Petteri Järvinen

Bing-bing, sur-rur

Kolme vuotta hyvin palvellut iPhone 4 oli muuttunut hitaaksi, joten päätin resetoida sen asetukset (en tyhjentää sisältöä). Kas näin:

iPhonen asetusten nollaus.

Eipä nollauksesta paljon apua ollut, mutta ainakin se havainnollisti millaiseen maailmaan mobiilitekniikka on meitä viemässä.

Oletusarvojen palauttaminen sai nimittäin puhelimen piipittämään ja surisemaan lähes taukoamatta. Melkein jokainen saapuva viesti tuottaa äänimerkin tai laukaisee värinähälytyksen. Ja kun puhelimeen on ladattu useita sähköpostitilejä, Twitter, Facebook, Whatsapp, Gmail, Skype ja tukku muita sovelluksia, ilmoitukset varastavat jatkuvasti huomion eikä töihin keskittymisestä tule mitään.

Eräs pikantti yksityiskohta on iPhonen tekstiviestihälytys. Ellei viestiä avata riittävän nopeasti, puhelin antaa hetken kuluttua uuden äänimerkin. Olet saanut viestin, avaa se hitto vie!Tarkoitus on hyvä, mutta nykyisessä viestinnän tulvassa tällainen itsepintaisuus on erittäin ärsyttävää.

Onneksi kaikki hälytykset saa kytkettyä pois päältä. Usean päivän työn jälkeen iPhoneni ei enää hälytä turhaan ja antaa tekstiviesteistä vain yhden ilmoituksen. Enää Gmailiin saapuvat viestit -- jotka usein ovat pelkkää mainospostia -- pomppaavat näytölle itsestään, luojan kiitos sentään ilman äänimerkkiä.

iPhone ei ole millään muotoa ainoa lajissaan. HTC:n Android-puhelimessa Facebook-sovellus antoi värinähälytyksen jokaisen uuden kommentin tai viestin kohdalla. Microsoftin Windows 8 imaisee kaikkien Facebookin ystävien syntymäajat omaan kalenteriin. Sen jälkeen joka päivä näytölle putkahtaa tukku vieraiden ihmisten syntymäpäiväilmoituksia, jotka pitää kuittailla pois oikeiden muistutusten tieltä.

Mobiilitekniikka elää vielä vanhassa maailmassa, jossa haluttiin mahdollisimman paljon informaatiota. Tai sitten kyse on vain jokaisen valmistajan halusta herättää käyttäjän huomiota juuri omalla sovelluksellaan.

Lopputuloksena on turhan viestinnän ja keskeytysten kakofonia, joka vaatii järeitä toimia. Ota siis puhelin käteesi ja kytke pois kaikki turhat ilmoitukset äänimerkkeineen.

Näin takaat itsellesi edes hetken työrauhan tehdä sitä, mikä oikeasti on tärkeää ja merkittävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Martti Laines

Petteri. Jossain vaiheessa Sinulla oli tarkkanäköistä, merkittävää sanottavaa. Useat viimeaikojen bloggaukset ovat olleet hämmentäviä. Merkityksettömiä, sopivia vapaavuoroon. Kunnioitan uraasi ICT-maailman mediassa - mutta onko otteesi lipsumassa, vai onko uusi, poliittinen kunnianhimo pakottanut olemaan äänessä vaikkei ole asiaa.

Sixten Korhonen

Martti! €Urovaalit häämöttää.

Sulla on Petteri iPhone4.
Kun näen iPhonen räplääjän, johdattelen kautta rantain keskustelun akun kestoon. Ja sieltähän se tulee, kun tullaan sisätiloihin, kaapeli valtakunnan verkkoon, että saadaan pikkuihme hereille.
Eipä tosin kuulu kehuja siltä puolin muiltakaan neljän tuuman näytön käyttäjiltä.
Ostaisin kernaasti kaks kertaa painavamman ja paksumman kapulan, jos vain akku kestäisi.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kiitos kommenteista, otan ne huomioon jatkossa. Politiikasta ei todellakaan ole kyse.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minulla on vahva usko siitä, että älyluurit tulevat poistumaan markkinoilta (hinnaltaan > 600 €) ja Nokia Ashan tyyppiset tulevat lisääntymään. Mutta kivenä Nokian kengässä on tietenkin muidenkin luurivalmistajien ns. halpisluurit kuten Androidin alle 100 € luurit.

Toimituksen poiminnat