Petteri Järvinen

Prismgate on varoitus tulevasta

PrismPari päivää uutispommin jälkeen Prismgate näyttää yhä pahalta -- mutta ei niin pahalta kuin aluksi. Washington Post on jo vetänyt osan alkuperäisestä paljastuksestaan takaisin ja muutenkin sensaatiohakuisen journalismin tasoa moititaan.

Googlen, Facebookin ja muiden nettiyhtiöiden johto on kilvan vakuuttanut, että ne eivät olleet tietoisia NSA:n vakoilusta. Taidanpa uskoa heitä. Miksi ihmeessä Google, Facebook ja Microsoft vaarantaisivat oman bisneksensä ja osakkeenomistajien edun antamalla NSA:lle vapaan pääsyn asiakkaidensa tietoihin? Jokainen arvaa, että asian paljastuminen olisi PR-katastrofi.

Nettiyrityksillä on toinenkin syy varovaisuuteen. Vain hyvämaineiset yritykset voivat houkutella alan parhaita osaajia Euroopasta ja Aasiasta. Tämä koskee etenkin Googlea, joka on nuorten it-osaajien toivetyöpaikka. Vain hyvämaineinen Google pystyy valitsemaan parhaista parhaat itselleen.

Onkin todennäköistä, että uutisointi on hieman dramatisoinut vakoiluasiaa. Nettiyritykset eivät halua NSA:n tahraavan nimeään, mutta terrorisminvastaisia lakia niiden on noudatettava. Todennäköisesti Prism onkin "vain" tekninen järjestely, joka helpottaa ja nopeuttaa viranomaisten tiedonsaantipyyntöjä (No evidence of NSA's direct access to tech companies). Tähän viittaa myös kalvoissa mainittu 20 miljoonan hintalappu -- noin pienet projektit ovat NSA:lle kahvirahoja.

Tällaisenakin Prismgate on tervetullut varoitus siitä, mihin kehitys on menossa. Älypuhelimet, pilvipalvelut ja jenkkien ylivoimaiset nettiyritykset haalivat käyttäjien tiedot itselleen. Tietojen luovutus on kuin neitsyys: sen voi menettää vain kerran. Kun tiedot on saatu, on vain ajan ja poliittisen tarpeen mukainen kysymys, miten niitä käytetään. Tämä on hyvä muistaa myös meillä Suomessa ruuhkamaksun yhteydessä.

Digitaalisen maailman kehitys on ollut kaikkien nähtävissä ja yleisesti tiedossa jo vuosia. Vasta tämän uutisen myötä suuri yleisö ja poliitikot ovat Suomessa heränneet asiaan. Siksi Prismgate on enemmän kuin tervetullut. Voimme vielä ehkä vähän vaikuttaa tulevaan kehitykseen -- jos ei muuten, niin ainakin tiedostamalla sen riskit.

Tässä yksi asia, mitä harva on ajatellut: vakoilu koskee myös brittejä. Paikallinen tiedustelu ei voi vakoilla oman maan kansalaisia, mutta CGHQ voi antaa toimeksiantoja NSA:lle, jotka tekevät työn ikään kuin ulkoistettuna. USA:sta katsoen Britannia on ulkomaa, joten vakoilu on sallittua. Tulokset välitetään sitten takaisin Britanniaan.

Herää kysymys, minkä muiden valtioiden kanssa USA:lla on näin läheistä tiedusteluyhteistyötä. Joka tapauksessa Prismgate opettaa, ettei nettivakoilu ole pelkkä USA:n asia. Palveluyritysten kotimaana sillä vain sattuu olemaan ylivoimainen asema tietoja kerättäessä, ja olisi hulluutta jättää tällainen mahdollisuus käyttämättä.

Mistä päästäänkin seuraavaan havaintoon: kotimaisia toimittajia luonnollisesti kiinnostaa, ovatko myös suomalaiset joutuneet vakoilun kohteeksi. Tällainen kysymys tuntuu nettiaikana turhalta. Netissä ei ole maita eikä kansalaisia. Netti -- ja sitä myötä sen vakoilu -- on globaalia ja sen ainoat rajat muodostuvat palvelutarjoajista. Suomalaisuus tai ruotsalaisuus ei kiinnosta ketään eikä merkitse mitään.

NSA:n toimivallan rajoittaminen oman maan ulkopuolelle on keinotekoista ja aikansa elänyttä. Olemme joko microsoftilaisia, googlelaisia tai applelaisia. Siksi vakoilu on palvelu- eikä maakohtaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Mike Amory

Minua moinen vakoilu ei haittaa. Päinvastoin, laitan sähköpostien loppuun aina sanalistan "bomb, terror, islam, jihad...". Jos kaikki tekisivät näin, niin kaikkinainen sähköpostien vakoilu kuivuisi kokoon.

