Petteri Järvinen

Etsikää troijalaista Nokian hallituksesta

Kohu Nokian ympärillä ei laannu. Yhä vieläkin on niitä, jotka pitävät Elopia troijalaisena, jonka tehtävänä oli vain pudottaa Nokian arvoa ja myydä se edullisesti Microsoftille. Tuorein todiste on se, että Microsoft maksaa yli puolet Elopin ns. kannustinpalkkiosta kun tämä palaa takaisin entisen työnantajansa palvelukseen. Nyt jo työministeri Lauri Ihalainenkin on kallistumassa trojalaisteorian puolelle.

Troijalaisteoria on turhan helppo selitys Nokian kohtalolle. Olisi mukava uskoa, että joku ulkomaalainen tuli pahat mielessä ja vei kansallisomaisuuden pahalle amerikkalaiselle yritykselle. Totuus on tietenkin jotain ihan muuta.

Jos uskoo troijalaiseen (itse en usko), sitä pitää etsiä Nokian vuoden 2010 hallituksesta ja sen puheenjohtajasta. Kallasvuo sai potkut ja Nokia löysi uuden johtajan Microsoftilta. Elop nimitettiin tehtäväänsä 10.9.2010, jolloin Nokian kurssi liikkui kahdeksan euron tietämillä.

Virallisen selityksen mukaan vasta tämän jälkeen alettiin pohtia tulevaisuuden strategiaa. Uskon, että tämä on puppua, ja että päätös Microsoft-kumppanuudesta oli tehty jo aiemmin. Ei kai kukaan odottanut, että Microsoftilta tuleva johtaja valitsisi Androidin? Jos Nokia olisi palkannut johtajan Googlelta, olisiko tämä mitenkään voinut valita muuta kuin Androidin?

Ei, alustan valinta oli selvä jo ennen valintaa, ja Elop lähti toteuttamaan sitä. Jälkiviisaina voimme sanoa valintaa vääräksi, mutta ei Nokian Lumia-bisnes huonosti mennyt. Alusta kehittyi (joskin turhan hitaasti) ja uusimmat Lumia-mallit olivat jo erinomaisia. Aika ja rahat vain loppuivat kesken. Jäi näkemättä, miten strategia olisi lopulta toiminut. iPhone ja Android eivät takuulla ole mobiilikehityksen viimeinen sana.

Nokian ja markkinoiden näkökulmasta Elop epäonnistui. Silti hänelle maksettiin miljoonia työsopimuksen allekirjoittamisesta, sen lopettamisesta, peruspalkkaa 1,2 miljoonaa vuodessa ja lisäksi vielä 14,6 miljoonaa euroa osakekannustimia.

Siilasmaa on kommentoinut asiaa vain sanomalla, että eduista päätettiin vuonna 2010 Elopin aloittaessa. Hallitus on silloin hyväksynyt työsopimuksen ja edut. Miten on mahdollista, että kurssin romahtaminen kahdeksasta eurosta neljään palkitaan miljoonilla euroilla? Kuka troijalainen hallituksessa on mennyt vuonna 2010 hyväksymään tällaiset lahjat?

Kuka?

Media saisi kovistella hallitusta Elopin sijaan. Jos kommentteja ei heru, herää kysymys miksi niitä ei heru. Kuka hallituksessa ajoi Elopin valintaa ja millä perusteilla?

Joidenkin mielestä Nokia on yksityinen yhtiö ja saa jakaa miljoonia kenelle huvittaa, se on vain osakkeenomistajien asia.

Johdon miljoonapalkkiot eivät kuitenkaan ole yhtiön sisäinen vaan koko yhteiskunnan asia. Rahan avokätinen jakaminen yksille muiden kiristäessä vyötään vaikuttaa meihin kaikkiin. Miksi palkansaajien pitäisi tyytyä pieniin korotuksiin jos työssään epäonnistuvien johtajien oma linja on tällainen? Ahneus palkitaan, ollaan siis kaikki samalla tavalla ahneita.

Mikään yritys ei toimi irrallaan yhteiskunnasta. Miksi Elop on saanut nauttia 35 % veroasteesta, kun tavallinen palkansaaja joutuu maksamaan enemmän? Minkälaisia "osaajia" ulkomailta Suomeen oikein houkutellaan?

