Petteri Järvinen

Snowden voi vielä kolkutella Suomenkin portteja

Kun tietovuotaja Edward Snowden jäi jumiin Moskovaan, ainakin vihreät nuoret (ja muutama vanhempikin) ehdottivat turvapaikan myöntämistä hänelle Suomesta.

Snowden osoittautui paljon tulenaremmaksi kuin aluksi näytti. Tietovuotoja jatkava ex-urkkija on paitsi piikki suurvallan lihassa myös aito turvallisuusuhka. Siksi USA on valmis likaisiinkin temppuihin saadakseen hänet takaisin. Viimeksi presidentti Obama perui tapaamisen Putinin kanssa ja eilen haukkui hän Venäjää kylmän sodan termeillä. Nyt ovat kovat piipussa.

Reiluna miehenä pidetty Obama on pilannut maineensa ainakin eurooppalaisten silmissä. Venäjä saattoi olla Snowdenille tahaton valinta, mutta se osoittautui hyväksi. Vain toinen suurvalta pystyy vastustamaan Yhdysvaltoja tässä asiassa. Pienellä Suomella ei olisi mitään mahdollisuuksia.

On ihan turha jeesustella USA:n motiiveista tai oikeutuksesta. Valtiot tekevät omat lakinsa -- suurvallat erityisesti. Pääasia on, ettei Suomi joutunut myrskyn silmään ottamalla Snowdenia. Jos vihreät tai eräät demarit olisivat saaneet tahtonsa läpi, nyt olisivat pulassa niin Suomi kuin Edward Snowden itsekin.

Valitettavasti tilanne ei ole vielä ohi. Venäjä myönsi Snowdenille vain vuoden oleskeluluvan. Viimeistään ensi kesänä Snowden joutuu jälleen miettimään loppusijoituspaikkaansa. Lento ulos Venäjältä tuskin tulee kysymykseen, sillä USA voi pakottaa koneen laskeutumaan haluamaansa paikkaan. USA:lla ei ole enää mitään hävittävää tässä asiassa -- maan imago on jo kärsinyt kaiken mahdollisen.

Jos/kun Snowden joskus jättää Venäjän, hän joutuu tekemään sen maitse. Venäjän rajanaapureista Suomi tai Baltian maat lienevät houkuttelevimmat vaihtoehdot.

Hallituksen kannattaa jo henkisesti varautua siihen, että jonain päivänä Snowden kolkuttaa Vaalimaan porttia. Silloin olemme hankalassa tilanteessa.

Pidetään siis peukut pystyssä ja toivotaan, että Venäjä ja USA pääsevät keskenään sopuun Snowdenista ennen sitä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Markku Nieminen

Hahha, sitten on kyllä Snowdenia vedetty höplästä oikein kunnolla jos sen virheen tekee. Täysin selkärangattoman valtionjohdon ja vuosikymmenten nöristelykulttuurin fuusio takaa pikaisen luovutuksen joinnekin josta matka jatkuu USAan.

Harri Lahtinen

Venäjä on maa joka on aina vakoillut paljon ja vakoilee omia kansalaisiaan sekä ulkomaita, maa ei ole myöskään mikään avoin yhteiskunta mitä Snowden perään kuuluttaa, joten Snowdenin olo Venäjällä on suurta kaksinasmoraalista hurskastelua. ps. Miksi Snowden on vielä Venäjällä johtuu ainoastaan sittä että Yhdysvallat eivat suostuneet vaihtokauppaan ja Venäjän kiristykeen vaihtokaupasta.

Vilho Juntunen

Harri ei taida olla vielä tietoinen Snowdenin Venäjällä oleskelun tarkoitusta.
Hän paljasti nimittäin USAn maailmanlaajuisen urkinta- ja vakoiluverkoston.

