Petteri Järvinen

USA vakoilee suosittujen nettipalvelujen käyttäjiä

Päivän Hesari kertoo Yhdysvaltojen seuraavan suosittujen nettipalveluiden liikennettä. Listalla ovat mm. Google, Microsoft, Yahoo ja Skype. Kalvojen mukaan Apple liittyi seurantaan lokakuussa 2012. Suosittu pilvipalvelu Dropbox on "tulossa".

Tähän asti isot palvelut ovat kertoneet antavansa tietoja vain, jos eri maiden viranomaisten pyynnöt ovat perusteltuja. Googlen Transparency report kertoo toiminnasta avoimesti julkisuuteen. Samaa tekevät muut isot palvelut -- tosin salaisiakin tietokanavia on.

Päivän uutinen osoittaa todeksi sen, mikä on ollut helppo päätellä jo kauan sitten. Signaalitiedustelu NSA:lla ja FBI:llä on -- valtion turvallisuuden nimissä tietty -- paljon suorempikin pääsy pilvipalvelun käyttäjien tiedostoihin ja sähköposteihin.

Yllättävää on, että uutisen mukaan jo 51 % todennäköisyys oikeuttaa avaamaan viestin. Aina Watergate-skandaalista lähtien USA:n omien kansalaisten urkintaa on rajoitettu tarkasti, kun taas maasta lähtevä ja maahan tuleva liikenne on ollut avointa riistaa. Nyt tästä periaatteesta ollaan näköjään valmiita joustamaan, kuten päivää aiemmin julkaistu uutinen Verizon-operaattorin salakuuntelusta osoitti. Uutinen aiheutti kohun vain siksi, että seuranta koski USA:n omia kansalaisia.

Suuret nettipalvelut ovat kiistäneet uutisen paikkansapitävyyden. Todennäköisesti uutinen onkin dramatisoinut asiaa, mutta se osoittaa joka tapauksessa kehityksen suunnan. Ellei tämä kaikki vielä olekaan todellisuutta, kohta on. Eikä NSA:n johtajan rauhoitteleva lausunto muutenkaan lämmitä meitä suomalaisia: "Voimme kerätä tietoja vain Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvista ihmisistä, jotka eivät ole Yhdysvaltojen kansalaisia".

USA esiintyy mielellään internetin vapauden puolustajana. Muistamme puheet, miten juuri vapaus on tehnyt mahdolliseksi hienojen ja käyttäjälle ilmaisten nettipalvelujen kehittämisen. Siksi valtiot, jotka haluavat seurata kansalaistensa liikkumista netissä, ovat tuomittavia ja toimivat väärin.

Netin vapauden puolustaminen sopii hyvin USA:lle, sillä keskeiset palvelut ovat sen maaperällä, mikä tekee oman vakoilun helpoksi. "Älkää te rajoittako kansalaisten nettikäyttöä, muuten me emme pysty vakoilemaan heitä".

Netin vapaus on mukavaa silloin, kun se edistää yksityisyyden loukkaamista omien intressien mukaisesti.

On pakko hyväksyä, että jokaisella valtiolla on halu vakoilla nettikäyttöä ja toisaalta suojata omaa turvallisuuttaan netissä. Tässä USA on erikoisasemassa -- sen tavoitteet toteutuvat parhaiten, jos muut eivät tee samoin. USA:lle olisi sekä taloudellinen että tiedustelullinen menetys, jos Googlen, Microsoftin ym. palveluiden käyttö alkaisi vähentyä ja ihmiset tulisivat netissä aiempaa varovaisemmiksi. SSL-salaukseen "pakottaminen" on tässä suhteessa ovela veto Googlelta ja muilta palveluilta: ne suojaavat käyttäjää tämän työpaikan tai oman valtion urkinnalta.

Mitä tämä merkitsee suomalaisten kannalta? Emme voi lopettaa Googlen, Facebookin tai Microsoftin nettipalveluiden käyttöä. Ehkä meillä ei ole edes mitään salattavaa. Kuitenkin jo ajatus siitä, että viestintäämme saatetaan penkoa ja tiedostojamme avata jonkin toisen tutkinnan yhteydessä, on inhottava. Tämä piti olla kaikkien tiedossa, mutta harva jaksaa kuitenkaan ajatella sitä.

Erityisen ikävää tämä on Dropboxin tapauksessa. Googlen, Microsoftin ja Facebookin seuranta on helppo arvata, mutta moni käyttää suosittua tiedostojen synkronointipalvelua edes ajattelematta, kenen pilveen omat tiedostot sen mukana päätyvät.