Jos yhteiskunta ei saa arvostella yritysten asioita, yritykset vaietkoon yhteiskunnan asioista. Vuonna 2001 Ollila valitti useaan kertaan kireää verotusta ja antoi Suomelle viisi vuotta aikaa keventää verotusta, ennen kuin Nokia harkitsee pääkonttorin siirtämistä muualle.

Se, mitä tapahtui, ei johtunut verotuksesta vaan johdon omista virheistä.

Ja ehkä siitä hallituksen sisällä olleesta troijalaisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jos kävisi niin, että F-Securityn softa istutetaan Windowsiin ...

Toisekseen:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110277-näin-siilasmaa-tuhosi-nokian-lopullisesti/

Ilkka Luoma

Suomalaiset kylvävät hiuksiinsa tuhkaa – meitä on petetty, jenkkikanukki kusaisi muroihimme ja menetimme rakkaan Nokiamme. eLoppu tienasi mielestämme turhasta ja liikaa, nauroi partoihinsa ja pakeni suunnitellusti Bill boyn syliin … huolellinen suunnitelma oli viety loppuun; vai olikokaan viety – unohtuiko jenkeiltä jotain? 1]

Taistelu maailmanpaikasta ei ole vielä edes alkanut. Kännykät, taskuissamme olevat osallistumislaitteet ovat vasta ”retukivisen” aikakausilla. Muistamme kuinka radio oli osa elämää – ei ollut liikkuvaa kuvaa, puhumattakan väreistä. Radio oli kuin puhelin, ilman elämän lankaa, joka soljuu ohi silmiemme. Televisio tuli – mutta ei kadottanut radiota.

Tänään kehityksensä alussa olevaan osallistumislaitteeseemme on kasattu teknologiaa ja informaatiologistiikan alkeita – suuret keksinnöt tai oivallukset eivät ole vielä löytäneet tajuntaamme – vain mielikuvituksissa ”isaacasimoveissa” on kaikua huomisesta 2] – mitä merkitsee olla verkoissa, jos niin lopulta haluamme.

Nokia oli kiistatta maailman suurin,

[ … nokiaa tuutin täydeltä ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/... – US_P/il ]

sillä oli maailman suurin tuotekehityskoneisto, jakelukanavisto ja suosituin nimi – Nokia ja ”nuutzia” 3] karehti kaikilla huulilla ja kielillä, kunnes tuli Omena piskuisesta silmusta – nousi ja valloitti. Oli alkanut uusi aikakausi kehityksen ikuisessa jatkumossa.

Tilanne Nokialle on parempi kuin koskaan!

Eräs aikakausi on päättynyt ja jäljelle jääneellä Nokialla on uusi etsikkoaika, mutta vahvempana kuin koskaan uusien aiempien alkujensa edellä. Kännyköillä ei tee mitään ilman solmuja, reitittimiä ja keskuksia – jonkin järjestelmän pitää kutoa yhteen taskulaitteemme, jotta syntyisi täyden kavalkaadin osallistuminen.

Se todellinen kauppa syntyy kiinalaisten kanssa

Verkkonokia on alansa suurimpien joukossa ja kiinalaisten Huawei kärkkyy vähintäänkin yhteistyötä, jolloin ne olisivat maailman suurin, ollen vähintäänkin Ericssonin rinnalla 4]. Kiinalaiset eivät piittaa MS:n Windowsista – he haluavat Linuxin, Meegon ja Jollan – ilmainen alusta ja jättiläismäinen ecosysteemi. Android on vain yksi muiden joukossa.

Kudotut verkot yhdistävät – Nokia on nyt aivojen tekijä!

Lopulta on kyse kuinka taskulaite/ integroitu aivokapasiteettilaite kommunikoi keskuksiensa kanssa – nehän luovat maailman verkot. Kännykkä on ”vain” etälaite, käden jatke – joka saa ohjaussignaalit keskukselta nimeltä aivot – Nokian on nyt aivojen tekijä. Aivoja ja käsiä yhdistää hermoverkko ja tuossa osaamisessa Nokia-Huawei on maailman huippua. Nokiallemme on avattu uusi lehti, toivottavasti sivujen kääntäjät osaavat nyt asiansa.

...

