Petteri Järvinen

Gorillasta kalkkunaksi

Nokia teki sen, mitä pelättiin. Hyppäämällä palavalta lautalta hyiseen veteen se veti mukaan koko Suomen kansallisen ylpeyden. Teollisuuden historiassa alkaa uusi luku, eikä sen kirjoittaminen tule olemaan miellyttävä tehtävä.

Liittoutuminen Microsoftin kanssa oli looginen ja odotettu valinta. Kurssireaktiosta päätellen moni oli kuitenkin toivonut toisenlaista ratkaisua. Nokian olisi pitänyt pysyä itsenäisenä ja panostaa tulevaan Meegoon, tai ottaa riski ja hypätä avoimeen Androidiin. Siinäkin tapauksessa, että tällainen strategia olisi epäonnistunut, tappio olisi ollut kunniakas. Alistumisessa Microsoftin vietäväksi ei ole tippaakaan sitä talvisodan henkeä, jota nyt olisi kaivattu. Psykologisesti Nokia on jo hävinnyt pelin, jonka se itse aloitti 15 vuotta sitten.

Päätös Symbianin saattohoidosta on ikävä uutinen suomalaisille softataloille ja niille tuhansille koodareille, joiden kouluttamiseen on käytetty valtavasti pienen maan resursseja. Uudelleenkoulutus ja vanhojen sovellusten siirtäminen Windows-alustalle tulee olemaan vaikea tehtävä. Tilanne ei koskaan palaa ennalleen, sillä amerikkalaisilla toimijoilla on Windowsissa pysyvä kotikenttäetu.

Microsoftin osakkeenomistajille tämän päivän uutiset ovat erinomaisia. Nähtäväksi jää, pystyykö Microsoft edes tällä siirrolla valtaamaan merkittävää asemaa mobiilimarkkinoista, vai syleileekö se Nokian kuoliaaksi yrittäessään. Microsoftilla on monta rautaa tulessa ja useita tukijalkoja, Nokialla vain tämä yksi.

Parhaassa tapauksessa yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia ja Nokia valtaa uudelleen asemia Yhdysvaltojen markkinoilla. Kaikissa kuviteltavissa olevissa skenaarioissa Nokian merkitys Suomelle tulee kuitenkin vähentymään. Suomi menettää osaamista, arvostusta, työpaikkoja ja euroja. Vaikka pääkonttori säilyykin vielä toistaiseksi Suomessa, Nokian brändi ja ydinosaaminen valuvat hiljalleen Atlantin toiselle puolelle.

Edes ne monet suomalaiset, jotka joko henkilökohtaisesta katkeruudesta tai kateudesta ovat toivoneet Nokialle ongelmia, tuskin ilahtuvat seurauksista.

Nettikommenteissa moni syyttää toimitusjohtaja Elopia maanpetturiksi tai suorastaan Microsoftin kätyriksi. Kohde on kuitenkin väärä. Ei ollut sattumaa, että juuri hänet valittiin Kallasvuon seuraajaksi. Todennäköisesti hallitus linjasi strategian jo syksyllä 2009 kun sille selvisi, ettei älypuhelimissa menetettyä asemaa enää pystytyä kuromaan umpeen omin avuin. Hallitus päätti, Elop toteutti.

Todellista syyllistä Nokian ratkaisuun pitää etsiä niistä virheistä, joita yhtiön johto teki vuosina 2005-2007. Innovatiivisuus ja nopealiikkeisyys hukkui organisaation syövereihin, missä se korvautui itsetyytyväisyydellä ja ylimielisyydellä. Markkinoiden muuttumiseen ja kilpailijoiden julkistuksiin olisi pitänyt reagoida ajoissa. Kun niin ei tehty, vanhoja syntejä on tänään jouduttu korjaamaan raskaalla kädellä. Ne muuttavat gorillan kalkkunaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Petteri Yrjölä

Jos tämä uutinen oli shokki ammattilaisille, niinkuin valtavasta määrästä kommentteja muissa medioissa voi nähdä, pitäisi kysyä näiden ammattilaisten ammattitaidon perään. Olihan tämän kaltaista odotettavissa, eikä tämä loppujen kädessä mikään yllättävä uutinen ollut.

Uutinen on suomalaisittain erittäin ikävä, mutta minkäs teet. Firman omistajat tekevät mitä tekevät ja muut voivat sitten seurata sivusta. Karua, mutta nykypäivää.

Toisaalta tätä pitää ajatella realistisesti. Mikä olisi ollut vaihtoehtoinen strategia ? Meegoon satsaaminen ei olisi kantanut kovin pitkälle, sen Petteri sinäkin tiedät kun tietokone-puolelta Linux-yhteisöä olet analysoinut. Nyt vain oli astetta enemmän firman tukea Linux kehittäjille, mutta ne samat riitelyt oli ilmassa. Ei siitä wow-efektiä tuottavaa ecosysteemiä olisi saanut elävä erkkikään.

Symbianille piti löytää se vaihtoehto ja nyt valinta oli Microsoft. Elopin perustelut, että Androidin kanssa olisivat vain yksi muiden joukossa on varsin pätevä. Google tuskin suostuisi yksinoikeudella tarjoamaan softaansa Nokialle. Jää toki nähtäväksi kuinka yksinoikeudella Microsoft suostuu antamaan Nokian rautaan tuon järjestelmän, mutta lähtökohta on parempi. Samaten motivaatiokysymyksessä Balmer on tsiljardi kertaa kovempi tekijä tässä kaupassa kuin Schmidt (kuka ??). Eli järkikauppa.

Nyt sitten nähdään, onko Nokiasta tekijäksi. Seuraavina kuukausina nähdään paljon kyyneleitä, mutta ehkä jo vuoden kuluttua kyyneleet voivat vaihtua jo hymyyn. Pitemmällä aikavälillä jopa nautinnoksi osinkoja nostaessa.

Ja iso kiitos Petteri kun löysäsit ensireaktiosi jälkeen ja analysoit tilannetta ilman intohimoja. Niin tätä uutista pitäisikin.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Minun käsittääkseni Nokialla ei tule olemaan mitään yksinoikeuksia, vaan he ovat yksi Windows-käyttäjä siinä kuin muutkin. Ei Mikrosoftilla ole mitään tarvetta paapoa Nokiaa tai mielistellä, koska he tulevat toimeen ilmankin, Nokia tässä on se lakkiaan pyörittelevä renki.

Petteri Yrjölä

Onhan se selvää, ettei Steve Balmer voinut tänään kertoa, että heivaavat muut valmistajat laidan yli, mutta tämän mittakaavan showta ei järjestetty kun tekivät yhteistyösopimuksen vaikkapa HTC:n kanssa. Tämä antanee riittävän indikaation mistä tässä on kyse. Etusivun uutinen kaikkialla maailmassa.

Jotta tässä olisi mitään mieltä kummankaan kannalta, Nokian tulisi saada vapaus tuon WP7:n suhteen ja tämä varmasti merkitsee sitä, että nuo muut valmistajat äänestävät jaloillaan. Jos Nokia mikseivät nekin. Eikä tämä haitanne Microsoftia. Microsoftille on varmasti ihan kiva, että on Samsung ja HTC täydentämässä tarjontaa, mutta jotta homma lähtee voimalla lentoon (vaikka kalkkunana), vaatii se täysin sitoutuneen kumppanin. Yllättyisin jos jatkossa kaupoista löytyy muitakin kuin Nokia WP7 (WP8) laitteita. Mutta voin olla taas väärässäkin.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Nokia on ennenkin epäonnistunut yrityksissään valloittaa jenkkimarkkinat.

