Petteri Järvinen

Hesari naisistuu, samoin sen lukijat

Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla oli tänään pääkirjoitustoimittaja Annamari Sipilän kolumni otsikolla "Miksi Urpilaisen kynnet ärsyttävät". Sama teksti on nettiversiossa oli otsikoitu raflaavammin: "Urpilaisen kynnet televisiokuvissa ovat arkipäivän seksismiä". Printtilehden tekstin keskellä oli iso sitaatti: "Tätä kutsutaan arkipäivän seksismiksi".

Otsikot ja sitaatti osoittavat, että kolumnin pointti oli juuri seksismi -- ei kotimaisen työn pohtiminen, vaikka sitäkin kolumnissa sivuttiin. Sijainti pääkirjoitussivulla antoi tekstille tavallistakin enemmän näkyvyyttä -- ei mikään avustajan kyhäämä blogi.

Sipilän valitsema aihe on monille miehille vieras. Naiset eivät juurikaan puhu miehistä halventavasti julkisuudessa eivätkä tuijota rintakarvoja silloin, kun mies yrittää puhua asiaa. Tällä kertaa Sipilän teksti teki kuitenkin kärpäsestä härkäsen.

Lehdistötilaisuudesta kertovassa uutisjutussa näytettiin kerran ministerin käsiä, klo 18.15-lähetyksessä (mihin Sipilä viittasi, vaikka käyttikin sanaa "iltauutisissa"), kahdesti. Jutussa oli yhteensä 14 välikuvaa. Niissä 12 muussa näkyi lähinnä toimittajia (joista yhdellä oli muuten samanpunaiset kynnet) ja yhdessä myös huolestuneen virkamiehen naama, jota Sipilä kolumnissaan sanoi turhaan odottaneensa.

Toisin kuin Sipilä väitti, kuvaaja ei zoomannut ministerin punaisiin kynsiin. Se olisi totisesti korostanut kynsiä. Sen sijaan kuvaaja näytti kahdesti lähikuvaa ministerin käsistä. Käsiä käytetään usein välikuvina, koska puhuvat päät ovat tylsiä. Itsekin olen puhujia tai laulajia kuvatessani ottanut lähikuvia juuri käsistä (kynsilakalla tai ilman), sillä niiden elekieli kertoo jotain ihmisestä. Jälkimmäisessä välikuvassa Urpilaisen kädet liikehtivät hermostuneesti, kynnet tuskin erottuivat.

Valtakunnan kuuluisimmat kädet (mukana kynnet).

Uutisjutun kuvaajiksi mainittiin Annika Laaksonen ja Markku Rantala. Emme tiedä kumpi heistä kuvasi ministerin käsiä ja miksi. Jutun tehnyt toimittaja Jari Korkki kertoo, ettei kiinnittänyt kuviin sen suurempaa huomiota, sillä oli kiire saada juttu tiedotustilaisuudesta jo 18.15 alkavaan lähetykseen.

Katsoin uutiset (tosin vasta puoli yhdeksältä), enkä kiinnittänyt mitään huomiota ministerin punaisiin kynsiin. Nyt seuraa paljastus kaikille naisille: miehet eivät useinkaan huomaa teidän kynsiänne, meikkejänne tai vaatteitanne. Siinä mielessä kalliit voiteenne ja hoitonne menevät hukkaan. Sen sijaan toiset naiset huomaavat ne varmasti.

Mutta näin jälkeenpäin uudelleen katsottuna tottahan se on: kirkkaanpunaiset kynnet erottuvat ilman lähikuvaakin. Ne, jotka ovat kiinnostuneita kynsistä, huomasivat ne joka tapauksessa. Vastaavasti miehet panisivat alitajuisesti merkille, millaisella autolla ministeri saapui tilaisuuteen ja osa huomaisi jopa Rolexin ranteessa.

Jos valtiovarainministeri päättää käyttää kirkuvanpunaista kynsilakkaa, onko väärin huomata se? Pitäisikö teeskennellä, ettei huomaa? Jos nainen kuvaa naisministerin punaisia kynsiä ja naiskatsoja kokee sen loukkaavana, onko silloinkin kyse seksismistä?