F-secure paikantaa vuotoja

Alku on lupaava, sillä maailmojen verkko on haavoittuvainen ilman turvallisuus- ja salaamisjärjestelmiä. Emme vieläkään osaa lukea toistemme aivoja ja nyt Nokiaa johtaa maailmalla tunnetuksi tullut suojaamisjärjestelmiä aivoittanut Risto Siilasmaa, joka saattaa integroida oman F-securensa osaksi verkkonokiaa … Huawei on myös kiinnostunut asiasta, sillä Kiinassa ei mikään soljuvasti toimi, ellei siellä ole tämä valvottu turvallisuus huomioitu, siten kuin keskushallinto sen haluaa.

Radio oli ääntä ja televisio kuvaa – liikkuvaa kuvaa

Kännykkä on jo nyt molempia, mutta liikkuvan osallistumiskuvan osalta alkutaipaleillaan. Kehitys on vasta käynnistymässä ja liikkeen olemistieto paikkana sekä tapahtumana on se jokin, mikä ihmisiä kiinnostaa. Ihminen on sosiaalinen ja me haluamme olla osa jotain humaania systeemiä, siihen tarvitaan osallistumisjärjestelmät – ellemme sitten hakeudu evoluution 5] mukaiseen hidaskehitykseen ja hylkäämme muutoksien kiihdyttäjät, joita usein tapahtumamääriä lisääviksi keksinnöiksi kutsutaan.

Nokia on tänään verkkoja, salaamista, yhdistäjää –

[ … emme yllättyisi, jos Nokia avaa uuden kiinteämmän yhdisteen saksalaiseen Zeiss´iin 6], joka on jo kauan tuonut ihmisille ”lisäsilmät” … ]

yhteyksien tekijänä polulla, johon Bill ”boy” Gates ei kaupallaan päässyt. Gates sai päätelaitteen alustaksi omalle ”ikkunoinnille”, jota monet eivät halua. Nokia ei sulkeutuvista ikkunoista ole enää riippuvainen (?) – nyt, vaan voi esimerkiksi ”ostaa takaisin” karanneen Jollan, joka ei ole perso käyttikselle – Androidkin kuulemma pelittää.

Loppulause on vielä kirjoittamatta

Jollasta voi tulla verkkonokian uusalun jalokivisiemen, kuten oli iPhone vuosia sitten Omenalle. Jolla voi olla sitä radikaalia uudistumista, minkä puutteseen pelastajaksi haettiin Stephen Elop Microsoftilta ujuttamaan hankala, kehityksensä ehtoossa ja jähmepisteessä oleva kännykkäpuoli.

Elop sai palkkionsa ja Nokia pääsi eroon riipasta ja avasi uuden oven huomiseen – missä siintää täyden liikkuvan olemisen kuvauksellinen tulevaisuus ja integraatio todelliseen informaatiologistiikkaan. Nokia on nyt vapaa, ja se näkyy pörsseissä.

Myrskyvaroitus on annettu

Viimeistä taistelua ei ole edes käyty – ja suomalainen insinööri saa vielä oman kotimaisen työpaikan – kunhan ensin opiskelee kaikki Microsoftin metkut ja siirtyy voittajana kotoiseen Nokiaan takaisin. Odotamme maaottelua – henki elää ja voimaa suomalaisissa suunnittelijoissa riittää. Uusin Lumia 1020 on myrskyvaroitus kaikille päätelaitevalmistajille.

Kaikkea osaamista ei ole 1020:eenkään ladattu, sillä suunnittelun ydinjoukko odottaa lähtökäskyä revansiin – kunhan saadaan uusi uskottava johtaja – ehkä se on Risto Siilasmaa, tasaisena ja vaatimattomana tunnettu luottopersoona.