Matti Palviainen

"Parhaassa tapauksessa yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia ja Nokia valtaa uudelleen asemia Yhdysvaltojen markkinoilla."

Niin paraassa tapauksessa. Huonommassa tapauksessa se menttää sielläkin markkinoita. Aasiassa ei tästä ratkaisusta pidetä. Nokia on siellä kova sana suomalaisuutensa vuoksi/epäamerikkalaisuutensa vuoksi.

Meego-Linux olisi ollut tulevaisuutta Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Unohdit Järvinen toki syyttää kaikkien muiden kokoomuslaisten tapaan AY-liikettä Suomalaisen työn uloshinnoittelusta. Tietämättömät idiootit vertaavat toki usein Intialaisen ja Kiinalaisen palkkoja Suomalaisiin. Miettikääpä sitä seuraavan kerran, että kuinka paljon sielä maksaa asuminen ja eläminen verrattuna nyt vaikka pk-seutuun. Jos saat 7 Intilaista insinööriä koodaamaan Delhissä tai Mumbaissa samaan hintaan kun yhden Suomalaisen, niin ihmekö tuo että työpaikat siirtyvät muualle.

Lisäksi EK ja Kansallinen Kusetus puolue ovat ajaneet Suomalaisen työntekijän irtisanomissuojan heikentämistä edelleen. Nyt (kuten edellisellä kerralla NSN:n isossa YT-kierroksessa) Suomalaisesta eroon pääseminen on yritykselle halvempaa. Tämä varmasti osin myös vaikutti siihen, että valittiin helpompi tie eli myydään sielä Microsoftille. Jenkit ovat patriotisteja - toisin kuin Kansallisen Kusetuksen puolueen kansanedustajat.

Pekka Taipale

Huoh. Kokoomuskatkeruus piti nostaa tähänkin?

Ja sitten tuo irtisanomisen helppous ja halpuus. Ihan oikeastiko kuvittelet, että irtisanominen Suomessa on helpompaa ja halvempaa kuin Yhdysvalloissa? Tai Intiassa tai Kiinassa?

Ei työpaikkoja säilytetä sillä, että irtisanominen on vaikeaa. Työpaikkoja säilytetään sillä, että ne ovat tuottavia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ihan oikeaan osuu, työpaikkoja ei säilytetä sillä että irtisanominen on vaikeaa... Itse asiassa työpaikkoja luodaan siten että irtisanominen ei ole liian vaikeaa...

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Väitinkö niin että työpaikkoja säilytetään sillä? Tiedätkö mitään Intialaisesta ja Kiinalaisesta työmarkkinoista - tuskin ... Minun pointtini oli siinä, että Nokia olisi mahdollisesti katsonut pidemmälle Meego kortin, mutta koska Suomessa on helpompi päästä eroon työntekijöistä, niin tämä saattoi olla osasyy ratkaisuun.

Ja olet ehkä tyhmä, jos väität Suomessa pystyttäisiin kilpailemaan tuottavuudella (jos puhutaan pelkästään ohjelmistokehityksestä) Intian tai Kiinan kanssa. Intiasta ja Kiinasta saat 7 insinööriä samaan hintaan kuin Suomessa yhden (1). Kerro toki millaisella kuukausiansiolla Suomalainen pystyisi tekemään töitä, jotta tuottavuus olisi kilpailukykyinen Aasian maiden kanssa!

Pekka Taipale

Kyllä, tiedän jotain kiinalaisista työmarkkinoista. Olen asunut siellä toista vuotta ja minulla on sen jälkeen ollut siellä kymmeniä alaisia ja kollegoja.

Jos Suomi ei kilpaile työn tuottavuudella - sillä että tehdään vähemmillä tunneilla fiksummin - niin millä sitten? Kiukuttelun intensiteetillä?

Sakari Behm

Tuskin kukaan kanadalainen ryhtyy ajattelemaan ensimmäisenä Suomen etua? Kohta Nokiasta ei jää edes nimeä, kun kaikki sulautetaan Microsoftiin?

Typeryydellä ei tunnu olevan rajaa keiden kanssa kaveerataan?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Meinaatko että Microsoft ryhtyy laitevalmistajaksi?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Eikö se ollut niin, että Ollila sai valita, että hän tai Kallasvuo lähtee. Ollila se maanpetturi on! Toisekseenn Ollila on puuhastellut sitä sun tätä ja koko Nokiann rappio on seurasta Ollilan päätöksestä 10 vuotta sitten lähteä mallimarkkinoille,, parhaimmillaan yli 50 mallia tuotannossa.

"Nettikommenteissa moni syyttää toimitusjohtaja Elopia maanpetturiksi tai suorastaan Microsoftin kätyriksi. Kohde on kuitenkin väärä. Ei ollut sattumaa, että juuri hänet valittiin Kallasvuon seuraajaksi."

---

"Päätös Symbianin saattohoidosta on ikävä uutinen suomalaisille softataloille ja niille tuhansille koodareille, joiden kouluttamiseen on käytetty valtavasti pienen maan resursseja. "

Ylipäätänsä viimeiset 10 vuotta Nokia on tuhlannut softapuolella kansallista osaamipotentiaalia lukuisten miljardien edestä. 90-luvun puolella naljailin vielä Risto Siilastmaalle, että kansallisesti bkt:n olisi edullista, että hänen firmansa ihmiset siirtyisivät Nokiaan...

Matti Palviainen

"Nähtäväksi jää, pystyykö Microsoft edes tällä siirrolla valtaamaan merkittävän aseman mobiilimarkkinoista, vai syleileekö se yrittäessään Nokian kuoliaaksi. Microsoftilla on monta rautaa tulessa ja useita tukijalkoja, Nokialla vain tämä yksi."

Ei pysty. Microsoft syleilee sen kuoliaaksi. Tämän ymmärtämiseksi on tarkasteltava myös geopolitiikkaa.

Amerikka on kaput lopullisesti 20 vuodessa. Kaput siinä mielessä, että sen taloudellinen (ja sotilaallinen) merkitys hiipuu kohti sen väkiluvun osuutta maailmantaloudesta. (Koska big money niin on halunnut, amerikkalaiset ja julkinen sektori on tappiinsa velkaantunut ja maksaa veristä reaalikorkoa aina maailman tappiin saakka.) Toki tässä voi tulla mullistava äkillinenkin romahdus Amerikalle (ja Natolle). http://www.idleworm.com/blog/

Samanaikaisesti erityisesti Aasiassa ja Venäjällä karsastetaan voimistuvasti amerikkalaisuutta. Ja tämä megatrendi kohdistuu tästä lähin myös Nokiaan, joka tähän asti on ollut leimallisesti suomalainen/eurooppalainen yritys. Nokian brändi näivettyy Microsoftin vuoksi.

Keiden kanssa Ollila kaveeraa? Isot pojat olivat päättäneet, että gorillasta tehdään kalkkuna Microsoftin kynittäväksi. Ollila joutui nyökkäämään.

Mika. H

Voi kun joskus tulisi tutkimus mitä Nokian optio-ohjelmat vaikuttivat yhtiös sisällä. Hieman epäilen, että avainhenkilöstön nälkä katosi samalla kun pankkitili täyttyi. Olisikohan tuossa syy Noksun nukahtamiseen?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Pahimmat virheet tehtiin jo 10 vuotta sitten.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Osittain varmasti - joku vuosi sitten kirjoitettiin kirja Nokiasta, jossa mainittiin että optio-ohjelmat olivat suuri virhe. Optioita jaettiin osittain pärstäkertoimen mukaan ja vain osittain palkkiona hyvin tehdystä työstä. Tosin vasta viime vuosina ohjelmat muutettiin myöskin sitouttamaan työntekijöitä tulevaisuuteen.