Tässä listaa "kielletyistä" sanoista:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2150281/RE...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Suosittelen myös. Tällöin joutuvat Ruotsin vakoiluyksikössä työllistämään suomenkielisiä.

Suomalaisten sähköpostit kun kuulemma tarkistetaan ruotsalaisten toimesta (kaapelit kulkevat Ruotsin kautta).

Mike Amory

Hyvä työllistymisidea! Laitetaan puppugneraattorit luomaan miljoonia suomenkielisiä sähköposteja "kielletyillä" sanoilla ryyditettynä, niin Suomessa vallitsisi täystyöllisyys kun kaikki aika menisi niiden purkamiseen.

Archibald Bomwitz

Jatka vain listan kirjoittamista, mutta ota huomioon, että sähköposteja tutkivat tietokoneohjelmat ovat sinua älyykkäämpiä ja ymmärtävät, että sanat eivät esiinny itse tekstissä. Ja jos rupeat lisäämään niitä tekstin keskelle niin silloinkin ohjelmat osaavat tunnistaa, että ne ja viestin muut sanat eivät ole samaa kieltä!
Ja jos pääset "maksuttomalle matkalle" CIA:n sieppaamana niin älä valita, vaan iloitse siitä, että olet joutunut oman nokkeluutesi uhriksi!

Mike Amory

Ei kyse ole varsinaisesta sanalistasta, vaan puppugeneraattorin luomasta englanninkielisestä tekstistä, jossa viljellään tiettyjä sanoja. Tekstin tarkoitus on se, että kun vakoiluohjelma merkkaa sähköpostin, niin joku joutuu sen manuaalisesti tarkistamaan. Tämän vuoksi amerikassakin joudutaan rakentamaan valtavia vakoiluorganisaatioita ja palkkaamaan satojatuhansia ihmisiä viestejä tarkistamaan.

CIA:n agentit voivat vapaasti yrittää siepata minut, mutta ensin heidän on tultava tänne minun kotiseudulleni. Samallahan tulisi testattua suomalaisen sissikoulutuksen ja amerikkalaisen merijalkaväen koulutuksen paremmuuserot. Aseiden määrässä Suomi on edellä jenkkejä, mutta vaikka suurin osa suomalaisten aseista onkin metsästysaseita, niin rumaa jälkeä haulikollakin saa aikaan jos läheltä ampuu. Eihän minulla mitään yönäkölaitteita tai luotiliivejä ole, mutta ei suomalainen sissi niitä edes kaipaa. Metsässä samoillessa jokainen ylimääräinen kilo hidastaa liikkeitä ja voi käydä henkikullalle kalliiksi.

Jarkko Hietala

Ei puppu viestien lähettely estä vakoiluohjelmia toimimasta. Vakoiluohjelmiin voidaan koodata mukaan heuristista analyysia käyttäviä toimintoja joilloin ne oppivat kokoajan paremmin tunnistamaan aidot viestit puppuviesteistä.

Puppu viestit lisäävän vakoiluohjelmien kehittämisen kuluja ja manuaalisen työn määrää. Heuristisen analyysin käyttö lisää vaadittavan laskentatehon määrää, joka taas lisää kaiken kattavan valvonnan kuluja, koska pitää rakentaa suuremmat datasalit analysoimaan viestejä.

Toisaalta asia toimii myös toisin päin. Myös puppu viestejä generoivat ohjelmat voidaan koodata koko ajan älykkäämmiksi ja myös puppusana generaattorit voivat käyttää samoja heuristisia neuroverkkoihin perustuvia laskentamalleja ja opetelle tuottamaan kokoajan hienompia puppu viestejä.

Vaikka puppu viestejä tuottavilla ohjelmilla ei juurikaan tienaa mitään on niiden koodailu yksi hauskimpia ohjelmallisia ongelmia mitä on sen takia niitä tehdään.

Toisaalta ammattilaiset käyttävät jo nyt yksityisessä viestinnässään sotilastasoista salausta kuten PGP:tä joten pelkkä tekstin analysointi ei riitä viestinnän selvittämiseen. PGP käyttämiä salaus algoritmeja ei kukaan maailmassa ole ikinä pystynyt murtamaan pelkällä laskentateholla. Helpoit tapa murtaa salaus on hakkeroitua niitä käyttävien tietokoneisiin ja varastaa heidän salausavain kuin yrittää murtaa salaus.