VIITTEET

1] Lainassa ollut agentti – Elop loi mahdollisuuden terhakammalle Nokialle ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/148574-... – [US_P/il]

2] Kirjoitukseen hyvin sopiva Jean Michel Jarren lyhennetty esitys ~ https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed... - [yt]

3] Kiinaan aikoinaan noin 30 vuotta sitten nyky-Nokian vienyt Kiinan Kulosaaren suurlähetystön kaupallisen osaston päälikkö, eläkkeellä oleva herra Li Guangyun kehitti kiinalaisia varten Nokiasta kiinannetun version ”nuutzia” - vapaasti käännettynä ”lupaukset nousevat idästä” … jäämme odottamaan kiinalaisten seuraavaa siirtoa. Voimme todeta, että herra Li on tänä vuonna keskustellut presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Jyrki Kataisen kanssa – monia suunnitelmia on ”piirustuslaudoilla” ---

4] Muistamme Ericssonin jääneen Nokian jalkoihin kännykkäpuolella, vaikka laitteet olivat aivan ok – Ericsson valitsi ensin Sonyn – ei onnistunut. Nyt Ericsson on maailman suurin mobiiliverkkovalmistaja. Nokian tie voi olla samankaltainen …, mutta nähdystä viisastuneena suhde Microsoftiin saattaa jäädä lyhytaikaiseksi?

5] Evoluutio ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31028-e... - [US_P/il]

6] Saksalainen Zeiss on maailman kuulu optiikan mestari – kiikarit, linssit ja yleensäki valon taittaminen haluttuun muotoon ja tarkkuuteen ~ http://corporate.zeiss.com/gateway/en_de/home.html - ja ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_Zeiss_(Unternehmen) - [wiki]

EXTRA

Moni harmittelee Stephen Elopin huikeista palkoista, palkkioista ja bonuksista – ne ovat aika vähäisiä siihen nähden mitä meidän oma kotikutoinen Lilius-syndrooma aikoinaan esitti … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/etla-evan-si... - [BLOG/il]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Temppuiluun piti ryhtyä koska

However, the takeover of Nokia would be nowhere near as easy as those who are spreading the rumours might have you believe.
That is to say that there is a paragraph in Nokia’s articles of association that makes the capture of the company rather expensive and complicated. This kind of clause is known in the trade as a ”poison pill”.

http://www.taloussanomat.fi/arkisto/1999/02/06/myr...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"ja että päätös Microsoft-kumppanuudesta oli tehty jo aiemmin"

En usko tähän teoriaan parista syystä:
- Elop hylkäsi Meegon juuri kun ensimmäinen saatiin kauppoihin.
- Elop teki yksinoikeussopimuksen (käsittääkseni)
MS:n kanssa.

Olisiko Nokia tehnyt itse kumpaakaan näistä?

Otto Gustafsson

Kyllä siitä päätöksestä keskusteltiin takuuvarmasti jo aiemmin. Ei Paul Allenin vene huvikseen Helsingissä vieraillut kesällä 2010: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128833917426...

Internetissä oli ennen tätä vuosia jatkunut parjauskampanja käynnissä eri blogeissa ja keskusteluryhmissä. Ihmettelimme tätä kavereiden kanssa, että miksi Ericssonista ei ole vastaavaa, kun heillä oli huonommat puhelimet. Eri keskusteluryhmissä ja blogeissa Nokiaan liittyvä negatiivinen asia tuotiin parrasvaloihin, myös sellaiset jotka eivät olleet totta. Tällä pyrittiin vaikuttamaan Nokian maineeseen ja tuhoamaan se mahdollisimman hyvin, ainakin Pohjois-Amerikassa. Johtoa selvästi painostettiin. Yksi kaveri oli jäänyt kiinni kun oli Notepadin kautta siirtänyt tekstin ja sinne oli jäänyt aiempi kirje palkkiosta Mumbaissa. Eli intialaisille insinööreille maksettiin hyvä summa siitä, että tekevät työkseen pelkkää nokiahaukkumista (Maydis-käyttäjän kirjoittama viesti tällä sivulla): http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Tämä parjauskampanja loppui kuin taikaiskusta siihen, että Nokia valitsi Windowsin.

MeeGo-puhelin julkaistiin ilmeisesti Intelin kanssa tehdyn sopimuksen takia, jossa Nokia oli sitoutunut tekemään näppäimistöllisen kehityslaitteen ja yhden kuluttajamallin vähintään kuudelle markkinalle. Elop joutui pitkin hampain toteuttamaan tämän ja haukkui tuotteet umpipaskaksi heti alkuunsa ja lopetti niiden valmistuksen.

Seppo Ilmari

Kuten olen jo vuosia tästä Nokian Ollilasta ajatellut (ajoi "Onkian" kiville") niin koko kuvio puhelinbisneksen myynnistä on lähtöisin juuri häneltä.Elop pantiin vahtimaan Microsoftin intressejä.