Kynsikohu on esimerkki viestinnän naisistumisesta, joka koskee myös Hesaria. Aiemmin niin miesvaltainen toimittajakunta on naisistunut, samoin lehtien lukijat. On vain luonnollista, että naiset kirjoittavat näkökulmista, jotka he kokevat itselleen ja lukijoilleen tärkeiksi.

Vielä selvemmin tämä kävi ilmi alkuviikolla Rosa Meriläisen kolumnista Mies, älä johda naista harhaan kriittisessä lisääntymisiässä, joka sai kulmakarvani kohoamaan. Piti oikein tarkistaa, onko tämä Helsingin Sanomat vai Me Naiset.

Tällaiset aihevalinnat ja käsittelytavat ärsyttävät miehiä. Niitä pidetään osoituksena kaikkialle yltävästä viherfeminismistä ja jopa syynä lehdistön laskeviin levikkeihin.

Ei se sitä ole. Naiset ovat vain ottaneet paikkansa ja osat vaihtuvat. Vuosikymmenet lehdet ovat käsitelleet asioita miesten ja vallan näkökulmasta, seksismin ja naisten vähättelyn hyväksyen. Nyt saamme maistaa omaa lääkettämme. Tietoyhteiskunnan tullessa naiset perivät maan.

Se, että lopetamme lehtien lukemisen tai teemme toimittaja-ammatista yhtä naisvaltaisen kuin sairaanhoidosta, ei mitenkään paranna asiaa. Mutta kyllä: jos parisuhdeneuvoja alkaa tulla liian kanssa, minäkin panen tilaukseni uuteen harkintaan. 

 

Lisäys 10.8.2013: Näköjään myös YLE Uutiset naisistuu (vaikka tämän jutun kirjoittaja onkin mies): Noora Vennamo riisui julkkisnaamionsa -- jos ei tietäisi, luulisi jutun olevan Me Naisista tai Annasta. Naistenlehtien tontilla alkaa olla tungosta, kun YLE tuottaa julkkis- ja ihmissuhdejuttuja uutisina. Pliis toimittajat, älkää unohtako meitä miehiä! ("Petteri varasti minulta ruohonleikkaamisen nautinnon" - en se minä ollut!)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Tapio Vehmaskoski

Milloinkahan nämä miestenlehdet naisistuu?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tekniikan Maailman uudet testit: Ompelukoneet, hiusvärit, sukkahousut, rintamaitopumput, rasvaprosentti-vaa'at, ladyshaverit, kynsilakanpoistoaineet.

Harri Rautiainen

Olen tähän asti pitänyt Annamari Sipilää arvossa, Rosa Meriläistä en koskaan.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Minä en koskaan ole oikein osannut arvostaa Annamari Sipilää. Hänhän tuntuu kaikissa kirjoituksissaan toistavan jotain ihme naisagendaa. Ärsyttävää vinosaarnaa.

Useimmat Sipilän tekstit käsittelevät feministisestä perusvalikosta noukittuja teemoja. Vähemmän suorasti naisagendaa ilmentävät tekstit paljastuvat nekin lähiluvun kautta sellaisiksi.

Mark Bayer
Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Hyvä kysymys :)

Mm. tämän jutun kautta voi kyseisen henkilön ajatusmaailmaan tutustua http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Olen+feministi...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni Jutan kynsien väri on pikemminkin ideologien kysymys.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Joo, nykyään saa myös sinistä kynsilakkaa : -)

Janne Hilden

Hommafoorumillekin avataan uusi "muoti ja kauneus"-osio.
"Teuvo neuvoo: Näin lakkaat itsellesi tyylikkäät siniristiliput kynsiisi!"

Sari Tirkkonen

Pikkupravdan ja muun eliitin ohjauksessa toimivan median tarkoituksena on kääntää kansalaisten katseet pois todellisista ongelmista. EK:n ohjailema hallitus on kriisissä, joten silloin tulee lööpätä Urpilaisen kynsistä tai vähintään muistuttaa verkkosukista! Berlusconi ( Jyrki Kataisen ystävä) hallitsi tämän saman Italiassa.