Harri Lahtinen

Jos joku paljastaa maansa vakoiluverkoston niin hän on oman maansa mukaan rikollinen ja maanpetturi, aivan samalla tavalla hän olisi sitä jos olisi ollut vastaavanlaisessa jutussa Venäläinen ja hän myös saisi suunnilleen samanlaisen tuomion Venäjällä. ps. Venäläiset "paljastajat" tapetaan (Lontoo).

Ari Nurminen Vastaus kommenttiin #8

Siis ne ne jotka paljasti DDR:n vakoiluverkosto on sinun mielestä maanpettureita ja rikollisia ?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #45

Eikös Lahtinen kirjoittanut "oman maansa mukaan"?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jos Snowdenin aikomus on "vapautua" Suomen kautta, pitää hänen ensin kuunnella Juha Vainion biisi: http://www.youtube.com/watch?v=VbFyx_24t7c

Gummivenheellä ja salaa...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Obama perui syyskuun tapaamisen Putinin kanssa, ja korvasi tapaamisen kokouksella Ruotsissa.

Viesti on selvä. Ruotsi vaatii Assangen vangitsemista ja luovuttamista, ja on valinnut USA-myönteisen linjan näissä tietovuototapauksissa. Siitä tämä tunnustus Ruotsille.

Onko Ruotsin kokouksen aihe oikeasti: Baltian maat ja Suomi, sovitaan, että Snowden ei teidän kauttane pääse muualle, kuin meille USA:han?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tarvitse pelätä, että Snowden valitsee Suomen. Kyllä maamme maine tunnetaan yleisesti USA:ssa.

Jokin Etelä-Amerikan maa voisi tulla kysymykseen. Ei USA sentään vieraan valtion matkustajakonetta ryhtyisi kaappaamaan...

Vilho Juntunen

Miksi Snowdenin pitäisi matkustaa Venäjältä matkustajakoneella?
Yhtä hyvin hän pääsee Etelä-Amerikkaan venäläisellä sotilaskoneella
tai laivaston aluksella.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ikävällä tavalla juuri tuo lentokone tai alus joutuu yllättävään onnettomuuteen...

Oman etunsa vuoksi Snowdenin kannattasi "kadota".

Ari Nurminen Vastaus kommenttiin #12

Onko sinulla kristallipallo ?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuuba, Nicaragua ja Venezuela - nuo latinalaisen Amerikan demokratiat - ottanevat mielellään Snowdenin suojiinsa.

Markku Nieminen

Itse asiassa ryhtyy. Jos reitti menee jonkun natomaan yli niin ei kun kone alas vaan, näinhän kävi sille Equadin pressallekin taannoin kun kuvittelivat Snowdenin olevan kyydissä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Muutama varoituslaukaus pakottaa matkustajakoneen laskeutumaan Azoreille tai Islantiin. Noloa ja häpeällistä tietenkin, mutta ei paina enää paljoa tässä sotkussa.

Venäläinen sotalaiva olisi hankalampi tapaus, tosin muistamme miten kävi Kuuban ohjuskriisin aikana.

Snowdenilla on vain huonoja vaihtoehtoja. Toivottavasti sopuratkaisu löytyy, ettei kiistely miehestä laajene kansainväliseksi selkkaukseksi. Joka tapauksessa Suomen kannattaa pysyä tästä mahdollisimman kaukana, luvassa ei ole mitään hyvää.

Olisi toki kiinnostavaa kuulla jonkun VINOn edustajan kanta asiaan.