Martti Kovala

Vallan hurmaavaa! Hyödyllinen idiootti alCaidan palveluksessa!
Hip Hip Hurraa!

Seppo Lepander

Näin helposti Amerikoissa saadaan lehdistö hiljennettyä.Ja nopeasti.Uutinenilmeisesti oli alunperin totta..... mutta...Ja sitten se olikin ankka.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Washington Post on jo vetänyt osan alkuperäisestä paljastuksestaan takaisin..."

Mitä muuta voi odottaa.

Archibald Bomwitz

Ei kovin paljon ottaen huomioon, että pressana on Demokraatti ja vielä liberaali sellainen!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"The Foreign Intelligence Surveillance Act, you see, makes it a federal crime for any company participating in the surveillance to publicly acknowledge the existence of that surveillance. Thus, executives at Facebook, Google, Skype and others would all face arrest and federal prosecution as "terrorists" if they admitted the truth to their own users."

Learn more: http://www.naturalnews.com/040692_NSA_spying_tech_...

En kyllä ihan luota tuohon lähteeseen, mutta toisaalta en jaksa alkaa lukemaan "The Foreign Intelligence Surveillance Act"-lakeja.

Janne Hilden

Ja lampaat toistavat: "uutisankka, uutisankka,..."

Archibald Bomwitz

"Googlen, Facebookin ja muiden nettiyhtiöiden johto on kilvan vakuuttanut, että ne eivät olleet tietoisia NSA:n vakoilusta. Taidanpa uskoa heitä. Miksi ihmeessä Google, Facebook ja Microsoft vaarantaisivat oman bisneksensä ja osakkeenomistajien edun antamalla NSA:lle vapaan pääsyn asiakkaidensa tietoihin? Jokainen arvaa, että asian paljastuminen olisi PR-katastrofi." Totakai ne kiistävät asian, juuri luettelemiesi syiden takia! On aivan turha luulla, että ne tunnustaisivat! Ja mitä hyvämaineisuuteen tulee niin palkka ja yrityksen "seksikkyys" ovat paljon tärkeämpiä tekijöitä työpaikkaa valittaessa kuin joku epämääräinen "hyvämaineisuus"!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Vakoilusta syytetty jenkkivirasto investoi 860 miljoonaa datakeskukseen
Vakoilukohussa vellova Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA rakentaa parhaillaan mittavaa palvelinkeskusta.

Marylandiin rakenteilla oleva keskus on pinta-alaltaan liki 56 000 neliömetrin kokoinen. Teknistä tilaa palvelinkeskuksessa on 6500 neliömetriä, kertoo Data Center Knowledge."

"NSA rakentaa parhaillaan Utahiin jopa 1,5 miljardin dollarin hintaista palvelinkeskusta."

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/vakoilusta+s...

Joo, eihän näitä käytetä nettivakoiluun...

Henry

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Ei se mikään uutisankka ole. Amerikan hallitus on vain tukkinut median suun.

Käyttäjän AkseliVuorenmaa kuva
Akseli Vuorenmaa

Foliohattu syvemmälle päähän ja vallankumousta odotellessa...

Mutta mikä olisi oikea tie ?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Alkaa tuo foliohatun merkitys muuttua. Yleensä sama jengi, joka ylistää loogisuutta ja Occamin partaveitsiä, ei uskalla katsoa yksinkertaisimpia selitystapoja silmiin, kun oma rakas oikeassaoleminen estää.

Laitat aluksi vaikka nätit foliorusetit, niin alkaa se tiekin löytyä, seo nimittäin poispäin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Älkää tunkeko elämäänne nettiin. Simppeliä. Osoitetiedot ja viestiyhteydet nyt löytyvät muutenkin vaikka mistä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Petteri Järvinen: "Googlen, Facebookin ja muiden nettiyhtiöiden johto on kilvan vakuuttanut, että ne eivät olleet tietoisia NSA:n vakoilusta. Taidanpa uskoa heitä. Miksi ihmeessä Google, Facebook ja Microsoft vaarantaisivat oman bisneksensä ja osakkeenomistajien edun antamalla NSA:lle vapaan pääsyn asiakkaidensa tietoihin? Jokainen arvaa, että asian paljastuminen olisi PR-katastrofi."

Kommentti:

On päivänselvä asia että paljastuminen on PR-katastrofi.

Toisaalta. Lähes kaikki rikolliset laskevat sen varaan, että he nyt eivät ainakaan jää kiinni.

Ja jos jääkin kiinni niin ensimmäinen vastaveto on tietysti teon kieltäminen.

Terveisin.

