikutuksia maksetaan pitkään.

Toimittaja Rosa Kettumäki halusi selvittää, pitävätkö netissä liikkuvat tiedot kesätyöntekijöiden huonoista palkoista ja tiukoista työehdoista paikkansa. Toimitusjohtaja Räikkönen närkästyi kysymyksistä niin paljon, että keskeytti haastattelun.

Siinä ei sinällään ole mitään uutta. Ensimmäisenä tulee mieleen Bill Gates, joka teki saman vuoden 1994 haastattelussa, kun naistoimittaja tivasi häneltä kommentteja Microsoftin kovapintaisista toimintatavoista. Sitä ennen Gates tosin oli -- toimittajan pyynnöstä -- hypännyt tuolin yli ja näin todistanut oikeiksi huhut, joiden mukaan hänellä on mahtavat jalkavoimat. Minkä mäkihyppääjän maailma Gatesissa menettikään! Mitähän toimitusjohtaja Räikkönen olisi tehnyt, jos Kettumäki olisi pyytänyt häntä tekemään jotain vastaavaa?

Räikkönen kruunasi virheensä keskeyttämällä myös uuden haastattelun. Eikä taustatukena ollut Lastenpäivän säätiön kaupallinen johtaja Carita Gil suinkaan auttanut tilannetta, pikemminkin päinvastoin.

Kerran hermostumalla pääsee uutisiin. Tekemällä sen kahdesti peräkkäin pääsee viestinnän historiaan. Case Linnanmäkeä tullaan käyttämään kouluesimerkkinä siitä, miten yritysviestintää ei pidä tehdä.

Toimitusjohtaja ei saa menettää hermojaan eikä pilata yrityksen kuvaa - ei varsinkaan silloin, kun on juuri ehtinyt kertoa, miten "viestintästrategian mukaan Linnanmäellä on vain yhdet kasvot ja yksi ääni -- toimitusjohtajan kasvot ja hänen äänensä". Nyt jokaiselle haastattelun nähneelle -- ja heitä on yksin YLEn nettisivulla yli 57 0000 -- Linnanmäen kasvot jäävät mieleen töykeinä ja ylimielisinä. Lintsillä on kaksi vaihtoehtoa: joko vaihtaa toimitusjohtajaa tai viestintästrategiaa.

Jokaisen toimitusjohtajan pitäisi tietää, miten median kanssa toimitaan. Kaikkien muidenkin pitäisi tietää, että mokailu leviää viimeistään sosiaalisen median kautta ja kääntyy yritystä vastaan arvaamattomin seurauksin.

Tässä tapauksessa toimittajan kysymykset olivat niin tavanomaisia, että ilman toimitusjohtajan omaa mokailua asia olisi unohtunut saman tien. Totta, Linnanmäki maksaa huonoa palkkaa, mutta toimitusjohtaja oli oikeassa: kyse ei ole tavallisesta työpaikasta. Linnanmäki on tapa viettää kesää. Tuskinpa Mato Valtonen toimi vuoristoradan jarrumiehenä rahan vuoksi. Ja ilmeisesti palkka on riittävä, koska halukkaita kesätyöntekijöitä riittää näilläkin taksoilla.

Kielto kommentoida yrityksen asioita julkisuudessa, vaatimus asiallisesta pukeutumisesta tai kielto matkapuhelimen käytöstä työvuoron aikana saattavat nuorten mielestä kuulostaa kovilta, mutta ovat arkipäivää kaikissa ammateissa. Lojaliteettivelvoite on muutenkin ollut otsikoissa Facebook-kommentoinnin vuoksi.

Netissä on ehdotuksia siitä, miten toimitusjohtajan olisi pitänyt vastata ikäviin kysymyksiin. Ne ovat hyviä silloin, kun kyse on tavallisesta yrityksestä. Mutta Linnanmäki ei ole (eihän?) voiton maksimointiin pyrkivä Lintsi Oy, vaan sen takana on hyväntekeväisyyttä harjoittava Lastenpäivän säätiö. Linnanmäkeen yhdistetään iloa, hyvää mieltä ja hauskuutta. Linnanmäen kasvot ovat hymyilevän klovnin kasvot. Toimitusjohtajan esiintyminen romutti nämä mielikuvat.

