Petteri Järvinen

Esiintymisjärjestys vaikuttaa euroviisuissa menestymiseen

Tämän vuoden euroviisut menivät Suomelta tutun kaavan mukaan: biisiä kehutaan etukäteen ja sen odotetaan sijoittuvan kärkijoukkoon. Pettymys on kuitenkin suuri, sillä lopullinen sijoitus löytyy tuloslistan häntäpäästä.

On helppo syyttää muita maita naapuriavun antamisesta, mutta esiintymisjärjestyksellä saattaa olla suurempi vaikutus. Kun kaikki laulut on laulettu ja katsojat vihdoin pääsevät äänestämään, alkupään esitykset ovat jo unohtuneet. Siksi paikka esityslistan lopussa on menestyksen kannalta kullanarvoinen.

Oheinen taulukko kertoo, miten esiintymisjärjestys on vaikuttanut sijoitukseen vuosien 2006-2013 euroviisuissa. Ykköseksi tullut esitys on merkitty vihreällä, Suomi sinisellä.

Esitysjärjestys vs. sijoitukset.

Heti nähdään, että ennen puoltaväliä esitetty kappale ei ole voittanut kertaakaan. Voitot ovat aina menneet numeroille 17-24 (keskiarvo 19,25). Suomen vuoro on kahta poikkeusta lukuunottamatta ollut kilpailun alkupäässä. Jälkimmäinen poikkeus oli 2009, jolloin sijoitus oli 25., ja ensimmäinen vuonna 2006, jolloin 17. esityspaikka toi Lordille voiton.

Vastaavasti kymmenen ensimmäisen esityksen joukosta on kolmesti ylletty kakkossijalle (2006, 2009 ja 2012), mutta yhtä kolmos- (2011) ja yhtä nelossijaa (2008) lukuunottamatta muut hyvät sijoitukset ovat viides tai sitä huonompia.

Excelin CORREL-funktio laskee näppärästi korrelaation kahden havaintosarjan välillä. Luku +1 kertoo täydellisestä korrelaatiosta, jossa esiintymisjärjestys ja sijoitus vastaavat täysin toisiaan (ensimmäiseksi esiintynyt voittaa, kakkonen tulee toiseksi jne). Vastaavasti -1 kertoo käänteisestä korrelaatiosta: mitä myöhäisempi esitysvuoro, sitä parempi sijoitus (viimeinen voittaa, toiseksi viimeinen tulee toiseksi jne).

Jos esiintymisjärjestyksellä ei ole lainkaan vaikutusta tulokseen, korrelaatiota ei ole, ja tuloksena on luku nolla. Näin pitäisi olla, jos vain musiikilliset arvot ratkaisisivat.

Korrelaatio on kuitenkin vahva:

Negatiivinen korrelaatio on selvä, vain 2011 ja 2009 ovat poikkeuksia.

Varsinkin vuosien 2008 ja 2006 korrelaatiot ovat erittäin selviä, sillä ne ylittävät -0,5:n. Vain kerran (2009) korrelaatio on ollut plussalla, eli alkupään esitykset ovat sijoittuneet hieman loppupään esityksiä paremmin. Korrelaatioiden keskiarvoksi saadaan -0,30.

Eilisen kilpailun korrelaato oli -0,44 eli kolmanneksi vahvin taulukoiduista vuosista. Se ei varmaankaan maksanut Kristalle voittoa, mutta oli kuitenkin yksi tekijä Suomea vastaan. Toivotaan ensi kerralla parempaa arpaonnea -- ja musiikillisesti hyvää biisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Lauri Korhonen

Miksiköhän yleensä aina kootut selitykset kuullaan häviäjien leiristä?

Jos olisi tullut voitto varmasti silloinkin olisi nähty vastaava tilasto kertomaan miksi voitto tuli. Olisihan?

Miksi on niin vaikea myöntää ettei sanoma eikä esillepano puhutellut.

P.S. Voisiko joku esittää tilastot miten eri skaboissa lopputulokset menee silloin kun A.Stubb (kok) oikein tsemppaa?

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Lauri Korhonen. Olet aivan oikeassa. Harvoinpa olen saanut nauraa yhtä hillittömästi kuin lukiessani nämä euroviisujen finaalin aikana kirjoitetut lukijoiden kommentit Iltasanomissa. Luin ne finaalin jo päätyttyä. Ihan maha kipeänä piti ulvoa lähes jokaiselle kommentille jotka oli kirjoitettu äänten laskun aikana. Miten naiivi sitä oikein saa olla toimittajia myöden.

http://www.iltasanomat.fi/euroviisut/art-128856622...

Olisihan se parempi esiintymisaika joitain sijoja ylemmäksi Kristan saanut, mutta sinne 10 häntäpään joukkoon kumminkin ansaitusti olisi jäänyt. Hyvin meni itse esityskin, mutta musiikkikilpailuhan tämä kuitenkin on.

Iät ajat täällä Ruotsissa on saanut nauraa ruotsalaisille jotka iltapäivälehdissä ovat etukäteen sijoittuneet kärkipäähän euroviisuissa ja sitten totuuden paljastuttua on syy löytynyt naapureista, esitysjärjestyksestä ja ihan kaikesta muusta paitsi itse biisin surkeasta tasosta.