Ingmar Forne

Arhi Kuittinen

On aika lapsellista luulla, että mikään ihmisoikeus tai perusoikeus enää määrittäisi amerikkalaisten toimintaa kun Patriot Acteilla on amerikkalaisten perustuslaki kumottu jo täydellisesti.

Amerikka ja dollarivetoinen pörssispekulointi on fasismin ja totalitarismin tiellä.

Lentävät robotit tappavat jo ihmisiä 10 maassa Suomenkin armeijan kouluttamien ja "lomalle vapautettujen" suomalaisten palkkasotilaiden avustamana jatkuvan sodan doktriinin varjolla - eikä kansainvälinen oikeus puutu asiaan.

Ainoa talous, johon Amerikka nyt tukeutuu, on sotatalous.

Futuurikauppa nojaa nyt vain hintojen nousuun ja elintarvikepulaan, kriisiin globaalisti.

Siksi suuret firmat rajoittavat elintarviketuotantoa tahallisesti tukeakseen spekulointia ja yritysten osakearvon nostamista.

Kaikki kulttuurin tasot ovat siirtymässä sodan ja plutokratian logiikan tasole.

"Google käyttää jättisummia poliitikkojen voiteluun"

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/google+ka...

Henri Lentonen

"Miksi vaarantaisivat bisneksensä" kuka sanoo, ettei valtio itseasiassa omista suurta osaa näistä yrityksistä?

Ei pidä ajatella asioita liian yksinkertaisesti. Valtio on ovela olento jolla on lonkeroita yllättävissäkin paikkaa.

Ehkä itseasiassa tiedot julkistettiin tahallaan? Luotiin uutisankka ja nyt sitten asia hieman hämillään sitten peitellään. Ja suurimmalle osaa ihmisistä jää sellainen mielikuva, että itseasiassa mitään vakoilua ei edes ole ja jos joskus tästä vielä kuulevat - heidän ensivaikutelmansa eli uutisankka on päällimäisenä.

Psykologinen sodankäynti on CIA:n yksi tärkeimmistä valteista.

Heikki Knookala

Puhdasta uskottavuuden syöntiä nämä kirjoittelut. Kansalainen ei pian tiedä ketä uskoa. No mikään uutisankkahan tämä ei ollut. Fakta mikä fakta, ei kannata alkaa uskoa imperiumin vastaiskua.Kansalaisia vakoillaan joka tuutista ja piste.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hesarissa on video joka vahvistaa ettei juttu ollut ankka.

Jukka Pelkonen

Lukekaa mitä Snowden sanoo. Oleellinen on mielestäni tässä:

"He has had "a very comfortable life" that included a salary of roughly $200,000, a girlfriend with whom he shared a home in Hawaii, a stable career, and a family he loves. "I'm willing to sacrifice all of that because I can't in good conscience allow the US government to destroy privacy, internet freedom and basic liberties for people around the world with this massive surveillance machine they're secretly building."

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/edward...

Käyttäjän HannuArte kuva
Hannu Arte

Asian takana on tai ainakin väitetään olevan terrorismitorjunta. Aina kun olen lentokentän turvatarkastyuksessa muistan miksi en pidä palestiinalaisista. Mutta mieluummin turvatarkastus kuin pommi. Mieluummin myös nettihömpän "vakoilu" kuin pommi?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Nettihömpän vakoilu? Jos kaikki sinun tuttavaverkostosi ja sanomisesi, tietosi, myös sähköpostisi ovat näiden organisaatioiden taholta koostettavissa, mihin tahansa pahantahtoiseen muotoon tarkoituksellisesti, voi pulassa olla kuka tahansa, kuka tahansa, myös sinä, saatat olla yhtäkkiä persona non grata.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Kyllä on huonosti johdettuja firmoja Google ja Facebook, jos eivät ole tästä tietoisia. KKyllä kuka tahansa näkee, että nämä ovat täydellisiä vakoilujärjestelmiä eli aseita. Aseita on aina käytetty, kun ne on keksitty. Äärimmäisen naiivia kuvitella, etteivät ilmaispalvelujen kehittelijät ja ylläpitäjät saisi tästä oma osuuttaan.

Mukaanlukien sitten myös selaimet, mobiilikäyttikset ja muut. Älkää nyt viitsikö.

Arhi Kuittinen

Emme ole menossa totalitaariseen maailmaan vaan elämme siinä.

Ihmisillä ei ole enää mitää oikeuksia eikä yksityisyyttä.

"On a Slippery Slope to a Totalitarian State":

NSA Whistleblower Rejects Gov’t Defense of Spying

http://www.democracynow.org/2013/6/10/on_a_slipper...

Toimituksen poiminnat