Vilho Juntunen

Petteri! Uskotko että USA ryhtyisi uhkailemaan ydinaseen käytöllä tai sota-aluksen tuhoamista jos Venäjän laivasto ei luovuttaisi Snowdenia?
Siirtyminen Etelä-Amerikkaan voi onnistua salaisesti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Maailman pitäisi palkita Snowden sankarina hänen paljastettuaan USA:n käsittämättömän vakoilun laajuuden koko maailmalle. Nyt sitä "avoimmuutta" korjataan juuri Snowdenin ansiosta suuntaan tai toiseen.
Järkyttävintä on se, että viranomaisiet tuomitsevat viranomaisia, sotaoikeus sotilaita, poliisit poliiseja kaikkialla maailmassa.
Missä maailmassa on virallistettu riippumaton "siviilioikeus" ?
No, kaikkihan ovat tienneet, hiemankin ammattilaiset, että lähes kaikissa tietokoneohjelmissa on "bitti" ollut poikittain USA:n hyväksi.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Mies on täysi typerys jos menee Baltiaan; luovutus sieltä USA:n tapahtuu niin että kannat kerkeävät yhteen kopahtaa. Sama pätee kaikella todennäköisyydellä myös Suomeen; täällä ei tasan ole kanttia lähteä vastustamaan suurvallan vaatimuksia.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Hänen liikkeensä tuntuvat muutenkin oudon harkitsemattomilta. Ensin Hongkong ja sitten Moskova. Luulisi, että olisi harkinnut asiaa etukäteen, kun kerran tiesi millaisen reaktion paljastukset tuottavat.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"kun kerran tiesi millaisen reaktion paljastukset tuottavat.

Tiesikö? Luulen, että aiheutunut kohun laajuus on hänelle yllätys.

Kuinka "vapaa" Snowden on Venäjällä? On varmaa, että Venäjä on hyödyntänyt/hyödyntää Snowdenin tiedot täysimääräisesti.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Ihmettelenkin, mikä sai niin taitavan miehen julkisuuteen. Olisi ehkä kyennyt ujuttamaan tietonsa ulos kätkeytyviä reittejä myöten. Julkisuudenkipeys?

Pekka Kohonen Vastaus kommenttiin #21

Etkö ole lukenut paljastuksia? Kukaan ei kykene loputtomasti pakoilemaan tuota koneistoa. Eli ainoa järkevä tapa oli tulla ulos ja hakea turvapaikkaa omalla nimellään.

Pekka Kohonen

No eiköhän nyt kuitenkin toiminut loppuje lopuksi aika järkevällä tavalla? Ja mikä tärkeintä, häntä ei ole vielä luovutettu Yhdysvaltoihin. Hongkong on kuitenkin osa Kiinaa ja Kiina on suurvalta samoin kuin Venäjä (tai ainakin haluaa sellaisena esiintyä). Ja Kiinassa ollessaan hän julkaisi tietoja siitä miten Yhdysvallat oli vakoillut Pekingin yliopistoa, mikä teki Kiinalaisille käytännössä mahdottomaksi palauttaa häntä (kasvojen menetys siellä päin maapalloa on aika vakava juttu). Eli aika hyvinhän on Snowden onnistunut tähän mennessä. Assagne on jäänyt jumiin Equadorin lähetystöön ja Manningiä odotttaa loppuelämä eristyssellissä (ja sehän ei tietenkään ole kidutusta...). Odottelen mitä siirtoja tekee seuraavaksi. Paras voisi olla loppujen lopuksi jäädä Venäjlle (jos mahdollista). Kyllä Venäjä on ihan kiva maa asua jos ei sekaannu paikalliseen politiikkaan. Ja niille hurskastelijoille, jotka valittavat Venäjän ihmisoikeustilanteesta sanoisin, että tekisivät itse ensin saman kuin Snowden. Ei se, että tekee jotakin sananvapauksien edistämiseksi tarkoita, että yhden ihmisen pitäisi ratkaista kaikki maailman ongelmat.

Harri Lahtinen

Oi niitä aikoja kuin Suomi palautti Neuvostoliittoon aivan tavallisen ihmisen joka ei paljastanut mitään ja hänen ainoa "paha" tekonsa oli olla "toisinajattelija" ja että halusi vain pois maasta, siitä syystä hän joutui olemaan vankilassa loppu elämänsä. Tästä asiasta kuin keskustellaan niin monet vain nostavat olkapäitään ja toteavat häpeämättä ainoastaan että "ne olivat niitä aikoja".

