Petteri Järvinen

Snowdenille rauhanpalkinto?

Eilen illalla Guardian julkaisi todellisen uutispommin: mies tuoreiden NSA-vuotojen takana paljasti itsensä ja toimintansa motiivit astumalla julkisuuteen Hong Kongissa. "I have no intention of hiding who I am because I know I have done nothing wrong", kertoo 29-vuotias Edward Snowden.

Snowden on entinen CIA:n ja NSA:n työntekijä. Jos kaikki, mitä hän kertoo itsestään ja toiminnastaan on totta, ja jos hänen motiivinsa ovat niin puhtaita kuin hän väittää, kyseessä on todellinen digiajan sankari joka ansaitsee Nobelin rauhanpalkinnon. Se myönnetään ihmisoikeuksien edistäjälle ja yksityisyys on osa moderneja ihmisoikeuksia. Ironista kyllä, Snowden olisi tehnyt paljon enemmän palkinnon eteen kuin sen aiempi saaja Barack Obama, joka nyt puolustaa sekä omien kansalaisten että muun maailman teleurkintaa.

Snowdenin tarina on melkein liian täydellinen ollakseen totta. Voiko salaisuuksien maailmaan vihitty ja vaitioloon sitoutunut työntekijä todella kokea huonoa omaatuntoa työstään? Jättää Havaijin asuntonsa, työnsä, tyttöystävänsä ja koko entisen elämänsä päästäkseen kertomaan maailmalle totuuden? Hänen videoesiintymisensä on tyynen rauhallista ja sanavalinnat dramaattisia kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. USA haluaa vaientaa hänet -- Kiina ja Venäjä kuulla kaiken, mitä hänellä on kerrottavanaan. Videolla hän ei vaikuta mieheltä, joka on melkeinpä allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa.

Voisin kuvitella, että juuri nyt Hollywoodissa mietitään, kuka esittää Snowdenia ensi vuonna valmistuvassa elokuvassa. Käsikirjoitus lienee sekin jo työn alla. Pohjana voidaan käyttää vanhaa Watergate-elokuvaa, sillä tapauksilla on paljon yhteistä. Verax, tämä digiajan Deepthroat, lähestyi esikuvansa tavoin Washington Postin toimittajaa ja lupasi tälle järisyttävää aineistoa. Ilmeisesti toimittaja ei uskonut kaikkea ja vieläpä sähläsi digitaalisen avaimensa kanssa, jolloin Snowden vei varsinaisen skuupin englantilaiselle Guardianille. Se onkin ottanut tapauksesta irti kaiken mahdollisen.

Snowdenin kertomaan kannattaa suhtautua hieman kriittisesti. Washington Post joutui jo korjaamaan alkuperäistä paljastustaan ja myöntämään, ettei Prism-vakoilua tehty nettiyritysten avustuksella. Alkuperäisessä Prism-paljastuksessa oli muitakin epäloogisuuksia. Tämäkö on Snowdenin vuotamaa aineistoa? Mitä muuta hänellä on hallussaan?

Ja onko todella niin, että 29-vuotias työntekijä olisi voinut määrätä nettiurkinnan kenelle tahansa -- vaikka USA:n presidentille? Ovatko NSA:n salaiset projektit todella kaikkien työntekijöiden tiedossa?

Jos koko maailman urkintaan keskittyvä NSA on näin laajasti ulkoistanut ydintoimintojaan ja  laiminlyönyt sisäisen tietoturvan, se on totisesti vuotonsa ansainnut. Löperö ja huolimaton tiedustelupalvelu on vaarallinen paitsi tarkkailun kohteille myös isänmaalleen.

Olisi tehnyt mieli kuvittaa tämä kirjoitus valokuvalla NSA:n laatikkomaisesta rakennuksesta, joka sijaitsee vähän Washingtonin ulkopuolella, mutta en uskaltanut. Polkupyöräpoliisi ilmestyi haukkana paikalle ja tivasi, mikä laite minulla oli käsissäni. Eihän se vain ollut kamera? Ei, se oli Garminin navigaattori. Näin NSA:lla ennen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Liekö niin, että tiedustelua vastaan toimii vain tietotulva ja siinä disinformaatio.

Nobelin voisi nyt jakaa kolmelle vuotosankarille.

Käyttäjän DolanDukkenberg kuva
Dolan Dukkenberg

"ettei Prism-vakoilua tehty nettiyritysten avustuksella"

Linkki tuohon olisi kiva.

Joka tapauksessa olennaista on että aikovatko ko. yritykset tehdä jotain estääkseen NSA:n mahdollisesti laillisen vakoilun vai yritetäänkö se painaa unholaan ja jatketaan NSA:n 'tietämättömänä' apurina kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>"ettei Prism-vakoilua tehty nettiyritysten avustuksella"
>
>Linkki tuohon olisi kiva.

Kts. esim.

http://www.zdnet.com/the-real-story-in-the-nsa-sca...

Käyttäjän DolanDukkenberg kuva
Dolan Dukkenberg

Siis muuttivat jotain kohtia tekstistään (mm. osallistuivat tietoisesti => joiden yhteistyö oli olennaista) Wau, tämähän riittää viestintuojan ampumiseen!

Lisäys: eihän siitä kun muuttivat hieman sanamuotoja seuraa että "ettei Prism-vakoilua tehty nettiyritysten avustuksella" vaan että ei ole riittävän varmoja todisteita että tiesivät. Lisäksi yhteistyö on taatusti avustamista.

Tiesivät tai eivät, niin nyt ainakin tietävät. Kuten jo sanoin, nyt asian kieltäminen ja samalla tumput suorana seisominen on valehtelijan kombinaatio.

Ts. mitä konkreetista ko. yritykset aikovat tehdä jotta asiakkaiden data ei valu NSA:n systeemeihin? Mitään eivät ole tietääkseni informoineet, tekisivät edes feikki tutkimuksia ja "rajuja" toimenpiteitä, edes muodon vuoksi, mutta ei mitään (ainakaan toistaiseksi).

No, ootellaan ja ihmetellään....

Toimituksen poiminnat