Vielä pari sanaa hieman toisesta asiasta. Jälkimmäisellä kerralla toimitusjohtaja pyysi kysymykset etukäteen ja suuttui, kun toimittaja ei pysynyt niissä. Toimittajalla ei ole mitään pakkoa lähettää kysymyksiä etukäteen ja hän voi kysyä mitä haluaa. Se on sitä länsimaisen lehdistön vapautta.

Haastateltavan oikeudeksi jää kieltäytyä haastattelusta tai vastata sen aikana "en kommentoi". Jos valmiiseen juttuun jää selviä virheitä, asianomaisella on lain nojalla oikeus vastineen julkaisuun.

Toimittaja Kettumäki sai lentävän lähdön toimittajauralleen. Ties millainen tähtitoimittaja hänestä vielä kehittyy!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Viihdepalsta Viihdepalsta

Juu, lintsillä on kivaa. Tommoinen Räikkönen on kyllä huonohko mediassa. Olisiko noussut asema päähän? Muutenkin kaverilla kengän kärjet näyttävät eri suuntiin. Eihän semmoinen voi toimia.

Lintsille en mene tänä kesänä juuri tuon Räikkösen takia. Ihan vaan periaatteesta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tein juuri saman päätöksen. Olin jo viime tai toissa kesänä hämmästynyt lintsin toiminnasta. En muista tarkaan milloin tämä episodi sattui.

Kun sinne pääsi puoleen hintaan niin tuli tönimicase "etnisten vähmmistöjen välillä" ja sen seurauksena lintsi tyhjennettiin.

Toimitusjohtaja kiirehti kertomaan julkisuudessa, että menetettyä aikaa ei korvata.

Tämä oli hänestä se tärkein tiedotettava asia. Toisarvoista oli "pakolliset" pahoittelut.

Silloin jo vähän hämmästytti onko tj sitten provikkapalkalla?? Reilua olisi ollut tarjota muutama laitelippu pettyneille ihmisille ja pahoitella tapahtunutta.

Nyt sekä tästä että tönimisepisodista välittyi hyvin ylimielinen kuva. Käyttäjät ovat vain rahvasta jota tulee rahastaa rankalla kädellä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ettekö te ihmiset tiedä, kuka tekee päätökset Linnanmäelle menosta perheissä?

Eivät he mitään A-studiota katsele.

Mika Kuusela

Ja se on aivan helevetan hyvä. Mutta mepäs tehdään niistä tällaisia...pahempiakin.

Anni Loren

Näin sen haastattelun ja ihmettelin tätä Räikköstä. Apua! Mielestäni hän kohteli nuorta naistoimittajaa ihan törkeästi. Eihän tämä tyttö edes kysynyt mitään erityisen vaikeita, ihan asialinjalla oltiin.Myös nuoria pitää arvostaa, se tältä dirikalta tuntuu täysin unohtuneen ja osoittaa myös että juttu tehtiin aiheesta:(

Nettikeskusteluissa on arveltu että Räikkösellä on jotain isoja kupruja Linnanmäen taloudenpidossa tuossa taustalla kun oli niin kovaa puolustus. Toivottavasti tämä ei pidä paikkaansa.
Olen muuten itsekin ollut nuorena Lintsillä yhtenä kesänä töissä, mutta silloin meininki oli vielä leppoisaa:)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Totta, Linnanmäki maksaa huonoa palkkaa, mutta toimitusjohtaja oli oikeassa: kyse ei ole tavallisesta työpaikasta. Linnanmäki on tapa viettää kesää. Tuskinpa Mato Valtonen toimi vuoristoradan jarrumiehenä rahan vuoksi. Ja ilmeisesti palkka on riittävä, koska halukkaita kesätyöntekijöitä riittää näilläkin taksoilla."

Juuri tuossa kohtaa toimitusjohtaja poltti päreensä, kun toimittaja otti esille 7- euron tuntipalkan.
Kumma, kun toimittaja Järvinen tukee lintsin palkkapolitiikkaa, kun se juuri on heikoin kohta paikan maineessa.

Jos toimitusjohtaja ei saa johtamansa laitoksen maineen pilaamisesta potkuja, voidaan jälleen todeta hyvävelijärjestelmäkorruption olevan vahva tekijä suomalaisessa yritysjohtokulttuurissa.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

En ole toimittaja enkä tue Lintsin palkkapolitiikkaa - totesin vain, että se näyttää toimivan, koska tulijoita riittää joka kesä.