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kuka vielä muistaa niitä lentokonekaappareita, jotka yrittivät paeta Neuvostoliiton loppuvuosina Suomen kautta länteen? Yhden nimi jäi mieleen, oli Varfolomejev (tai jotain sen suuntaista).

Suomi palautti kaikki oitis takaisin.

Olisi kiinnostavaa tietää, mitä heille sen jälkeen tapahtui. Vieläkö viruvat vankiloissa? Yritin joskus innostaa toimittajia tutkimaan asiaa, mutta kukaan ei kiinnostunut.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Vastaan itselleni lisätietoja saatuani: neuvostoliittolainen Mihail Varfolomejev kaappasi Tallinnasta Lvoviin matkalla olleen Aeroflotin matkustajakoneen Helsinkiin 24.6.1990.

Viron kansanoikeus tuomitsi Varfolomejevin tammikuun 1991 alussa Tallinnassa neljän vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus piti lieventävänä asianhaarana hänestä tehtyä väärää mielisairausdiagnoosia, joka oli vienyt mahdollisuuden elää normaalia elämää. Maan korkein oikeus ei valituksesta huolimatta koventanut tuomiota.

Ari Nurminen

Jos kaappaa..lentokone, ylensä saa rangaistus, myös Venäjällä...USA:ssa olis varmasti saanut 150v. vankila tai kuolemantuomio, (Venäjällä ei ole kuolemantuomio)

Janne Hilden

En usko, että Snowdenin olo yhteen vuoteen Venäjällä rajoittuu.
Hänhän on saanut siellä jo useita työtarjouksia, ja hänellä on mahdollisuus anoa jatkoaikaa turvapaikkapäätökselleen. Mikä kiire nyt olisi Venäjältä pois vuodenkaan jälkeen?

Harri Lahtinen

Snowden on (saa olla) juuri niin kauan Venäjällä kuin hänestä on jotain hyötyä Venäjälle. ps. Aika monella länsimaalaisella on kiire pois Venäjältä kulttuurierojen takia, varsinkin jos olet jenkki.

Ari Nurminen

Onko sinulle inside information ?

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Euroopan valtioiden kieltämättä aiheellinenkin kiitollisuudenvelka Setä Samille alkaa kulua aika ohueksi - eikä puhuta Britanniasta, joka on Amerikan täydellinen klientti - entisillä itäblokin mailla ei muutenkaan ole mitään kiittämistä, saati Kreikalla ja Italialla, joiden suurimmat vaikeudet juontavat juurensa jenkkien sekaantumisesta maiden asioihin koko sadanjälkeiset vuosikymmenet tukemalla mafioita, everstijunttaa ym. Euroopan Unionin pitäisi nyt ryhdistäytyä ja tehdä pesäero rapakontakaiseen fasisti-imperiumiin. No, ehkä vie aikansa, ennen kuin sen roistomaisuus torjutaan samalla tavalla kuin putinisti-Venäjän. Eurooppa olisi luonnollinen tyyssija kansainväliselle vapaus- ja kansalaisoikeusinstituutille, joka voisi tarjota turvan ja foorumin Snowdenin ja Assangen kaltaisille aktivisteille samoin kuin toisinajattelijoille kaikista totalitaarisista maista. Olisiko tämä pelkkä haavekuva?

Rainer Salosensaari

Mitkähän ovat lopulta Snowdenin vaikuttimet tai motiivit toiminnassaan? Yleensä pidetään hyveenä myös lojaalisuutta isänmaalle, mutta tässä tapauksessa voitti halu paljastaa salaiseksi luokiteltuja tietoja. Snowdenin henkilöön en tietenkään voi ottaa kantaa, mutta onkohan ihan niinkään, että Snowden on hyvä ihminen, joka halusi tehdä palveluksen muulle maailmassa kertomalla miten Yhdysvallat salaisesti toimii. Yleensä on niin, että kun hieman pääsee raaputtamaan ihmisten ulkokuorta, motiivit voivatkin olla aika inhimillisiä, joskus jopa raadollisia, esim. halu kostaa työnantajalle, muutokset henkilöhistoriassa, jotka ajavat ihmiset yllättäviin ratkaisuihin tai toisinaan jopa odotettavissa oleva hyöty eli rahallinen korvaus.