Asiosiaatio- italialaisen matkustajalaivan kohtalosta (pystyyn ja romutettavaksi).

Kipparit toimivat kuin kaksoset ikään: pelit soivat ja perceet keikkuivat.

Kuten Ahtisaari sanoisi: tämä on perin onnetonta.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

”Mikään yritys ei toimi irrallaan yhteiskunnasta.”

Mikään yritys ei toimi irrallaan bisneksestä, poikkeuksena valtionyhtiöt. Nokia - Microsoft yhteistyössä ei ole ollut mitään normaalista win-win –periaatteella toteutetusta yritysjärjestelystä poikkeavaa. Niin voitot kuin tappiot tasautuvat pitkällä aikavälillä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Bisnes on bisnestä, mutta ihmisten palkitseminen on laajempi asia. Ei siihen muuten valtiokaan puuttuisi tuloverolla, verohelpotuksilla ja tulopoliittisilla ratkaisuilla.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Aivan erinomainen nosto Petteriltä. Olen kovasti ihmetellyt sekä median, suomalaisyleisön että joidenkin poliitikkojemme logiikkaa siitä, että Elop olisi kaiken pahan alku ja juuri. On vain helpompi syyttää ns. ulkopuolista henkilöä kuin edellyttää vastuuta niiltä, jotka vastuussa todellisuudessa olivat ja ovat eli Nokian hallitus. Puhumattakaan sitten virheiden näkemisestä siellä, missä on jalustalle kohotettuja henkilöitä. Voi jopa olla, että tämä viimeisin päätös on yksi vastuullisimmista, mitä Nokian hallitus on tehnyt?

Olisi todellakin aika Suomessakin ymmärtää, että hallitus vastaa 1) toimitusjohtajan valinnasta ja mahdollisesta erottamisesta 2) yrityksen strategisista linjauksista.

Heikki Nuppola

tuntuu unohtuneen, että Elop ajettiin TJksi USA:laisten pääomistajienn toimesta, joilla kuitenkin valtaa yhtiökokouksessa, muuten Ollila olis saanut potkut, olishan se ollut tietysti miehekästä valita Vanjoki ja ottaa potkut, kun lähti kohta muutenkin... ehkä Vanjoki olis saanut Nokian nousuun Meegolla ja Androidilla, ehkä ei...

Juhani Piironen

Ihan vaan ettei totuus unohtuisi, niin ennen Ollilaa ja "dream teami"ä Nokia oli telkkareita, renkaita, saappaita ja tietokoneita rakenteleva yhtiö, jolla oli NMT -puhelimia ja telekeskuksia ja verkkoja.

Motorola oli maailman suurin puhelinvalmistaja ja sitten tuli Ericsson ja tais olla Siemens, Alcatell, Panasonic, Sony, Mitsui jne. jne.

Nokia oli yksi pienistä, tai keskikokoisista, puhelimissa.

Ihan tuurilla kaverit tietysti nosti yhtiön maailman huipulle ja kuka tahansa kommentaattori ja blogisti olis "aivan varmala" pystynyt tietysti samaan. Vai mitä?

Olli Kankaanpää

En sano muuuta kuin sen, että hallitus ei ole vuosikausiin ollut tehtäviensä tasalla, eikä tule olemaan.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Parahin Petteri Järvinen. Aluksi kerron, että olen Sinulle ikikiitollinen kirjastasi PC-käyttäjän käsikirja. Sen avulla juuri valmistumaisillaan oleva insinööri pelasti aikoinaan lähes valmiin lopputyönsä töpeksittyään ensin oikein huolella uuden AT-klooninsa kanssa.

Sittemmin käsiini on osunut useita kirjojasi ja olen lukenut monia artikkeleitasi. Lukemani perustella väitän, että tavanomaiseen kirjoitustyyliisi ei sovi lainkaan lause "Totuus on tietenkin jotain ihan muuta". Miten voit väittää niin? Tuo sana "totuus" on niin hieno ja lopullinen sana, että se ei sovi noin vain roiskaistavaksi ilman vedenpitävää todistusaineistoa. Ja niitä et ole Sinä eikä kukaan muukaan vielä tässä asiassa esittänyt. Ja tuskinpa tulee koskaan esittämäänkään.

Toimituksen poiminnat