Jos taso todetaan työehtosopimuksen vastaiseksi tai muutoin laittomaksi, toimitusjohtaja vastaa asiasta. Silloin on tosiaan syytä kysyä, onko Linnanmäki hyväntekeväisyyttä harjoittava huvipuisto vai voiton maksimointiin pyrkivä yritys.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Anteeksi väärässäolemisistani. Olin jossain yhteydessä muistavinani sinua tituleeratun tietotekniikka-toimittajaksi, mutta se olikin tt-kirjailijaksi.

No, olkoon Linnanmäki millaiseen tahansa perustuva huvituslaitos, niin sillä ei saisi olla oikeutusta palkkavilppiin josta on kysymys.

Linnanmäki vetäisi todennäköisesti kausityöntekijöitä 4-5 euronkin tuntipalkalla, koska vetovoimaa lienee olemassa. Vetovoima ei saa olla työnantajan oikeus hyväksikäyttöön.

On noita vetovoimaisia ammatteja muitakin, joissa palkkavilppi perustuu tehtäviin nähden ylisuuriin palkka/palkkioihin. Esimerkkinä toimitusjohtajan työt.

Olisi mielenkiintoista tietää lintsin toim. johtajan palkkaperusteet. Ovatko ne ainakin osittain tulosperusteiset. Eli, mitä pienemmällä palkalla saa työntekijöitä, sitä isompi on toimistusjohtajan palkka.
Näin menetellään yleisesti suomalaisfirmoissa.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Periaatteessa tuo näkemys perustuu sellaiseen käsitykseen, että ainoa hyväksyttävä työn korvaus on raha vaikka todellisuudessa hyvinvointimme perustuu myös niin paljon muuhun, esim siihen, että työ tuntuu merkitykselliseltä.

Järvisen kommentti Mato Valtosesta kiteyttää tämän asian hyvin ja tulkitsen sen niin, että rahaa tärkeämpänä on pidettävä sitä, että tekeminen tuntuu mielekkäältä ja merkitykselliseltä. Lisää sellaista niin meistä kaikista tulee varmaan onnellisempia.

Jos työ taas ei tunnu merkitykselliseltä, eikä siitä "puuttuvasta" rahanmääräästa tunne saavansa mitään ei-rahallista kompensaatiota niin tilanne on tietysti toinen...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

No, ka ne voitist votta töötajait Eestist kuni paar euron tundpalgal. Niigu niisukuseil alatel.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Lönnroth: Tuskinpa Mato Valtonen koko kesää tai edes osaa kesästä on Lintsillä säännöllisessä 7 euron tuntipakkaisessa työssä.

Luulenpa että kyse on enemmänkin satunnaisesta PR-tempusta win-win -periaatteella.

Kyllä kai sitä PR-mielessä tai muuten huvikseen voi käväistä tekemässä työpäivän missä tahansa mielenkiintoisessa työpaikassa, mutta kun työ jatkuu, huvi muuttuu puisevaksi. Lintsin kohdalla oma kokemukseni nimenomaan kertoo, että viikon-kahden kuluttua työ maistui puulta ja tekopirteys alkoi tuntua tekopirteydeltä. Ja palkka huonolta.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Mark: Jep, jos työ on puuduttavaa niin ei se silloin kovin merkitykselliseltä kuulosta ja paremmalla palkalla sitä voi tietysti yrittää korjata paremmaksi.

Pertti Väänänen

Tyry:

"Linnanmäki vetäisi todennäköisesti kausityöntekijöitä 4-5 euronkin tuntipalkalla, koska vetovoimaa lienee olemassa. Vetovoima ei saa olla työnantajan oikeus hyväksikäyttöön"

Jos ihmiset tulevat vapaaehtoisesti töihin johonkin firmaan 5 Euron tuntipalkalla vapaaehtoisesti niin onko se välttämättä aina hyväksikäyttöä?

Jos alan alin laillinen palkka on vaikka 6 Euroa tunti, niin se on ihan työntekijän valinnasta kiinni ottaako työpaikan vai ei.