Rainer Salosensaari

"Kynsikohu on esimerkki viestinnän naisistumisesta, joka koskee myös Hesaria." Itse sanoisin, että kyse on Hesarin toimittajien ammattitaidon romahtamisesta, mikä näkyy myös levikin laskuna ja firman taloudellisina vaikeuksina.

Matti Pulli

"Tällaiset aihevalinnat ja käsittelytavat ärsyttävät miehiä. Niitä pidetään osoituksena kaikkialle yltävästä viherfeminismistä ja jopa syynä lehdistön laskeviin levikkeihin."

Feministitoimittajien kirjoitukset enää harvoin oikeasti ärsyttävät. Sen klikin tuottamat omaehtoiset ja itsekeskeiset artikkelit ovat toistaneet itseään jo useita vuosia. Mitään kehitystä ei ole sillä saralla tapahtunut sitten 60-luvun.

Sen sijaan tällaiset ihmeelliset miesten kirjoittamat itseinhoiset, valkoritaroivat ja kuvitteelliseen naisvaltaan alistuvat kirjoitukset ovat kyllä ärsyttäviä. En tiedä onko petterijärvisten tapauksessa kyse opportunismista vai jostakin täysin käsittämättömästä masokistisesta profeminismin ja seksismin sekoituksesta. Vai pelkästä provoilusta.

Sipilän artikkeli oli naurettava, ja se sisälsi myös lapsellisen sosialistisia ajatuksia taloudesta. Laaduton artikkeli kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Muistan tapauksen nuoruudestani, jostain 1970-luvulta. Silloin norjalaisissa lehdissä oli syntynyt kohu siitä, että Norjan silloinen pääministeri oli antanut haastattelun lehdelle kesämökin pihaportilla vain kalsarit jalassaan. Kuva oli kyllä vähän irvokas, kun kalsarit olivat sellaiset valkoiset, hieman lököttävät kalsarit.

Että kyllä lehdistö myös miesten ulkonäköön puuttuu.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Matti Pulli:
"Sipilän artikkeli oli naurettava, ja se sisälsi myös lapsellisen sosialistisia ajatuksia taloudesta."

Totisesti, juuri näin. Esimerkki Sipilän tekstistä:

"Kuten tunnettua, suomalaiset ihannoivat teollisuutta. Palvelualaa täällä ei arvosteta. Työllisyyden ja arvonlisän muodostamisen kannalta aloja ei kuitenkaan voi panna arvojärjestykseen.

Tavallinen suomalaisperhe ostaa harvoin raskaan teollisuuden tuotteita. Tarvetta on sen sijaan palveluille, joita tarjoavat manikyristit, siivoojat, puutarhurit, lasten-, koiran ja vanhustenhoitajat sekä kulmakaupan pitäjät."

Sipilällä ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä, minkälaisen työn kautta kansallisen taloudellisen hyvinvoinnin on mahdollista kasvaa.

Sipilä on tyypillinen paidansilittäjäyhteiskunnan puolesta liputtaja. Tällaista pölhöyttä ei pitäisi itseään arvostan sanomalehden sivuilta voida lukea. Ja aivan erityisesti, ei pääkirjoitustoimittajilta.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

MEHUSTELLAANPA VIELÄ VÄHÄN tämän pääkirjoitustoittaja Sipilän kustannuksella, kun aihe on niin herkullinen:

"Tavallinen suomalaisperhe ostaa harvoin raskaan teollisuuden tuotteita. Tarvetta on sen sijaan palveluille, joita tarjoavat manikyristit, siivoojat, puutarhurit, lasten-, koiran ja vanhustenhoitajat sekä kulmakaupan pitäjät."

Sipilän logiikka menee siis niin, että koska "tavallinen suomalaisperhe" ostaa harvoin kaivos- tai konepajayhtiöiden tai telakkateollisuuden tuotteita, ei näillä Suomen kansantalouden ja hyvinvoinnin kannalta ole sen kummempaa vaikutusta kuin silläkään, että kävisimme nypityttämässä kulmakarvamme tai trimmauttaisimme lemmikkimme kivan näköiseksi.