Eugen Schauman on monille suomalaisille sankari, joka puhtaista vaikuttumisista teki isänmaallisen teon. Historiallisessa tutkimuksessaan Schaumanista prof. Seppo Zetterberg kuitenkin selvitti Eugenin henkilöhistorian ja taustalta paljastui murhateolle useitakin selittäviä tekijöitä, jotka suinkaan kaikki eivät tue idealistista kertomusta puhtaista vaikuttimista.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kun nyt tässä nykyisessä "maailmanjärjestyksessä" voidaan epäillä ja kyseenalaistaa lähes kaikkea, niin heitän tässä ilmaan yhden vaihtoehdon, joka on ilmeisesti jätetty kokonaan huomiotta (?).

Onko Snowden todella se "maanpetturi" jona häntä yleisesti nyt pidetään?

Vakoilu-urkintahan on jo tiedusteluilla ollut tiedossa kauan aikaa.
Ja jos ei ole ollut, niin sitten ei ole ollut homma hallussa.

Ainoastaan sen mahdollinen laajuus on yllätys, josko sekään on totta?!?

Nämäkin vaihtoehdot olisi syytä punnita ihan tiedustelun tasolla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valkovenäjä olisi Snowdenille sopiva turvapaikka.

Harri Räsänen

Venäjältä pääsee helposti Suomeen. Vaikkapa diplomaattirekisterissä olevan auton takakontissa.

Harri Lahtinen

Joo, Venäjältä oli pakko salakuljettaa suomen kansalainen (joka ei ole tehnyt mitään rikosta) takaisin kotimaahansa, että sellainen oikeusvaltio se Venäjä.

Ari Nurminen

Suomi on parempi "oikeusvaltio", korruptiopolitiikkot Suomessa saa aina oikeudenmukainen rangaistus

Juha Ronkainen

Snowdenin paikka on kotona USA:ssa. Siellä kantakoon vastuun tekosistaan.

Ari Nurminen

No, se on sinun mielipide, arvelen että sillä ei ole merkitystä maailmalla

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

2.5.2013 Yhdysvaltojen oikeusministeriö päätti kannastaan eräässä asiassa, joka ei liity Snowdeniin millään tavalla, seuraavalla lauseella:

“When a person located abroad violates the laws of the United States, that person may be held criminally liable despite the fact that the person has never set foot in the United States.”

Olemme siis kaikki Yhdysvaltojen lain alaisia. Snowdenin paljastusten myötä on käynyt yhä ilmeisemmäksi että meillä Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvilla on kaikki velvollisuudet, mutta ei mitään oikeuksia.

Pitääkö tähän alistua mukisematta?

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Siinähän se tuli pähkinänkuoressa. On kuitenkin ihme, miten monet ovat valmiita mukisematta polvistumaan kaikkivaltiaan imperiumin edessä; kuinka monelle oikeus = vahvemman oikeus! Fasismi myy hyvin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ministeriö esittää poliittisen kannan asiaan, tuomioistuin taas lain tulkinnan.

Oikaiskaa toki jos olen väärässä, mutta the U.S. Supreme Court tai alemmatkaan oikeusistuimet eivät tietääkseni ole tehnyt ennakkotapausta yhdestäkään USA:n lakien rikkomuksesta, jossa epäilty ei ole koskaan jalallaan astunut Yhdysvaltain maaperälle.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Yhdysvaltojen oikeusministeriön kanta on käytännössä sama kuin Yhdysvaltojen ylimmän syyttäjäviranomaisen kanta.