Mielestäni Linnanmäki tekee hyvää ja arvokasta työtä tarjotessaan nuorille työpaikan, jossa voi oppia työn tekemistä ja työetiikkaa. Tästä hyvästä voi Linnanmäelle sallia myös hieman taloudellista etua.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Minä olin nuorena tietokonekaupassa töissä kokonaan ilman palkkaa, koska työ oli niin kiinnostavaa. Sitten seuraavana kesänä tehtiin jo työsopimus ja sain vähän rahaakin oleskelustani. Toivottavasti ei tullut rikottua lakeja :-)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Jos ihmiset tulevat vapaaehtoisesti töihin johonkin firmaan 5 Euron tuntipalkalla vapaaehtoisesti niin onko se välttämättä aina hyväksikäyttöä?"

kyllä se täyttää hyväksikäytön tunnusmerkistön, jos siihen kytekytyy toimitusjohtajan tulospalkka.

ylempi hyväksikäyttää alempaa, noin yksinkertainen kuvio se on.

laitonta se ei ole, mutta moraalisesti tuomittavaa.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Ei se minusta noin yksinkertaista ole. Jos joku vaikka haluaisi ilmaiseksi mennä viikoittain avustamaan paikalliseen (yksityiseen) vanhuskotiin niin ei siinä ole mitään moraalisesti tuomittavaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Periaatteessa tuo näkemys perustuu sellaiseen käsitykseen, että ainoa hyväksyttävä työn korvaus on raha vaikka todellisuudessa hyvinvointimme perustuu myös niin paljon muuhun, esim siihen, että työ tuntuu merkitykselliseltä."

Leipäkaupassa ei kuitenkaan riitä pelkällä merkityksellisellä,- ja motivoituneena tehty työ, jos rahapalkka on jäänyt saamatta,- ja se on valunut esim. toimitusjohtajan omalle tilille.

Leipä maksaa yhtä paljon isopalkkaiselle, kuin ilman palkkaakin työtä tekevälle.

Että, tämmönen naivisti minä olen, varsinkin kun tulee nälkä...

Pertti Väänänen

Kuitenkin, jos kyse on kausityöstä, jota tekevät ansaitsevat muuna aikana varsinaisen tulonsa muuten, ei kyseinen tilanne täytä välttämättä hyväksikäytön tuntomerkkejä, vaikka yrityksen olisi tulospalkkaus. Tarjoaahan työnantaja näin pienen lisätienestin etuuksineen.

Myöskin nuorten opettaminen työelämään on hyvin arvokasta työtä, jossa Linnanmäki on näköjään kunnostautunu.

Tyryn ajattelu ei edusta tätä päivää. Hän jäänyt jonnekin 1970-luvulle.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Olet Pertti oikeassa. Ajatteluni ei edusta tätä päivää.
Kuten itsekin tiedät, on yhteiskunta elänyt uusliberaalia aikaa jo tuolta lähes 70-luvulta lähtien.

Toivoisin, että yhteiskunnallinen ajattelu muuttuisi takaisin yhteisöllisempään ajatteluun yksilökeskeisyyden sijaan.
Ja, siihen se meneekin.

Ajan merkit viittaavat siihen. Jopa Perussuomalaisten jytkyä voidaan pitää eräänä merkkinä yksilökeskeisen ahneusajattelun muuttumisesta yhteisöllisempään suuntaan.

Harri Räsänen

Mato Valtosen työskentely Linnanmäellä oli pelkkä PR kikka. Valtonen ei niitä rahoja tarvinnut mihinkään. Narsistille sopivaa toimintaa.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Ehkä Mato Valtonen ei sitten ollut hyvä esimerkki, en tiedä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että monet ihmiset hakevat työstä myös jotain muuta kuin rahaa, ja monet jopa ensisijaisesti sitä muuta.

Arhi Kuittinen

Otsikko on jo virhetulkinta tilanteen asetelmasta

Ja oudolla tavalla hyväksyvä asenne valheellisen kapitalistisen mediastrategian merkityksestä.

Ei tämä ole PR-katastrofi vaan erään firman kapitalistisen eetoksen paljastuminen.

Hyväksikäyttäminen ja vuorovaikutuksettomuus on monen firman ylpeyden aihe, varsinkin toimitusjohtajien ryyppyillallisissa. Valta ja riisto antaa vauhtia ja ylemmyydentuntoa.

Ja nyt kun nuori nainen ei firman tavalliseen tapaan pelännytkään johtajaa, niin johtajan arkipäivän normaalikuviot ja ylimielisyyden tavat paljastuivat sangen selkesti.

Toimituksen poiminnat