Tämä kai on puhtaimmillaan sitä kuuluisaa NAISEN LOGIIKKAA.

Jos Sipilä esittäisi keinoja valtiontalouden tasapainottamiseksi, niin hänen reseptinsä varmaankin olisi jotain sen kaltaista, että ryhdytään vaan kaikki siivomaan aivan hirveästi, muotoillaan pensaita puutarhasaksilla, vaihdetaan ikäihmisten vaippoja ihan vimmatusti ja käydään välillä kulmakahvilassa lattella. Kyllä se siitä tasapainottuu se valtiontalous.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kynsigate on tyypillinen heinäkuun juttu, vaikka onkin elokuu.

Toinen samanlainen on nuo hovioikeuden kahvitaukodzoukit.

Vähäiset ovat nähtävästi todelliset ongelmat Suomessa...

Jouni Nordman

Eikö printti media ole vanha ja tuttu medan muoto, joka on tuttuja turvalline. eli osittaako tämä vain sen tosia asian, että naiset tykkäävät enemmänti tutusta ja turvalisesta. Kun meihet taas siirtyvät joukolla uudenpiin median muotoihin, eli ei toi osoita kun sukupuoliset eroavaisuudet :)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Muistan, kun Juha För esiintyi säätiedoituksissa. Jostain syystä sitä aina kiinnitti tarkkaavaisuuden Förin elehtimiseen ja artikulaatioon (ei huonoa artikulaatiota), mutta hänen ennustamastaan säästä ei muistanut mitään lähetyksen loputtua.

Psykoanalyyttisesti tulkittuna Urpilaisen viesti, talous karmeassa kunnossa, ahdisti niin katselijoita, että he torjuakseen viestin aiheuttaman ahdistuksen siirsivät huomionsa kynsiin, ja niiden pohtimiseen. Ei tarvinnut miettiä uhkaavaa työttömyyttä, vaan kynsiä ja manikyyrejä. Vähemmän ahdistavaa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

En tajunnut koko jutun pointtia edes puoliksi, siis eikö olisi saanut olla lakkaa, oliko se väärän väristä vai eikö sitä saanut kuvata.. Ei jummarra.
Sama itsenöisyyspäivän vastaanotolla, ei jaksa kiinnostaa mikä rätti kenelläkin on, mutta olisi kiva saada esittely autoista joilla tulevat.. Tyyliin siinä on Nokian uusi Audi A8 L 4,2 V8 TDI ja Metso onkin siirtynyt jo uuteen S- sarjan hybridiin

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Petterin kanssa olen samaa mieltä siitä, että keskimääräistä äijää ei vähempää voisi naisten kynnet kiinnostaa.

Onko Sipilän näkemys siis se, että naiset ovat seksistisiä naisia kohtaan? Jos näin on, niin sen olisi kirjoituksessa voinut tuoda esiin, eikä jälleen ikään kuin epäsuorasti syyttää asiasta miehiä.

Tämä naisten omaan ulkoiseen olemukseen satsaaminen, ja sitten siitä valittaminen, kuinka joidenkin huomio siihen ulkonäköön joskus kohdistuu, on aivan loputon oravanpyörä.

Tänä aamuna taisi tämä olla oikein ykkösuutisaihe YLEn uutisten nettisivustolla:
"Nainen haluaa näyttää hyvältä urheilukentälläkin" http://yle.fi/uutiset/nainen_haluaa_nayttaa_hyvalt...

Emmeköhän huomenna alkavien yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä saa taas kuulla, kuinka naisia kuvataan seksiobjekteina tai kuinka huomio kiinnittyy jonkun mielestä liikaa ulkonäköön. Taas sitä seksismiä, hyi hyi.

Petri Haapa

Mä olen kyllä aina odottanut, että koska YLEn kamera zoomaisi siihen Kataisen helvetin isoon ja prameaan kelloon.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Suunnon sykemittariako tarkoitit? Sehän sillä kädessä on, isänmaallista mutta tyylitöntä.. Se kuuluu hölkkäpolulle, Stubb käyttää sitä kanssa jatkuvasti.