Eikä kyse ole puhtaista nettipalveluista, vaan myös älypuhelinten tiedot menevät samoihin pilviin automaattisesti. Varsinkin pienten start-up-yritysten, jotka käyttävät Google Appseja ja Gmailia niiden ilmaisuuden vuoksi, kannattaa harkita huolella mitä tuotesalaisuuksia tiedostojen ja viestien mukana tallentuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Käsi ylös jos joku oikeasti yllättyi tästä?

NSA:n mandaattihan kattaa kaiken elektronisen viestinnän tarkkailun ja seurannan (pois lukien amerikkalainen sähköposti, jonka se toki saa siepata, mutta avaamisen saa suorittaa FBI)

Jouni Haimi

niinpä petri ennemän yllätäisi jos ei olisi tuota seurantaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä asia on ollut aivan selvää jo nettiliikenteen alettua 20 vuotta sitten, jolloin ihmeteltiin sitä bittiä, joka oli "poikittain" Microsoftin järjestelmässä. Nämä kaikki uudet sovellukset ovat segmentoineet ihmisten viestintää "tuntemattomalle" välikontrollille. Hölmöimmät pitävä melkein päiväkirjaa facebookissa, mitä ovat syöneet, missä kulkeneet, mitä ostaneet ja "v...sen" aiheet ja tykkäämiset sekä verkostot. Joskus tulee mieleen,vaikka elämässä ei ole mitään suuria salaisuuksia, pitäisikö ottaa käyttöön savumerkit, talvella vetää perässään havukasaa jäljet piettääkseen ja mennä perunakuoppaan Jarmo Korhosen tavoin, mutta vielä pidemmäksi aikaa ja elää vedellä ja perunalla. No, löysiäthän he Saddaminkin kuopastaan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Jos ajattelen asiaa keskivertokäyttäjän näkökulmasta, niin tämän tiedustelutoiminnan tekee erittäin mahdolliseksi juuri se, että koko nettimaailma on innoissaan aina kaikesta ILMAISESTA: gmail, google drive, google documents, facebook, skype.

Ja jotakuinkin kaikki meille tutti netti-ilmainen on lähtöisin jenkeistä.

Joten...

Itse lopetin facebookin aktiivikäytön, kurkkailen vain kuulumisia ja hyvin harvoin kommentoin mitään.

No, kun palataan maan pinnalle, niin n. 99,99% suomalaisista ei ole mitään joka jenkkejä kiinnostaisi. Hyvää onnea heille sen 0,01% etsintään!

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Lotus Notes-ohjelmistossa salausavainten osa on NSA:n hallussa, joten myös kaupalliset ratkaisut voivat olla köyhdytetysti tietoturvallisia.
Ghostery-selainlisä suodattaa hurjat määrät tiedonkeruuta, kannattaa kokeilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Niin Ruotsikin. Siksi Suomen piti rakentaa uusi kaapeli Ruotsin ohi, koska Ruotsin sotilastiedestelulla oli oikeus tutkia kaikki nettiliikenne, mikä Suomesta Ruotsin läpi kulki maailmalle ja takaisin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pelottavinta minusta tässä on se, että kun USA taas 'menee vapauttamaan' jotakin maata, se tietää, tai voi tietää "kuka olet ja missä asut", jos olet ollut kriittinen tälle "vapaudelle" tai sen suuntaukselle.

Vaikka ei kotiin tultaisikaan, on helppo antaa uudelle hallinnolle nimilistat niistä, joita ei kannata palkata, antaa koulutuspaikkoja jne.

Tämä koskee myös muita valtioita, ei pelkästään USAta.
Kääntöpuolena tässä on vielä se, että "uusi hallinto" tuli se mistä tahansa, löytää helposti koulutettavat Quislingit joukostamme.

Henry

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Löysin tuollaisen uutisen:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194818299711/arti...

Mietin tässä, että pitäisiköhän minun aina laittaa hotmailista lähteviin viesteihini muutama mukava sana esim. Allah, Osama, bomb, terrorism, revolution yms.?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Parempi on, että lähettelet ympäriinsä "sanakirjan", jossa peitesanat on 'käännetty'. Esimerkiksi näin:
Allah = pilvi
Osama = juristi
bomb = tapahtuma
terrorism = kokous
revolution = suunnittelu

Nyt he joutuvat myös seuraamaan sanoja; pilvi, juristi, tapahtuma, kokous, suunnittelu jne.
"Juristilta ei kysytty koko Heinola-kokouksen aikana tapahtuman suunnitteluun liittyviä kysymyksiä."-lause antaa heille paljon mietittävää ja saavat sitten keskittää huomionsa Heinolan kesäisiin taphtumiin.

Henry

Toimituksen poiminnat