Valitettavasti nämä optio-ohjelmat aiheuttivat kateutta ja "me-henki" katosi vuosituhannen vaihteessa koska työntekijät jaettiin kahteen eri kastiin. Lisäksi monet analyysit Nokiasta keskilihavana yrityksenä ohitetiin olankohautuksella. Turhia middle-management pikkupomoja (juuri näitä kokoomuksen äänestäjiä) oli aivan liikaa hääräämässä itselleen lisää palkkaa ja samalla omat alaiset ja heidän hyvinvointinsa unohtui.

Tuomas Taivasaho

Tässä softapelissä 10-0 MS:n hyväksi ja noksun tappioksi. Oleellista on tietää millaiseksi peluriksi noksu tahtoo markkinoilla. Minulle sopisi mainiosti jos kolme softamarkkinoilla toimivaa kamelia juoksee katteensa radalla ja noksu pelaa fyrkat talteen. Nokia on hionut osaamistaan kilpailutus- ja tehostusmarkkinoilla huippuunsa. Peliä ei ole vielä pelattu loppuun.

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Jos windows 7 saadaan pyörimään kännykässä niin loistoveto

Heli Hämäläinen

Mielenkiintoinen ratkaisu, mutta ei ollenkaan yllättänyt minua. Olihan Elop rekrytoitu juuri Microsoftilta. Hän jos kuka tuntee kummatkin kulttuurit.

Nokialla oli kotimaisia kilpailijoita kuten Benefon. Tiukalla logistiikan hallinnalla Nokia kilpaili kilpailijansa ulos. Nokia on osannut hallita niukkoja luonnonvaroja ja tuotantoprosesseja. Se on pirun hyvä siinä edelleenkin.

mutta softapuoli ei ole luonnonvarana rajallinen eikä mikään logistinen kustannus. Softassa on paljon tuotteen arvoa sillä puhelin ei ole enää rautaa vaan älyä. Älyä ei voi oikein kilpailuttaa.

Sekä Microsoft että Nokia ovat lihavia kissoja, joilla on vähän surullisesti ruokakuppi hukassa. Nyt ratkaisee tekniikan käytettävyys ja arvo kuluttajalle eikä niinkään huippuunsa hiottu logistiikka.

Tuula Saskia

Kunpa kaikki tämä metakieli muutettaisiin muotoon, jota alan ulkopuolinenkin osaisi lukea.

On helppo tajuta, että kyseessä on järkyttävä asia Suomen kannalta.
Mutta siihen se jääkin, jollei mikään taho suomenna kansalaisille, mikä tämän aloitti, jatkoi ja lopetti.

Kunpa saisi edes ylimalkaisen esityksen Elopin ja muun johdon päätösten perusteista. Siis rajoittuneelle maallikolle selkokielellä.

Asia on niin tärkeä, että on syytä varmistaa, että mahdollisimman moni tajuaa prosessin syyt. Seuraamukset kyllä havaitaan.

Eli: miksi, ketkä, kuinka ja milloin?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>Eli: miksi, ketkä, kuinka ja milloin?

Perimmäinen syy on siinä, että puhelin on muuttunut tietokoneeksi. Nokia menestyi hyvin, kun puhelin oli tekninen insinöörituote, jossa oli hyvä kate ja suljettu käyttöympäristö. Älypuhelinten myötä kaikki muuttui.

Puhelimesta on tullut pelkkä tekninen tuote, aivan kuten pc:stä 20 vuotta sitten. DOS ja Windows romahduttivat pc-laitteiden hinnat ja lähes kaikki laitevalmistajat luopuivat leikistä. Jatkossa kiinalaiset ja intialaiset tuovat markkinoille 10-100 euron älypuhelimia Android-käyttöjärjestelmällä.

Tälle isolle kuviolle edes alan gorilla ei voi mitään. Kehitys on kuitenkin ollut nähtävissä jo vuosia, joten Nokian olisi pitänyt reagoida ajoissa. Johto kuitenkin jatkoi aivan kuin mikään ei olisi muuttumassa. Varsinkin ylimielinen suhtautuminen iPhoneen on ollut silmiinpistävää. Tänään siitä on maksettu kova hinta.

Kurssireaktiosta päätellen markkinat olisivat silti toivoneet Nokian kokeilevan onneaan mieluummin Androidin tai Meegon kanssa. Microsoft on liian helppo ja suomalaisten kannalta onneton ratkaisu, koska se merkitsee tietotaidon siirtymistä amerikkalaisiin käsiin.

Tämä on oma tulkintani, ja siten vain yksi monien joukossa. Absoluuttista viisautta ei ole kenelläkään.

Tuula Saskia

Kiitos Petteri,

asia ei täysin avautunut, mutta ovi raottui.

Vielä yksi kysymys, jos sallit.

Miksihän Nokia ei reagoinut ajoissa?

Ja vielä: siirtyykö suomalaisten osaajien työ roskakoriin? Tai Microsoftin omaisuudeksi?

Tämä taitaa olla paljon suurempi asia, kuin meillä vielä ymmärretään.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

@Tuula:

>Miksihän Nokia ei reagoinut ajoissa?

Isot yritykset ovat niin jäykkiä, etteivät ne pysty muuttumaan yhtä nopeasti kuin markkinat.

Lisäksi menestys tuudittaa johdon uskomaan, että he ovat kilpailijoita parempia. Se johtaa ylimielisyyteen.

>Ja vielä: siirtyykö suomalaisten osaajien työ roskakoriin?
>Tai Microsoftin omaisuudeksi?

Tässä vaiheessa kyse on vielä yhteistyöstä, joten toivottavasti Nokia säilyttää asemansa ja osaamisensa. Vaarana kuitenkin on, että MS syleilee Nokian kuoliaaksi.

Symbian ajetaan hitaasti alas, joten siihen liittyvä osaaminen menettää arvoaan. Suomalaisten yritysten ja koodaajien on sopeuduttava tilanteeseen ja opiskeltava uutta, mutta se on teknologiayrityksen arkipäivää joka tapauksessa.

>Tämä taitaa olla paljon suurempi asia, kuin meillä vielä ymmärretään.

Pahoin pelkään.

Aku Ankka

On tämä niin surullista suomalaisille. Muistan itsekin ihmetelleeni, miksi Nokian tuotekehitys aikanaan loppui kuin seinään, ja pidin syynä väärää käsitystä luovuudesta, mutta täällä mainittu väärä itsetyytyväisyyskin voi hyvin olla ollut yksi, suuri syy. Mutta kylläpä on ihmeen lahjatonta väkeä kovalla palkalla isoa firmaa johtamassa, jos he eivät pysty tunnistamaan luovuuden esteitä tai vääränlaista asennetta tai muitakaan esteitä.

Koska valtiovalta on nyt satsannut miljardeja väärään hevoseen ja vääränlaisen ohjelmointikielen osaajiin, pitäisi katsoa myös valtionhallinnosta ne suurimmat typerykset ja varmistaa, ettei heillä ole enää jatkossa päättäviä asemia suomalaisessa yhteiskunnassa. Nokian omassakin hallituksessa istuu ainakin yksi täysin hyödytön henkilö, Esko Aho, "Kannuksen Kennedy." Missä määrin tämä elinkeinoasiamiesplanttu onkaan vaikuttanut siihen, että valtion rahaa on pantu väärään hevoseen?