Tällä kertaa oli suomalaisilla ruusunhohtoiset silmälasit ja vaikkua korvissa kun kuviteltiin että musiikillisesti mitäänsanomaton show keräisi pisteitä. Kun edes meiltä sadoiltatuhansilta ruotsinsuomalaisilta ei niitä ääniä heltynyt, niin ei siinä pusulla ollut minkäänlaista merkitystä asiaan. Eestiläisillä sama homma, kun ei pysty niin ei pysty. Jos korkein yhdeltä maalta saatu pistemäärä on 3, niin kyllä jossain muussa on vika kuin äänestäjissä.

Tuskinpa ovat miljoonat naapurimaiden asukkaat jossain facebookryhmässä sopineet että Suomelle ei ääniä anneta, niitä ei nyt sitten vain sattunut jäämään enää jäljelle kun äänestettiin niitä musiikillisesti viihdyttävämpiä biisejä. ;)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomen huono menestys johtui yksinkertaisesti siitä että kappale oli karmea sisällötön kertosäehumppa ja paris hiltonmainen "kreisiblondi" näytös on maailmalla jo poistunut muodista.

Thorst Veinämö

Vanha intiaanipäällikkö puhuu viisauden sanoja! Mutta sitten ns. huonot uutiset. Wanhana Intiaanina Järvinen puhuu wiisauden sanoja kun hän malttaa pysytellä omien tiedollisten alueiden piirissä. Eihän se mikään salaisuus kenellekään ole ollut, että kapeasektorisen asiantuntijan mielipiteitä arvostetaan huolimatta informaation sisällöstä.

Sinänsä ymmärrettävä ajatusvirhe. Skepsis-sivusto ehkä antaa eväitä tulevaisuuden hahmottamiseen.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Irlanti esiintyi viimeisenä ja jäi myös pisteissä viimeiseksi. Krista sijoittui myöskin semifinaalissa vasta yhdeksänneksi. Marry Me -kappale sai alun alkaenkin huonon vastaanoton eurooppalaisten viisufanien keskuudessa eikä missään vaiheessa ollut ennakkosuosikki tai mitään sinne päinkään. Muutama yllätys sijoituksissa oli, mutta Kristan 24. sija ei sellainen ollut. Kappale oli auttamattoman vanhanaikainen ja tyhjänpäiväinen.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Pitänee muuttaa systeemiä sellaiseksi, että kaikki biisit vedetään samanaikaisesti. Näin ei pääse syntymään napinaa esiintymispaikasta.

Jollei tämä onnistu jostain syystä, voidaan myös järjestää aika-ajot, joiden nopein saa esiintyä viimeisenä.

Teppo Nygren

Ihmiset vaan pitävät erilaisesta musiikista. Minä en esimerkiksi pitänyt voittajakappaleesta, enkä myöskään suomen euroviisukappaleesta, vaikkei se mikään huono kappale ollutkaan. Kilpailuahan ei oikeasti käydä sen mukaan kuka tekee parhaan kappaleen, vaan sen mukaan kenen kappaleesta pidetään eniten. Minun mieleeni olivat Ranska ja San marino. Hirmu hyviä olivat kaikkien maiden viisukappaleet ja se mistä useimmat pitivät voitti.

Tapio Ahti

Euroviisuista on mennyt vähän maku. Kun nimittäin kysyi ylivertaiselta älyltä (aka Google), se tiesi voittajan jo viikkoa ennen kisaa.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Jatkossa Meidän Kaikkivaltias Googlemme voisi suoraan valita voittajan :- )

Käyttäjän SeppoMononen1 kuva
Seppo Mononen

Niin, persoonallisella voittajallahan ei ollut kenkiä ensinkään (ehkä vihje suomalaiselle viisuväelle uutena ideana?(vitsi).

Käyttäjän HarriGrnqvist kuva
Harri Grönqvist

En näe syytä halveksia P. Järvisen hauskaa analyysiä asiasta, mutta minulla pakottava tarve kertoa kaikille joita asia kiinnostaa ja ei kiinnosta, että heräsin vasta ennen 60 vuotissyntymäpäivääni huomaamaan Euroviisukisan viihdyttävyyden.

En ollut koskaan kiinnostunut em. kisasta edes teini- tai aikuisiässä. Siis 60-luvulta eteenpäin.

Mutta tämä uusi (Lordin - jota en nähnyt - jälkeen) show-tyyppinen tilaisuus sai minut näkemään koko jutun pitkänä - nyt yli 3h kestävänä - tapahtumana, jossa kukin esitys on osa koko juttua eli kokonaisuutta, eikä erillisiä sirpaleita jotka kilpailevat toistensa kanssa verissä päin.

Huomasin, että nautin yllättäen tapahtumasta ilman kiinnostusta siitä, että kuka voittaa. ja äänestysprosessi oli silti osa tuota verratonta showta.

