Petteri Järvinen

Juhlintaa perussuomalaiseen tapaan

Barcelona voitti lauantaina jalkapallon Mestarien liigan kukistamalla Manchester Unitedin maalein 3-1. Sunnuntai-illan urheiluruudussa näytettiin pätkä Barcelonan manageri Josep Guardiolan tiedotustilaisuudesta sekä juhlivia pelaajia: asiallista, ammattimaista, hallittua.

Yksikään pelaajista ei kaatunut, ei sönköttänyt, ei käyttäytynyt sopimattomasti, ei pudottanut pokaalia -- ja kuitenkin he olivat voittaneet mestaruuden lajissa, jota seuraa puolet maapallon ihmisistä. Näillä urheilijoilla, jos keillä, oli aihetta riemuun ja juhlintaan.

Jos joku pelaajista halusi vetää perseet olalle, hän teki sen julkisuudelta piilossa. Tosin vaikea edes kuvitella superlahjakkuus Lionel Messiä ympäripäissään.

Kun suomalaiset voittivat mestaruuden lajissa, jota harrastaa vakavissaan noin kuusi maata koko maailmassa, meno oli ihan toista. Perussuomalaiseen tapaan niin joukkueen johto kuin pelaajatkin ryyppäsivät raskaan kaavan mukaan. Kohellus jatkui vielä torin yleisöjuhlassa.

Joukkueenjohdon selitykset olivat tuttuja: "Pojat olivat voittaneet maailmanmestaruuden, täytyihän heidän saada juhlia". Ei kai kukaan tätä kieltänytkään? Kyse oli vain siitä, miksi Suomessa juhliminen on aina ryyppäämisen synonyymi.

C-kielen ohjelmoija sanoisi sen näin:

juhlia == ryypätä

Jos juhliminen tarkoittaa änkyräkänniä, miksei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä? "Pojat olivat voittaneet maailmanmestaruuden, täytyihän heidän saada kännätä kunnolla sen jälkeen".

Kun media paheksui pelaajien ja johdon käyttäytymistä, sitä syytettiin moralisoinnista ja pikkumaisuudesta. Voisiko olla niin, ettei urheilupiireissä ole huomattu maailman muuttumista? Kännääminen ja julkinen mokailu oli maan tapa vielä 1970-luvulla, mutta tänään siihen sortuva poliitikko tai yritysjohtaja huomaa äkkiä olevansa entinen ammattilainen. Olisiko sama vaatimus tulossa myös urheiluun?

Erikoisin puolustuspuhe (jos miehillä kerran oli oikeus kännätä voiton jälkeen niin miksi sitä täytyy edes puolustella?) kuultiin Raimo Summaselta. Hänen mielestään moralisoijat eivät tunne huippu-urheilun syvintä olemusta: huippu-urheilussa pärjätäkseen on oltava villieläin, joten pelien jälkeen paluu normiyhteiskunnan kahleisiin vie oman aikansa.

Barcelonan pelaajien esimerkin perusteella ihmettelen, kumpi meistä ei ymmärrä huippu-urheilun olemusta. Luulisi, että huippu-urheilijaksi yltäminen vaatii lujaa tahtoa ja itsekuria. Huippu-urheilijat eivät ole villieläimiä eivätkä savannin petoja vaan rautaisia oman alansa ammattilaisia.

No, kuten vaaleissa nähtiin, Suomi on Suomi. Maassa maan tavalla. Jos ei meno miellytä, ainahan täältä voi muuttaa pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Suuret rahat tuovat lieveilmiöt mihin tahansa lajiin, mutta niihin sortuvat ovat pian entisiä urheilijoita. Kuten Maradona. Huumeiden käyttö hoidetaan kuitenkin poissa parrasvaloista eikä sitä puolustella lajiin kuuluvaksi.

buuri johannesbuurista

Juhlia == (Kokaiinia && Naisia)

Lionel Messi ja kumppanit niistivät kokaiinia, joivat kallista shamppanjaa ja lähtivät piilossa ryhmäseksibileisiin.

Ei suomalaiset urpot osaa juhlia, julkisesti änkyräkännissä örveltävä ja säikyttävät ökytöykkäröinnillään naiset karkuun.

Juhlia != SuomalainenJuntti

Jouni Hölttä

Tämä Järvinen se jaksaa vetää samaa lässytystä. voi per...

Kaurismäki kun sekoili siellä elokuvafestareilla humalassa ja eikä meinannu uskoa,ettei tupakanpoltto ole sallitua, kolmasti täyty kieltää kunnes äijä työnsi tupakan suuhunsa sammumaan, hienoa, kylttyrelliä.

Mutta kun jääkiekko, perussuomalaiset... mistä näitä ulkokultaisia persreikiä sataa?