Käyttäjän JaniRantala kuva
Jani Rantala

No ei tuohon mitään valtion rahaa ole satsattu, Ja Nokia on tuonut sen mitä siihen on laitettu monisata kertaisena takaisin. Symbianiin tarttuminen oli Nokian ja Ollilan moka. Itse en tykännyt KannuksenKennedyn bioteknologia kommenteista ja taktiikasta. Tässä valtio ryssi yhden menestystarinan kun taas Nokian kohtaloksi koitui surkea Symbian. toinen Nokian moka oli ylimielinen suhtautuminen alihankintafirmoihin esim. laskujen maksamionen myöhässä.

Jarkko Hietala

Sanotaan, että "Valta korruptoi ja absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti". Itse täydentäisin tätä lausahdusta sillä, että menestys korruptoi ja absoluuttinen menestys korruptoi absoluuttisesti.

Voittamattomuuden taudin vallassa on historiassa kokonaiset valtakunnat kaatuneet kuten esimerkiksi natsi saksa hyökätessään neuvostoliittoon. Voittamattomuuden harha oli nopeiden voittojen ansiosta kasvanut sellaisiin mittoihin, että Saksalaiset eivät valmistaneet edes talvivaatteita joukoilleen, koska sota Neuvottostoliittoa vastaan olisi kumminkin ohi alle 8 viikossa voittamattomuuden harhassa tehdyissä suunitelmissa pidempää sotaa pidettiin mahdottomana. Ensimmäisenä talvena sadattuhannet Saksalaiset menettivät henkensä kesävaatteissa lumimyrskyssä kolmenkymmenen asteen pakkasessa venäjän aroilla. Todellisuudessa sota venyi 4 vuotiseksi ja vaati usean miljoonan saksalaisen hengen ja päättyi Saksalaisten täydelliseen tappioon ja koko poliittisen järjestelmän romahtamiseen.

Voittamattomuuden taudista kärsivät myös Japanilaiset hyökätessään Pearl Harboriin ja niin edespäin.

Historia toistaa itseään liian usein toistunut menestys on usein kirous.

Vaikeudet pakottivat Nokian kilpailijat muuttamaan toiminta-tapojaan, strategioitaan ja kehittymään. Menestyminen taas tyydytti Nokian jatkamaan samalla linjalla kuin aina ennenkin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Joo, syylliset esiin ja rangaistukset käyttöön. Siinä se on ratkaisu tulevaisuuteen, vai olisiko sittenkään?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mistä kummasta kumpuaa tämä suunnaton insinöörien parku teknologiasta sun muusta hölynpölystä. Käytön helppous ja toimivuus sekä mielikuviin perustuva markkinointi ja ammattimainen myyntitaito ratkaisevat. On tainnut Tekesin kehitysrahat "löystyttänyt" kaikkivoipaiset insinöörimme. Erikoista, kokoomuslainen ehdokas ei näe puolueensa ideologiaa, jonka perussanoma on rahanteko omistajille!

Tuula Saskia

Siikala,

senkun hymyilet leveästi.

Suomi on saanut tiedon muutoksesta, joka koskettaa varmasti kansantaloutta ja siksi meitä kaikkia.

Siis sinua hymyilyttää.

Minua itkettää.

Nils Salmi

Ei kannata masentua, vaikka Suomessa onkin kohta vapaalla osaavia mobiilikoodaajia. Nyt eikun pystyy American Inventorin tapainen Suomen mobiilikehittäjä skaba.

Alusta vapaa. Parhaat ideat rahoitetaan. Osallistua voi yksilöt tai ryhmät.

Kuullostaa ehkä tyhmältä, mutta jo tällaisen kilpailun luominen pistää ihmisillä aivonystyrät hommiin ja uskon että sillä olisi oikeasti aktivoiva vaikutus apatian sijaan. Ja nekin ideat jotka eivät kisassa välttämättä pärjää top 3:n joukkoon, löytävät rahoitusta ajatuksilleen, jos ovat kuitenkin hyviä.

Ja TEM ja Tekes tietysti kunnon panostuksella mukaan.

Mitä mieltä olet Petteri?

Tuula Saskia

Vielä Petterille,

onko tämä kuvio siis kuolinisku suomalaiselle Nokialle?

Onko mielestäsi mahdollista, että valtiovalta voi jotenkin vaikuttaa?

Vai onko niin, että lähtölaskenta Suomen näkökulmasta on alkanut?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei vapaa markkinatalous edellytä valtiovaltaa. Seuraavaksi Jyrki tulee ensi viikon alussa Rysselistä ja ilmoittaa, että tukimiljardit kuuluu Saksan, Ranskan ja Iso Britanian pankeille.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Perusnokian käyttäjänä ja peruskansalaisena harmittelen, ettei rohjettu hypätä androidin kyytiin. Vellihousut ovat aina olleet vellihousuja, kanadalaisinakin.

Kahteen asiaan kiinnitin huomioni:

- Siihen, että Elop kätteli tänään Lontoossa Dr.Phil:ia.
- sekä Kannuksen elinkeinoasiamieheen..

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Hyvä analyysi! Viimeistään tämän luettuani rohkenen toivottaa sinulle kohtuullista menestystä eduskuntavaaleihin ;)

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kiitos, sinulle myös - ja kohtuus kaikessa :-)

Tuula Saskia

Tässäkö kaikki?

Eikö puoluesihteerillä ole muuta sanottavaa?

Ei sen puoleen: ei ole tullut näkemyksiä muiltakaan puolueilta.

Käyttäjän mikaeljungner kuva
Mikael Jungner

Kirjoitin ihan oman kolumnin tästä aiheesta otsikolla "Nokia". En viitsinyt tuota kaikkea tässä toistaa ;)

Johnny B. Goode

Kalkkuna on amerikkalaisten pöydässä kuten Windows joka jannun koneessa!

(At least with those who has work!)

Tässä Merle Haggard vuodelta 1969:

http://www.youtube.com/watch?v=fbEstJ98TcM

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Nyt olen nähnyt kaiken - kokoomuslainen pahoittelee Suomalaisen työntekijän kohtaloa - hetkinen - nipistin itseäni ja heräsin unesta ja katsoin kalenteria - vaaleihin on reilut kaksi kuukautta. Sehän selittääkin "Työväen puolueen" ehdokkaan taas jalkautumisen tavallisen duunarin rooliin.

Eiköhän Mari Kiviniemi ja Mauri Pekkarinen pitäneet kokoomuksen kansanedustajatkin tietoisena tulevasta ja Petteri Järvinenkin sai myytyä mahdolliset Nokian osakkeensa ennen kurssiromahdusta pois. Olisikin hyvä selvittää kuinka moni hallituspuolueiden kansanedustajista tai heidän perheenjäsentensä (Ai niin - eihän ruokapöydässä puhuta sisäpiirin tiedoista) käymänsä osakekauppa Nokian osakkeilla.

Mutta epäilempä Esko Ahon tavoin kokoomuksen kansanedustajien ja kansanedustajaehdokkaiden olevan sen verran itsekkäitä etteivät ole ostaneet yhtään Nokian osaketta. Sarvamaahan jo kehui blogissaan "tienneen" 3 kuukautta Nokian tulevan muutoksen.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>Petteri Järvinenkin sai myytyä mahdolliset Nokian osakkeensa
>ennen kurssiromahdusta pois.

Omistin jonkin verran Nokian osakkeita vuosituhannen vaihteessa, myin viimeiset 27.7.2000. Sen jälkeen minä tai lähipiirini ei ole omistanut mitään Nokiaan liittyvää, paitsi tietenkin puhelimia.

