Petteri Järvinen

Jolla, älypuhelin made in Finland

Jolla julkisti tänään älypuhelimensa ja alkoi ottaa vastaan tilauksia. Toimitusten pitäisi käynnistyä vielä tämän vuoden puolella. Olisiko liikaa toivoa Jollaa jo pukinkonttiin?

Jolla on suomalaisen nörtin vastaisku älypuhelinmarkkinoille. Pari vuotta sitten moni nokialainen oli sydämistynyt, kun Nokia hylkäsi Meego-alustan ja hyppäsi Microsoftin kelkkaan. Nyt he ovat ex-nokialaisia ja pääsevät näyttämään Jollassa, mihin Meegon rahkeet riittävät.

Meegosta on tosin matkan varrella tullut Sailfish OS ja älypuhelinten markkinat ovat muutenkin räjähtäneet. Pieni suomalainen valmistaja voi vain uneksia markkinaosuuksista alalla, josta Microsoft ja Nokia ovat yhteisillä ponnistuksilla saaneet vain kolme prosenttia.

Kilpailu julkisuudesta on raakaa. Jolla aikoo hyödyntää nettiä, yhteisöllisyyttä ja fanikulttuuria levittäessään tietoa itsestään. Testissä on paitsi Jollan insinööriosaaminen, myös viraalimarkkinoinnin toimivuus.

Teknisesti Jollan tänään esittelemä malli on tavanomainen. Erikoisuutena on laitteen jakaminen kahtia, jolloin toinen puoli voi tuoda valmista sisältöä, uusia teknisiä ominaisuuksia tai vaikkapa lisää virtaa akkuun. Idea on rohkea, mutta hieman... hmmm, epätavallinen. On vielä vaikea nähdä, mitä todellista hyötyä tästä on. Kuinka moni haluaa kaksinkertaistaa puhelimen paksuuden?

Ilmassa on paljon muitakin kysymyksiä. Uuden käyttöjärjestelmän ekosysteemin rakentaminen alkaa nollasta. Miten Jolla aikoo voittaa kehittäjät puolelleen, kun se on ollut vaikeaa Microsoftillekin? Mikä saisi Instagramin tekemään appsistaan Sailfish-version, kun Windows Phone -versiota on odotettu turhaan jo vuosi?

Ennakkotietojen mukaan puhelimessa voi ajaa myös Android-sovelluksia, mutta jos niitä ei voi ladata suoraan Googlen omasta Play-kaupasta, virittely jää nörttien puuhailuksi.

Päivän esittelyissä kehuttiin puhelimen moniajoa. Se on hyvin kehittynyttä, mutta kuinka moni oikeasti kaipaa tausta-ajossa pyöriviä videoita? Ja miten paljon tehokas moniajo syökään akkua, kun muissa puhelimissa virta ei tahdo riittää edes heikompaan moniajoon?

Onkin vaarana, että entiset nokialaiset luottavat nyt liikaa tekniikan voimaan. Päivän kommenteissa vanhasta menestyksestä kumpuava itseluottamus oli muutenkin lähes jenkkitasoa: me keksimme älypuhelimen jo 1990-luvulla, me suomalaiset osaamme tämän alan ja niin edelleen.

Varmasti, mutta markkinat ja ostajien odotukset ovat nyt ihan toisenlaiset kuin Nokian loiston päivinä.

Ainakin yhteen asiaan pitää kiinnittää huomiota: päivän demot olivat niin sekavia, ettei tavallinen katsoja ymmärtänyt niistä mitään. Nopeat vaihdot sovelluksesta toiseen, katoava verkkoyhteys ja moniajon suitsuttaminen joka käänteessä saivat kenen tahansa pään pyörälle.

Puhelimen suunnitellut insinööri ei ole paras henkilö esittelemään sitä suurelle yleisölle. Applen Jobs oli demojen mestari, joten Jollan markkinointiväen kannattaa katsoa vanhat julkistustilaisuudet vaikkapa Youtubesta.

Nörttien suosiosta kilpailevat juuri markkinoille tulleet Firefox OS -puhelimet, jotka ovat täysin avoimia, ja joihin ei edes tarvita omaa ekosysteemiä. Html5 toimii niin web-sivuina kuin sovelluksinakin.

Jolla on sekä hyvässä että pahassa suomalaisen osaamisen koetinkivi. Pienellä toimijalla on aina mahdollisuus yllättää ja reagoida tilanteisiin, joihin jätit eivät pysty. Emme vielä edes tiedä, mitä nämä tulevat olemaan.

Toivon Jollalle kaikkea hyvää -- enkä ainoastaan toivo, vaan pistin tilauksen tänään sisään ja maksoin 100 euroa etumaksua. Edistäköön se osaltaan Jollan matkaa myrskyisille vesille.

Käyttökokemuksia luvassa blogiin heti, kun saan puhelimen hyppysiini. Mitä pikemmin se tapahtuu, sen parempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kaksiosainen kännykkä on hyvä juttu. Jostain ihmeen syystä QWERTY-luureja ei enää juuri valmisteta, vaikka monen oldschool-nörtin ensisijainen tarve olisi päästä kännykällä shelliin käsiksi. Heti ostan jos näppiksen laittavat kiinni. Kosketusnäyttö kun nyt ei kertakaikkiaan kelpaa kirjoittamiseen.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Vaikea käyttää näppäimistöä, joka olisi näytön selkäpuolella.

Totta kyllä, joku saisi taas tehdä näppäimistöllisiä älypuhelimia. Tosin pienet Bluetooth-näppikset toimivat kaikissa nykyisissäkin malleissa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Jeah, toisaalta eipä tuo takapuoli pelkästään eri värisiä kuoria varten voi olla ainakaan näkemäni hehkutuksen perusteella. Jos siihen saa ihan rautaa kiinni, niin kaipa sen jollain fiksulla saranasysteemillä saisi näppikseksi kääntymään.

Susanna Kinnunen

"Ja miten paljon tehokas moniajo syökään akkua, kun muissa puhelimissa virta ei tahdo riittää edes heikompaan moniajoon?"

Määrittele tehokas.

Akun kesto on todella tärkeä juttu, ja tehokas moniajo nimenomaan voi säästää sitä. Vaan pianpa nähdään.

Mullekin hyvä näppis olisi plussa, mutta eniten nauttisin viimeistelystä kälisuunnittelun suhteen yleensä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jolla, made in Finland? Tehdäähkö puhelin myös Suomessa?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Made in Finland, Assembled in China.

iPhonekin kootaan Kiinassa, mutta se on jenkkipuhelin.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

"Made in Finland, Assembled in China."

Rehellisyyden nimissä pitäydyn Samsungissani.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Petteri mainitsi "Sailfish OS" joten OS voi merkitä muutakin kuin vain luurin käyttistä. Näin vain arvailen.

Toimituksen poiminnat