Tulkinta nyt on altis poliittisille vaihteluille, ei vähiten Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen korkein oikeus on pitkälti politisoitunut, mikä käy ilmi joka kerta, kun siihen pitää nimittää uusi tuomari.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Itsekin olin kannattamassa Snowdenia tervetulleeksi Suomeen (blogikirjoitus 11.6), kun häntä vastaan ei ollut vielä nostettu oikeustoimia USA:ssa. Sittemmin oikeustoimien myötä tajusin nopeasti ettei tänne kannata tulla, koska Suomella on ilmeisesti luovutussopimus jenkkien kanssa. Venäjällä sitä taasen ei ole.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos Yhdysvalloilla ja Suomella on voimassa keskinäinen rikoksesta epäiltyjen luovutussopimus, eikö menettelytapa ole aivan yksiselitteinen jos Snowden astuu Suomen kamaralle?

Suomi joko noudattaa sopimusvelvoitteitaan tai tekee tahallisen sopimusrikkomuksen, eikä ole vaikea arvata, kumpi on tässä tapauksessa Suomen valtiollisen edun mukaista.

Kari Perälä

Snowdenin paljastukset ovat uskomattomia: USA urkkii joka päivä eurooppalaisten sähköposteja ja puhelinliikennettä. Uskomatonta: myös liittolaisten johtajien keskinäisiä puheluja ja sähköposteja.

Miten ihmeessä USA voi uskotella puolustavansa ihmisoikeuksia tai kansalaisvapauksia yhtään missään?

On lähinnä koomista, kun presidentti Obama alkaa phua jonkin maan ihmisten puuttuvista kansalaisvapauksissta ja -oikeuksista: ei kai kehtaa!

Millä perusteellla USA pysäyttää Euroopan ilmatilassa Perun presidentin koneen, pakottaa laskeutumaan: presidentti oli lähinnä panttivankina puoli vuorokautta.

Aivan varmasti Snowden on kiitollisuudenvelassa Venäjälle ja hän paljastanee kaikki mahdolliset tiedot USA:n urkinnasta FSB:lle. Obaman reaktioista päätellen Snowden tietää aika paljon.

Venäläiset ovat olleet sinisilmäisiä amerikkalaisia kohtaan, mutta nyt venäläiset tajuavat monia asioita. Venäjä vaatii ulkomaista apua saavat järjestöt ilmoittamaan asiasta viranomaisille.

Putin sanoi olleen yllätys, kun vuoden alkupuolella lähinnä amerikkalainen "apu" eri Venäjän järjestöille oli 1886 miljoonaa dollaria.

Haisee aika pahalta, jos USA:n republikaaninen puolue tukee kymenillä miljoonilla kaikenlaisia kuuromykkäinkouluja pitkin Venäjää. Nyt tämä "apu" loppuu.

Apu? Se on urkintaa, vakoilua.

Eilisissä uutisissa oli uskomaton juttu. Obama ilkkui Putinin fyysistä olemusta, hänen istumistyyliään. Aivan uskomatonta. Tämä Obama, Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Obaman käyttäytyminen kertoi lähinnä hänen omista ongelmistaan, ärtymyksestä ja suoranaisesta kasvojen menetyksistä.

Olli Kankaanpää

Lähetin Venäjän Suomen suurlähettiläälle aiheesta nootin. Toivon Snowdenin tulevan Suomeen. Ja tämä tarina on tosi. Obaman rauhanpalkinto on turha. Miehellä ei ole mitään periaatteita, Bushin tavoin.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Yhdysvaltojen presidentti ei ole eurooppalaisten kaveri. Hänen tehtävänään on ajaa amerikkalaisten etuja. Niistä tärkein on turvallisuus -- ja siinä Obama on onnistunut.

Eurooppalaisten on opittava ajamaan omia asioitaan ja huolehtimaan itsestään.

Toimituksen poiminnat