Käyttäjän jani73 kuva
Jani Koivula

Kiitos tarkennuksesta - ehkä vitsistä "Kuka on satuolento; Joulupukki, Batman ja rehellinen kokoomuslainen poliitikko" voidaan poistaa viimeinen maininta :)

Käyttäjän JaniRantala kuva
Jani Rantala

Olettekos muuten tietoisia siitä että petteri Järviselle sisäpiirikaupat ja pienosakkaiden kusettaminen on tuttu harrastus. Ehkäpä näistä kusettajan taidoista voi olla apua kun neuvotellaan pankkituista yms eurooppaan. Muutta moraalista tämä ei kerro hyvää.

Santtu Nurmi

Kuka haluaa Microsoftin tuotteen taskuunsa? Aikaisemmin ei kukaan enkä usko, että jatkossakaan. Sikshän Android syntyi kun kaikki alalla tajusivat, että Microsoft on kerrankin lyötävissä heidän omilla aseillaan. Ei microsoft turhaan ole markkinoiden rääpäle ja totaalinen luuseri 2 %:n markkinaosuudellaan. Sillä oli hyviä yrittäjiä, Samsung, LG, HTC jne, mutta kun ihmiset eivät vaan halua Microsoftia, he ottavat ihan mitä muuta vaan kunhan ei Microsoftia. Samoin toimin minä, koskaan en tule Microsoftin puhelint hankkimaan, soitan vaikka puhelinkopista ennen. Enkä suhtaudu tähän tunteella, se on periaate. En ole penniäkään Nokian osakkeilla hävinnyt, päinvastoin, mutta joku roti tuossakin. Ollila munasi kaiken mitä pystyi, yhitö ei vastannut riittävän agressiivisesti Androidin ja iPhonen haasteeseen. JOS Nokia olisi lähteny Androidiin ajoissa niin mikä mahtaisi olla tilanne? Silloin Nokialla oli vielä brandia, halua ja arvoa. Johdon munausket kaatuvat aina työntekijöiden niskaan, niin nytkin ja todennäköisesti muutama tuhat Symbian ja Meego-osaajaa saa kenkää ja sen lisäksi alihankkijat ja kehittäjät ympäri maailmaa vetävät tänän kunnon kännit.

Käyttäjän reijoruotsalainen kuva
Reijo Ruotsalainen

Taisi Meego kuolla samaan tautiin kuin S60/Symbian eli krooniseen hidasteluun :)
Microsoft yhteistyö lienee jo saneltu Nokian isojen omistajien taholta, kun Elop nimitettiin. Huonoa Microsoft yhteistyössä on siinäkin viivästys, jos Microsoft yhteistyö olisi alkanut ennen iPhone rynnistystä olisi siitä voinut tulla toimiva, mutta Nokia ei silloin vielä uskonut kaveria tarvitsevansa.
Perustaltaan nykytilanne alkoi 90-luvun puolessa välissä kun Nokian kilpailijat tekivät merkittävän määrän virheitä ja Nokia sai tuurilla helposti markkinajohtajuuden. Ei osaaminen ollut mitenkään niin ihmeellisen hyvää. Voi vain ihmetellä miten ihmeen kauan tuo markkinajohtajuus tuurilla kesti, kun kilpailijat eivät osanneet oikeasti ennen iPhonea edes haastaa.
Nokia ei ilmeisesti enään suoranaisesti suomalaisia T&K ihmisiä juuri työllistä, mutta voi niitä sovelluksia joku Microsoft kännykkään Suomessa yrittää tehdä.
Suomalainen ohjelmisto ja muu T&K osaaminen jota Nokia ei enää hyödynnä voidaan ehkä saada hyötykäyttöön johonkin ihan muuhun kuin kännyköihin, mutta siinä täytynee tyytyä pienempiin kassavirtoihin kuin Nokian tavoittelemiin. Ja näihin uusiin yritelmiin täytynee taas satsata valtion lainarahoja, eikä törsäilyä liene mahdollista välttää.

Pekka Loikkanen

Miksikö Nokia ei reagoinut aikaisemmin ? No vanha sanontahan kuuluu "Tyytyväinen ihminen on kehityksen jarru" sopinee tähänkin tapaukseen. Taisi JO ilmeisesti nukahtaa hetkeksi, tai katseli sisäistä tehokkuutta niin intensiivisesti että unohti katsoa ikkunasta ulos, kunnes ATC huusi "PULL UP, PULL UP" !

Tämän päiväisista reaktiosta voisi päätellä että hautajaisia vietetään, vaikka ruumista ei vielä ole syntynyt. Kannattaa odotella mitä mannaa sieltä MS taivaasta vielä saataakaan.

Käyttäjän johanneshirvaskoski kuva
Johannes Hirvaskoski

Yksi näkökulma on sekä Petteriltä että Mikael Jungnerilta jäänyt hyvissä arvioinneissa mainitsematta: viimeisen sanan tässä sanovat kuitenkin operaattorit. Kyllä laitteiden (raudan) muuttuminen lähes commodity tuotteiksi ja softan korostuminen eli pc - markkinan kehityksen toisinto on ollut aivan selvää. Kyllä Nokia puhui Kallasvuon suulla "palveluista" mutta ei saanut siihen järjellistä yhdellä lauseella ymmärrettävää sisältöä. Ei tässä oikeastaan ole uutta. Se mikä mobiililaitemarkkinalla on outoa ihan oikeasti on sekä laite- että softavalmistajien lepsu suhtautuminen asiakasrajapintaan. Miksi, miksi kukaan valmistaja ei ole lähtenyt mukaan operaattoriliiketoimintaan, siis asiakasrajapinnan ja pysyvien kassavirtojen hallintaan. - Niin kauan kuin operaattorit ostavat puhelimia ja verkkoja on lyhyen aikavälin vastaus ilmiselvä - ei haluta kilpailla omien asiakkaiden kanssa. Mutta vähänkin strategisemmassa analyysissä tämän olisi luullut olevan vakavana liiketoimintamallin uudelleenajattelun vaihtoehtona esill. Itse asiassa se voisi vieläkin olla sitä.

Matti Palviainen

""Miksikö Nokia ei reagoinut aikaisemmin ? No vanha sanontahan kuuluu "Tyytyväinen ihminen on kehityksen jarru" sopinee tähänkin tapaukseen.""

Tyytymätön sijoittaja (=nopean voiton tavoittelija) on kehityksen loppu.

Jolloinkin viime vuosikymmenellä, Kallasvuo pani Nokian tuotekehityskulut kuriin. Mm tuotekehittelijöiden kannustimia leikattiin rajusti. Ilmeisesti myöskin kosketusnäyttö ja sen tuotteistamiset jäivät kululeikkausohjelman jalkoihin ja viivästyivät. Ja tietenkään ei Meegoon satsattu ajoissa ja riittävästi, vaan panostettiin omistaja-arvoon. Ja mitä oikeasti omistajat ovat panostaneet Nokiaan? Ei mitään sitten vuoden 1993 annin, joka toteutettiin NY:n pörssin kautta. Ja sitäkään rahaa Nokia ei oikeasti tarvinnut. Anti toteutettiin New Yorkin pörssiin listautumisen yhteydessä.

Ja miksi? Tietysti siksi, että omistajat (pitkäaikanen omistaja = omistusaika yli 2 kk) niin vaativat. Kvartaalitalousidiotismia.

Ja tämä nyt on lopputulos: Microsoft lypsää lehmäänsä ... ja sitten? Kenties uusi lypsettävä.

Mutta Microsoftissa enemmistövaltaa käyttävätkin tietyt oikeasti yrityksestään kiinnostuneet henkilöt ja tahot, joista äskeinen Hesarin kuukausiliite kertoi. Ja nämä omistajat ja heidän intressiryhmänsä olivat tavoitelleet Nokiaa pitkään ja lopulta onnistuivat: Nokiasta tuli Microsoftin renki.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja mikä parasta vielä suhteellisen halvalla. Hyvä analyysi Matti!