Wiljami Ilmarinen

Tiedotustilaisuus ja se, että pukukoppiin tuodaan kamerat heti pelin jälkeen on kaksi eri asiaa. Mistä me tiedämme kuinka raakasti nämä futarit alkoivat ryypiskelemään, kun TV2 ei jostain kumman syystä päässyt Barcelonan koppiin kameroidensa kanssa, eikä muihinkaan juhlallisuuksiin. No, mitä nyt uutiset kertoivat, että Barcelonassa juhlinta oli lähtenyt lapasesta ja muutunut väkivaltaiseksi.

On aivan selvää että Barcelonan pelaajat ovat "kaataneet" ihan huolella voiton kunniaksi. Meille ei vain sitä näytetty.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Suomalaiset ovat tottuneet juhlimaan edustuksellisesti.

Sen sijaan kun kansa juhli Barcelonassa, tuloksena oli 130 loukkaantunutta ja 15 pidätystä. Suomalaisille riitti Nurmisen ilmaveivi ja loukkaantunut poika.

Jani Niemi

Minä en nyt oikein tajua tätä jutun juurta.. Miten Perussuomalaiset ja kiekkoleijonien juhlinta liittyvät toisiinsa?

Onko siitä ihan jotain tutkittua tietoa, että Perussuomalaisten osuus kaduilla örveltävistä känniääliöistä eroaa jotenkin heidän saamastaan äänestysprosentista?

. .

Ehkä saamme Niemen Janin perusteltuun kysymykseen tilastollisuuteen nojaavan selvityksen.

Aasinsilta perussuomalaisiin on niin heikko, että olisin odottanut kirjoittajalta parempaa. Ellei kyseessä sitten ole tahallinen täky.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Sallikaa mun nauraa.

Tässä on youtube-pätkä vuoden 2009 mestarienliiga-juhlinnasta ja Messi on kännissä kuin käki. Ihan lavalla yleisön edessä. Kovin kirkkailta ei näytä myöskään Dani Alvesin tai Andres Iniestan silmät.

http://www.youtube.com/watch?v=BVG_Vd9vaYY

Muistutan myös, että Real Madridin Sergio Ramos pudotti Copa-pystin bussin pyörän alle ja sai sen paljon pahempaan kuntoon kuin leijonat konsanaan. Tuskin oli pelkkää urheilujuomaa hänkään nauttinut.

. .

Kas, ja minä kun luulin että perussuomalaisia on vain Suomessa.

Mika. H

Niin justiinsa.

Suomalaisista joukkueen johtaja Timo Jutila oli jurrissa, samoin yksi valmentajista ja ainakin yksi pelaaja. Muut käyttäytyvät kohtuu kunniallisesti.

Syytetäänkö koko joukkuetta muutaman yksilön käyttäytymisestä?!

ps. mitäköhän ne (ulkomaalaiset!) nyt ajattelevat meistä?!?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Youtube-linkkien jälkeen joudun muuttamaan käsitystäni Messistä, olin tältä osin väärässä.

Aivan varmasti pukukopissa vedetään viinaa ja huumeitakin, mutta se tapahtuu suljettujen ovien takana, ja on henkilöiden oma asia (sikäli kun pysyy lain sallimissa rajoissa). Mutta jos jalkapallotähdet toimivat samoin julkisuudessa, seuran johto tuomitsee käytöksen, eikä vetoa villimiehen vaistoihin tai savannileijoniin.

Bisnestähän tämä on. Viihdebisnestä, ei niinkään urheilua.

Monissa muissa maissa yleisö ei osaa käyttäytyä. Otteluihin tullaan tarkoituksella haastamaan riitaa ja rähinöimään. Jalkapallohuligaanit on käsite. Suomalainen yleisö osaa käyttäytyä.

Perussuomalaisilla en tässä yhteydessä viitannut tiettyyn puolueeseen vaan suomalaiseen perusluonteeseen.

Poistettu Poistettu

Tosiaan, en ymmärrä miksi kännissä oleminen olisi jotenkin perussuomalainen tapa? Ehkä suomalaiseen kulttuuriin kuuluu alkoholin humalahakuinen käyttö, mutta tuskinpa sitä nyt on syytä yhdistää mihinkään poliittiseen puolueeseen?

Itse olen huomannut, salaisuuksia kantavana ihmisenä joka on osoittanut ettei tuomitse mm. päihteidenkäyttöä jos ei tee pahaa muille, että alkoholin vastaisuus korreloi jonkin verran kannabismyönteisyyden vuoksi. Syy on selvä: sekavuus. Harvasta päihteestä saa itsensä niin sekavaan ja vastuuttomaan kuntoon kuin alkoholista johon liittyy joidenkin yksilöiden kohdalla väkivaltaa, asiatonta käytöstä ja harkitsemattomia ylilyöntejä.

Myönnän kyllä että kyse ei ole pelkästään alkoholista, vaan sen vastuuttomasta (väärin)käytöstä.

Vaikka en kovin suopeasti alkoholin runsasta kertajuomista katsele, toisaalta täytyy myöntää että maailmanmestaruuden voitto on tosiaan aika voimakas lieventävä asianhaara. Kunhan ei satuta ketään, sallittakoon.

Toimituksen poiminnat