Petri Haapa

Ai, ilmankos hallitus ei tunnu osaavan tehdä oikeita päätöksiä, kun pääministerilläkin on kellon sijasta sykemittari ranteessa. Mä olen lenkkipolkujen ulkopuolella nähnyt sykemittareita vain sydänpotilaiden ranteissa. Ehkä Katainenkinkin on huolissaan omasta sykkeestään

Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #25

Kerrankin järkevä mielide! Stuberon ja kataisen pätevyys menee nykyisissä hommissa muutenkin hukkaan. Heidän kannattaisi olla ministeriöissään siellä postinjakopuolella, siihen heillä on hyvät edellytykset, ihan sykemittarit ja kaikki.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvä huomata, että me miehetkin kiinnitämme eri asioihin huomiota. :D

Meikä ekaa kertaa katsoessani David Lynchin ohjaamaa elokuvaa Lost Highway laitoin heti merkille Patricia Arquetten kynsilakat.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Siis ajatella, mikä sen kauheampaa kuin naisvoittoinen lukijakunta! Siis kauheeta! Ajatelkaa nyt!

Markku Nieminen

Onhan naistenlehtiä ollut iät ajat. Normaali mies kuten minä ei vain ole kiinnostunut niiden sisällöstä eikä hesari tee poikkeusta.

Käyttäjän Masa kuva
Masa Nieminen

Eräs kohta eläköityvä Ylen pitkän linjan toimittajakonkari kertoi minulle suunnilleen samaa kuin Petteri.
Ts. pääasiat eivät kiinnosta koska niitä ei tunneta eikä taustoja osata, ainoastaan lillukanvarret joilla ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Hauska... ei kun siis tietysti ikävä kuulla.

Kun taustatiedot ja yleissivistys puuttuvat, kaikenlaiset erikoisuudet, kohut ja viihdejutut saavat kaiken huomion. Ikävää, että internetin vapaa ja ilmainen tiedonvälitys on johtamassa tällaiseen maailmaan.

Matias Gerlich

En ole tilannut hesaria enää vuosikausiin enkä kaipaa lehteä ollenkaan. Tällaisessa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä on täysin välttämätöntä että tietoa tapahtumista ja asioista on haettava useista eri lähteistä (ja myös maan ulkopuolelta). Hesariin turvautuminen on pian jo samaa kuin luottaisi vain takavuosien taistolaisten Tiedonantajaan. Hesaria voi pitää nykyisin jo täysin uskottavasti lähinnä punavihreän aatemaailman äänenkannattajana. Onneksi on olemassa internet joka avaa mahdollisuudet irrottautua tästä henkisesti ahdasmielisestä kulttuurimarxilaisuudesta.

Matias Gerlich

Lienee syytä tuoda esille tänä poliittisen korrektiuden kulta-aikana että perinteinen media, esim. New York Times, Washington Post tai Helsingin Sanomat ovat pudonneet kehityksen kelkasta ja että ilman riippumattomia lähteitä, kuten esim. Youtubessa julkaistuja manipuloimattomia videoita totuutta esim monista rikoksista ja törkeyksistä ei koskaan paljastettaisi kansalaisille. Siksi esim. suuri yleisö niin USA:ssa kuin Suomessakin on täysin tietämätön esim. valkoisiin kohdistuvista lisääntyvistä väkivallanteoista joiden tekijöinä ovat eteenkin mustat. Siksi Trayvon Martinin uskotaan joutuneen väkivaltaisen rasistisen "kyylän" ampumaksi vaikka tosiasiassa tämä 17-vuotias musta nuori oli mitä väkivaltaisin huumeita, katutappelua ja aseita harrastava gangsteri.

Helsingin Sanomat esittää lukijoille maailmankuvan joka ei kaikin puolin ole objektiivinen. Siihen on syynä paitsi toimittajien asenteellisuus myös tietty naivius valikoida tietolähteet tukemaan toimittajien omaa yhteiskunnallista näkemystä. Siksi lehti muuttuu koko ajan yhä punaisemmaksi/vihreämmäksi ja feministisemmäksi.

Toimituksen poiminnat