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kvartaalikapitalismi on yksi osatekijä varsinkin Nokian tapauksessa, koska siltä puuttuu vahva yksittäinen omistaja (toisin kuin esim. Microsoftilta). Hyvien lukujen näyttämiseksi pitkän ajan tuotekehitys unohdettiin ja resurssit suunnattiin liiaksi tuttuun ja turvalliseen, josta saatiin äkkiä tulovirtaa. Tiukka kulukuri ja kontrolli tappoi luovuuden ja innostuksen.

Mutta silti: Microsoft on kaiken aikaa panostanut valtavasti tuotekehitykseen ja uusien bisnesalueiden etsimiseen mm. interaktiivisesta televisiosta, nettipalveluista, pilvestä, pelikonsoleista, mobiilista, tablet-koneista ym. Vain pelikonsolit ovat menestyneet, kaikilla muilla alueilla menestys on jäänyt tavoitteista (pilvipalveluista vielä liian aikaista sanoa). Uuden innovoinnissa ei välttämättä auta edes suuri raha.

Näyttää siltä, että radikaaleja innovaatioita pystyvät tekemään vain vain kokonaan uudet pelaajat.

Johnny B. Goode

MS panostaa innovaatiohin. Se lienee totta.

Nokian tuotekehityksen ongelmana on ollut palkattujen keksijöiden sisäinen tulppa.

Se tarkoittaa, että vain omiin tuotekehitysideoihin panostetaan ja palkkaa maksetaan inbred-ideoista. Omista työpaikoista ja asemasta pidetään kiinni kuin pahimmassa banaanivaltion virastossa. Asiakaskin on häiriötekijä.

Nokian sisäisen maailman ulkopuolelta tuleviin ideoihin suhtaudutaan lähinnä "hankkikaa lakimies, sillä me olemme jo keksineet kaiken".

Nokialle voi vastata kuten Sonny Boy Williamson, Keep It to Yourself:
http://www.youtube.com/watch?v=VsnA0ix9hZU

"...Darling, do me a favor, keep our business to yourself.
Please, darling, do me a favor, keep our business to yourself.
I don't want you to tell nobody in your family,
And don't mention it to nobody else..."

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

MS:n markkinointi ja myntikoneisto jauhaa. Hankin n. vuosi sitten iPhonen ja sen jälkeen markkinointiviestejä eri kanavien kautta tulut tasaisesti. Omistan vielä Nokialaisen (työ) eikä ensimmäistäkään viestiä ole tullut. Kerran ostanut on helpompi myytävä kuin kokonaan uusi, tämän ainakin Apple osaa. Toivottavasti Nokia saa oppia markkinointiin MS yhteistyön kautta.

Raoul Konnos

Hyvä kommentti. Itselläni kun oli ennen vanhaa Nokian luuri, niin herätti aina hilpeyttä kun siihen kerran vuodessa tuli Club Nokia mainos soittoäänistä. Muuta ei sitten tullutkaan ja Ovessa ei tullut käytyä koskaan. Toista se on Apple-maailmassa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Mitähän synkistelijä-Petteri sanoo linkin uutiseen, jos Microsoft-Nokia-älypuhelin tuleekin markkinoille melkein välittömästi ilman kurssin notkauttanutta ja povattua pitkää siirtymäaikaa?
Ja siihen, että yhteistyössä Microsoftin kanssa Nokia viimein pääsee suurille USA:n markkinoille?

http://www.ksml.fi/uutiset/talous/kuva-nokian-ja-m...

Pekka Loikkanen

Kyllä tässä asiassa nyt synkistellään liikaa, ja karhua nyljetään vaikka saalista ei vielä ole ammuttu.
Tilanne ei suinkaan ole helppo, myönnettäköön se.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

@Hannu: kurssi notkahti jo. Mitä pikemmin Nokia-MS-puhelin tulee markkinoille, sen parempi. Pikainen aikataulu kertoo myös siitä, että yhteistyö on todellisuudessa aloitettu jo paljon ennen kuin Elop valittiin johtajaksi.

Toivotaan Nokialle menestystä MS:n kanssa. Suomi ja suomalaiset ovat joka tapauksessa diilissä häviäjiä.

PS: Odottaisin jonkun toimittajan esittävän nyt tiukkoja kysymyksiä Jorma Ollilalle tai muille hallituksen pitkäaikaisille jäsenille ja jättävän Elopin rauhaan. Hän teki mitä muut käskivät.

Pekka Loikkanen

Ehkä toimittajien esittämät kysymykset eivät ole relevantteja tässä tilanteessa. Mutta voi olla että Amerikkalaiset sijoittajat esittävät tiukkoja kysymyksiä ja pahimmassa tapauksessa haastavat Nokian oikeuteen perusteena "Misrepresentation", koska Nokian tila, Elopin lausuntojen perusteella on ollut paljon huonompi kun aiemmmin viime keväästä lähtien on annettu Nokian taholta ymmärtää. Ja tätä huonoa tilannetta on yritetty osittain peitellä vaihtamalla Tj.

Koska tämä tilanne olisi joka tapauksessa tullut esille jossain vaiheessa, niin Elop on, luonnolliseti oman selustansa turvatakseen, esittänyt koko tilanteen karmeuden lausunnoillaan ja vertauksella tulessa olevalta porauslautalta hyppäämisellä. Näinhän me kaikki olisimme vastaavassa tilanteessa toimineet, kukapa haluaisi omilla housuilla tuleen istua.

Kuten tiedämme Amerikkalaisen "Wrongfull Act" kanteiden perusteena saattaa olla mitä vaan, ja vaikka kanne kaatuisikin seurauksena on "Bad Publicity".

Arsi Virta

Tyhmä kysymys vissiin, mutta jos paljon pienemmällä pelurilla (HTC) on varaa laittaa munia moneen koriin ja antaa käyttäjien päättää, miksei Nokialla?

Pekka Manner

EU:n ja Suomen innovaatiokehityksen tappoivat liian tiukat tekijänoikeudet ja patenttilait. Ne estävät uusien asioiden kehittylyn, niistä on tullut jarruttava tekijä, minusta to-asiat sun muut eivät saisi estää uusien asioiden kehittelyä, nyt riidellään koodipätkistä jne....

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Päinvastoin. Ilman niitä pienillä yrityksillä ei olisi mitään mahdollisuutta suuria vastaan.

Raoul Konnos

Pekka Manner on oikeassa. Muistakaapa, mitä kävi Nokian Comes with Musicille? Vuosien riitojen ja tappelun jälkeen levy-yhtiöiden kanssa aikaa kulutettuaan Nokia toi vihdoin palvelun markkinoille, mutta samaan aikaan iTunes ja muut olivat jo ehtineet edelle, ja koko homma kuivui kasaan. Tekijänoikeudet ovat olleet omiaan pilaamaan myös aiemmin netti-TV hankkeet jne. Ei ihme, että vertaisverkkojen käyttäjämäärät paisuvat paisumistaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Syyllisten etsintä ja varsinkin itkeskely on ajan hukkaa. Suomen kannalta kohtalonkysymys on, mitä tuhannet hampaisiin asti koulutetut tulevat ex-nokialaiset tekevät seuraavaksi.

Porukassa on valtavasti liikkeenjohdon ja markkinoinnin koulutusta, kokemusta ja kielitaitoa. Perustavatko he softafirmoja, valmistavaa teollisuutta vai peräti Suomesta puuttuvia kauppoja ja muita ruohonjuuritason palveluyrityksiä? Moni tekee varmasti juuri niin, mutta tekevätkö he sen täällä vai Virossa, Thaimaassa tai Australiassa?

Kaarlo Hedström

Tuossa Nokia porukassa ei muuten ole osaamista, tietoteknistä taitoa eikä paljon muutakaan. Se, että on Nokialla töissä merkitsee lähinnä osaamattomuutta ja putkikatseituutta.

Minä en kelpuuttaisi Symbian faneja mihinkään. Vielä pari viikkoa sitten Symbian porukkaa tavatessani virsi oli se, että me Suomen Symbian ja Meego gurut ollaan jotain ja muut ei mitään.

Mikseivät nämä Suomen Nokia gurut ole saaneet aikaan mitään. No siksi, että puuttuu halu, mielenkiinto ja mielikuvitus kehittää jotain uutta. Tyypillinen Nokia insinööri on vain nauttinut virkamiesmäisesti palkkaa, ja nyt juna meni ohi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tiedät varmaan paremmin, yritin vain kerrankin olla positiivinen. Aika syvällä tuntuu tuo neuvostolaismeininki istuvan yhteiskunnassamme. Olen suuri apparatshikki, tämä ei ole minun asiani, häivy seuraavalle luukulle...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Nokia teki sen, mitä pelättiin. Hyppäämällä palavalta lautalta hyiseen veteen se veti mukaan koko Suomen kansallisen ylpeyden."

Ei Nokia tuota tehnyt. Sen teki kanadalainen, Stephen Ellot.
Hän toteutti kokoomuslaista yksilönoikeutta, laittamalla työn tekemisen- ja osakekeinottelun vastakkain siten, että keinottelu voitti.
Nokia kai on jotain enemmän, kuin työperäinen maahanmuuttaja Stephen Ellot, joka on vain yksi lenkki Nokian kokonaisuudessa.

Petteri Järvinen on kokoomuksen ehdokkaana eduskuntavaaleissa. No, minä en tule häiritsemään häntä vaaleissa, kuten en muitakaan kokoomukselaisia.
Minun tehtäväni on oikoa tuota kokoomuslaista ajattelun harhailua, josta ei ota selvää erkkikään,- paitsi Raatikainen- vainaa sen taidon taisi.
Kivirekihän, hän kokoomukselle oli........Sellainen se minäkin haluaisin olla, mutta eväsreppu ei riitä, mutta se tehdäänkin vain, mihin reppu riittää.

Pekka Loikkanen

Markku,

Olet tietyllä tavalla oikeassa tuossa osakekeinottelu asiassa, mutta ei se nyt taida olla Nokian tapahtumat vain Kokoomuksesta tai Elopista kiinni.

Osakekeinottelusta ja puolueista puheenollen, oletko kuullut mitä kommentteja osakesijoittajana tunnettujen Eläkevakuutusyhtiöiden hallituksissa olevilta Demareilta ja ay-johtajilta on tullu. Ne on kait ostettu hiljaisiksi lisäeläkkeillä. Eläkevakuutusyhtiöt kuuluvat yhtenä osana tuohon mainsemaasi keinottelijoiden joukkoon

Risto Sepponen

Vaikuttaa siltä, että kommentoijat ovat niitä, jotka näkevät vain oman napansa ymmärtämättä sitä, millaisia tehostamismahdollisuuksia tämä tulee tarjoamaan yritysten tietojärjestelmäkehitykseen.
Microsoft.in Visual Studio kehitysympäristö on vuosikausia tarjonnut tehokkaan ympäristön kehittää sovelluksia, jotka sujuvasti yhdistävät yrityksen keskusjärjestelmät mobiiliin ympäristöön ja molemmissa voidaan hyödyntää (lähes) samaa koodia.
Tätä ei ole pystytty hyödyntämään, koska Microsoft ei ole kyennyt tunkeutumaan matkapuhelinmarkkinoille. Nyt tilanne on toisin.
Suomalaisilla yrityksillä, joissa arvatenkin on mittavasti hyödynnetty Nokian puhelimia tämä tarjoaa etulyöntiaseman, jos ymmärrystä riittää.
Yritysten pitäisi välittömästi orientoitua hyödyntämään 1-2 vuoden sisällä realisoituvaa todellisuutta, jossa Nokian kännyköissä toimii Microsoftin käyttöjärjestelmä.
Tämä mahdollisuus luo/loisi myös merkittävästi työtä ja työpaikkoja osaaville koodareille sekä olemassa olevissa että uusissa softataloissa.
Jos/kun yritys kustantaa henkilökunnalleen älypuhelimen (ensisijaisesti) palvelemaan yrityksen toimintaa, niin järjestelmäintegraatio on merkittävä näkökulma ja tässä mielessä Nokia,Microsoft tulee painimaan aivan eri luokassa kuin Apple,Microsoft tai Android,Microsoft.
Yksityisesti voit ostaa mitä tahansa, mutta palkanmaksajasi määrää, mitä puhelinta käytät tuotannolliseen toimintaan.

Heli Hämäläinen

Sitten kun tuotekehittely-yksikkö saadaan turvallisesti Yhdysvaltoihin, Suomi on enää puskurivyöhyke, johon Venäjän armeija tuhotaan ydinasein sodan syttyessä tai muuten pommitetaan ettei siitä käsin voi uhata Tukholmaa tai natomaa Viroa. Jäämme kylmäksi tyhjäksi kasarmiksi Venäjän luoteiskulmalle.

Jani Niemi

Kyllähän kuvio hieman epäilyttää, mutta silti ihmettelen myös synkistelijoiden oletuksia. Mikä olisi ollut vaihtoehto?
Nokia olisi kesällä tuonut markkinoille täysin markkinat mullistavan Meego-puhelimen, joka saa IPhonen näyttämään lähinnä antiikkiselta. Sehän olisi ollut hienoa.

Mutta mistä me tiedämme mitä olisi tapahtunut. Joka tapauksessa jotain oli tehtävä, kehitys oli kestämätön.

Ratkaisevaa Nokian kannalta on se mitä nyt tapahtuu esim. Meegon kehitykselle. Ollaanko se oikeasti kuopattu? Jos näin on, olen valmis uskomaan Troijan hevonen-teorioita.

N N

Itsestä on vaikuttanut, että Symbian ongelmat alkoivat olla voitettuja. Esimerkiksi N8 on todella loistava puhelin ja lisää oli luvassa. Ainoa kysyntää rajoittava tekijä on ollut komponenttien saatavuus. Luultavasti tämä ongelma ei muutu miksikään Windows yhteistyön myötä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Länsimarkkinoilla älypuhelinten osuus kaikista myydyistä puhelimista on jo lähes puolet. Peruspuhelimia ostetaan lapsille ja vanhuksille. Myös Aasian markkinoilla älypuhelimet yleistyvät nopeasti, paikalliset kiinalaiset valmistajat tekevät niitä hyvin edullisesti ja Android antaa niille hengen.

Valmistajat haluavat siirtää ansaintalogiikkaa puhelimista palveluihin, esimerkiksi maksullisten sovellusten myyntiin. Tässä Apple on AppStorella näyttänyt esimerkkiä kaikille muille. Siksi älypuhelin avaa mahdollisuuksia, jotka ulottuvat paljon perinteistä puhelinvalmistusta laajemmalle.

Pekka Loikkanen

Hinta ratkaisee, vai ratkaiseeko ? Yksinkertainen oletus jos
A) älypuhelin ja peruspuhelin maksaa saman verran ja paikkalinen tele tarjoaa "taydet" palvelut, valitseeko kuluttaja ä:puhelimen ?
B) kuinka paljon hintaero voisi olla jotta kuluttaja valisisi ä:puhelimen
olettaen "täydet" palvelut saatavissa ?
C) ollaan maassa jossa paikallinen tele ei tarjoa täysiä palveluja, miten kuluttaja silloin suhtautuu em. vaihtoehtoiohin

Onko sinulla dataa tai parasta arvausta kuluttajan käyttäytymisestä v:ehdoissa ? Eli mikä merkitys on todellisella tarpeella ja käytettävyydellä?

Jarkko Hietala

Mitä katselin viimeisimpiä alan messuja Nokia ei esitellyt yhtään uutta puhelinta. Kilpailijoilla kuten Android puhelimia valmistavilla yrityksillä Samsung, HTC oli useita uusia älypuhelin malleja entisten lisäksi.

Nokian Brandi kuolee nykyisessä myllerryksessä. Kuinkahan kauan kestää kun Nokian nimeä ei näy enää missään Nokiasta tulee Windows Mobile?

Joku analyytikko sanoi, että Symbian puhelinten myynti tulisi laskemaan 1/5 seuraavan vuoden aikana itse uskon, että myynti laskee paljon voimakkaammin, koska on järjetäntä pistää rahaa kuolevan alustan puhelimeen. Katson, että 1/5 myynnin lasku on toiveajattelua. Todellinen myynnin lasku tulee olemaan 50% tai enemmän. Kaikki riippuu miten Nopeasti Nokia saa Windows puhelimet ulos ja siitä alkavatko kuluttajat ostaa niitä mikä ei ole ollenkaan itsestään selvää.

PC maailmassa on useita esimerkkejä eri alustojen kuolemasta MSX, Atari, Amiga ja niin edespäin kun kuolema alkaa sakkaus voi olla niin nopea ja raju, että Nokia ei välttämättä selviydy myllerryksestä ilman muuttumista Windows Mobileksi. Perustan väitteeni sille, että Nokialla ei ole oikeastaan mitään tuotetta, jolla kilpailla älypuhelin markkinoista, joilla raha liikkuu.

Vaikka Windows puhelimet alkaisivat vuosien päästä myydä kuin häkä Nokian katteet voivat parhaimmillaankin jäädä ohueksi, koska Nokia on vain yksi Microsoftin laitevalmistajista ja PC maailmassa pelkkänä laitevalmistajana toimiminen ei ole antanut kovin suuria katteita sama on edessä mobiililaitteissakin pitemmällä aikavälillä.

Mielenkiintoinen rakennemuutos, mutta todennäköisesti Suomen kannalta vaikea.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Muutama tosiasia on hyvä vielä muistaa.

Suomalaisilla tahoilla on Nokiasta enemmistö. Enemmistöomistuksen turvin yrityksen startegiaa voidaan muuttaa ja tässä tapauksessa se on näiden tahojen osalta laadittu ja esitelty.
Jos ensi viikolla alkavat keskustelut siitä, että pitää taas saada valtion rahoja työttömien insinöörien pelastamiseksi, niin silloin on hyvä muistaa se kuka tai mitkä tahot käyttävät yhtiössä valtaa.
Perusteluiksi ei siis käy, että ulkolaiset vievät taas meidän työpaikat vaan olisi hyvä käydä keskustelua siitä, onko yrityksen ainoa ja hyväksyttävä tehtävä tuottaa voittoa omistajilleen, kuten eräs tunnettu osakkeenomistaja on aikoinaan todennut.
Sen lauluja laulat kenen leipää syöt !

Hokkaidon Johannes

Ei Nokialla paljon vaihtoehtoja ollut. Sillä on mahtava tuotekehittäjien armeija. Jopa 2000 ohjelmoijaa on tehnyt töitä Symbianin ja Meegon kanssa mutta kunnon tulosta ei tullut. Ei käyttöjärjestelmien, käyttöliittymien, kehitystyökalujen ja kääntäjien tekeminen ole rakenttitiedettä. Pieni kalifornialainen startup, Android Inc, teki muutamalla miehellä toimivan mobiilikäyttiken parissa vuodessa. Siis temppu johon Nokia ei pystynyt sata kertaa suuremmilla resursseilla. Apple myös teki iOS hyvin pienellä tiimillä. Vikaa on joko Nokian työntekijöissä tai johtamistavassa. Varmasti kummassakin. Nokia ei oliis yksin koskaan saanut kilpailukykyistä käyttöjärjestelmää puhelimiinsä. Kuvaavaa on että iPhone tuli neljä vuottaa sitten. Silti vieläkään Nokialla ei ole tarjota mitää vastaavaa. Nykyiset puhelimet ovat tietokoneita ja niiden käyttäjät haluavat hienoja ohjelmia. Niitä Nokialla ei ole tarjota eikä se olisi niitä yksin saanut.
Microsoft on ehdoton valtias PC-puolella. Windows 7 on loistava käyttöjärjestelmä ja Windowsin ohjelmistotarjonta on kaikkien suurin. Kun kännykät koko ajan tulevat lähemmäksi PC:tä niin olen varma että Microsoft pystyy tekemään vastaavan myös kännykkäpuolella.
Tietysti olisi katsonut mielummin että Nokialla olisi ollut oma käyttöjöjärjestelmä mutta se teki liian monta virhettä eikä sillä ollut kykyä tehdä toimivaa käyttistä. Itse huomasin jo 10 vuotta sitten että Symbian on laho ja se pitäisi vaihtaa. Nokian olisi pitänyt jo vuosia sitten tehdä uusi käyttis ja kehitystyökalut aivan puhtaalta pöydältä. Nyt se poltti tajuttomasta aikaa ja rahaa yrittäessään portata sekä Symbiania että Maemoa Qt-yhteensopivaksi ja yrittäen vieläpä pitää näiden Qt-APIn samana. En tiedä yhtään multiplatform kehitysympäristöä josta olisi tullut menestys. Ne kaikki ovat kompromissejä eri OS:n ominaisuuksien takia. Qt ei ollut poikkeus.
Sekä Applen ja Googlen ei tarvinut tasapainoilla monen OS:n ja takasinpäinyhteensopivuuden kanssa.
Windows Phonessa on pajon puutteita mutta uskon että Microsoft pystyy ne korjaamaan. Windows phone -ohjelmointi C#:n, Silverlightin ja Visual Studion kanssa on helppoa ja tuottavaa. Vaikka API on vielä puutteellinen niin se varmasti tulee kuntoon.

Matti Luukkonen

Petteri,

Oikeassa olet. Tama ei ole puhdas investointikysymys. Nokia toiveena Eurooppalaisesta mobiillijarjestelmasta on kuollut. Meidan jotka sijoitimme eurooppalaiseen ja itsenaiseen Nokiaan taytyy nyt nopeasti ryhdistaytya ennen kuin konsentroitunut osaaminen hajoaa. Voisimme aivan ilman yhteiskunnan avustusta perustaa uuden start-up yrityksen entisen projektin jatkajaksi. Kurssilaskun suuruudesta voisi paatella, etta halukkaita rahoittajia olisi riittavasti.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

"Todennäköisesti hallitus linjasi strategian jo syksyllä 2009 kun sille selvisi, ettei älypuhelimissa menetettyä asemaa enää pystytyä kuromaan umpeen omin avuin. Hallitus päätti, Elop toteutti."

+++ Käsittääkseni Ollila olisi kyllä halunnut Vanjoen Nokia johtoon, mutta amerikkalaiset omistajat pakottivat valitsemaan Stephen Elopin. Sinänsä olet tietysti oikeassa, että hän toteuttaa vain muiden käskyjä. Suomalaisten omistus ei enää Nokiassa päätä huimaa, joten on tavallaan luonnollista, että siirrytään sinne, missä omistajienkin intressit ovat. Ikävä kyllä.

Toimituksen poiminnat