Siis heittäkää se edellistalvinen (tiukka) pipo nurkkaan, kun tai jos Euroviisukisaa joskus seuraatte ja ottakaa se puhtaasti viihteen kannalta!

Koko juttu on yksi iso show.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Itselläni on vähän samat ajatukset. Olen vasta nyt oppinut näkemään Euroviisut Tapahtumana, ei niinkään laulukilpailuna. Oltiin lauluista mitä mieltä tahansa, jokainen maa on panostanut esityksiin ja nähnyt paljon vaivaa. Kilpailu on sopivasti kesän kynnyksellä, jolloin värien, valojen ja nuorten energian kavalkadi pääsee oikeuksiinsa. Musiikki ei ole ainoa asia eikä kilpailuun kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti - vaikka moni suomalainen niin tekeekin (näkyy hyvin tämänkin postauksen kommenteista).

Gabriel Alamäki

Mä kyllä ihan oikeasti jo toivon, että se Krista kerää kohta koko potin. Silloin nauran paskaista naurua. On hiton kova laulaja, ja asenne on selvästi kohdallaan. Mun mielestä se ei vaan ole mikään ihan tavallinen perseen keinuttaja.

Sori vaan, mutta maailmassa on miljoona söpöilijää, kohtalokasta naista ja silikonitissiä. Kysynkin: Kenellä tässä maassa olisi pokkaa vetää se juttu noin, ja loppuun asti mitään anteeksi pyytelemättä?

Keskustelu käy, ja hyvä niin!

Jukka Mäkinen

Kysymys Petterille.
Miltä näyttäisi jos ottaisi mukaan vaikkapa 10 vuotta enemmän dataa?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Siitä vain tekemään. Haluan itsekin nähdä tulokset.

Tosin viisujen äänestystapa on vaihdellut vuosien varrella, joten tulokset eivät välttämättä ole vertailukelpoisia.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erittäin mielenkiintoinen teoria, joka osaltaan selittää tuloksia. Toisaalta nykyään nämä viisut esitetään moneen kertaan jo ennen finaalia, joten ehkä suurin osa ohjelmaa seuraavista on kuullut ja nähnytkin ne jo etukäteen.

Muistaakseni Paradise Oscar joutui esiintymään aivan esimmäisenä. Se varmaan vei hänen mahdollisuutensa. Hänen viisunsa oli siitä erikoinen, että sillä oli oikea ja globaali sanoma, message.

Itse show on tyypillinen sirkushuvi talouskriisissä käpristelevälle kansalle.

Ulkosuomalaisille tämä tilaisuus on eräänlainen nostalgiapommi:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140578-...

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Salaliitto- ym. teoreetikoille kylmää vettä niskaan: http://blogs.technet.com/b/uutisia/archive/2013/05...

Microsoft ennusti voittajan ja top-5-joukon täysin oikein, vaikka sijojen 2-5 järjestys olikin hieman erilainen.

Menestyksen ja Suomen epämenestyksen ei siis olisi pitänyt olla yllätys kenellekään.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Viisuja seuraamattomana jäi kuitenkin mieleen uutisotsikoissa ollut "kohua aiheuttanut pusu". Olisiko tällä kohupusulla jotain tekemistä huonojen pisteiden kanssa? Tiedä sitten siitä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tasaisesta massasta valitseminen usein painottaa niitä joihin on tutustunut viimeisimpänä. Tässä suhteessa varmasti esitysjärjestys vaikuttaa suhteellisen paljonkin. Kuitenkin kannattaa muistaa, että esitysjärjestys on vain yksi muuttujista. Tässä tapauksessa laulu, esitys muutamat ulkomusiikilliset (mm. eri maassa asuvat siirtolaiset yms) seikat varmasti vaikuttavat omalta osaltaan.

Eli vaikka esiintymisjärjestyksellä on vaikutusta, se ei ehkä ole sittenkään niin ratkaisevaa.

Olli Helttula

Kirjoitusta lukiessa muistuu mieleen eräs sanonta tilastojen suhteesta valheisiin ja erityisesti emävalheisiin.

Muutama huomio suoritetusta analyysista:

- Jotta korrelaatiokerroin olisi tilastollisesti merkittävä, tulee sen olla tuonkokoisessa otoskoossa (n=26) 0,496. Tämän perusteella lasketuista vuosista ainoastaan kaksi viittaa siihen, että esiintymisjärjestys selkeästi korreloi tuloksen kanssa (erehtymisriski alle 1 %).
- Kun korrelaatiokerroin on <> 0, se tarkoittaa, että tietyllä erehtymisriskillä korrelaatiokerroin poikkeaa sattumasta. Siltikään sillä ei voi perustella kirjoituksen otsikkoa "Esiintymisjärjestys vaikuttaa euroviisuissa menestymiseen", sillä korrelaatiolla ei välttämättä ole mitään tekemistä kausaliteetin kanssa. On yhtä lailla mahdollista, että alkujaankin heikkoina pidetyt kappaleet on sijoitettu alkupäähän ja näin haluttu rakentaa jännitystä loppua kohden. Toisin sanoen tilastoaineistosi perusteella voisi myös todeta, että "Euroviisuissa menestyminen vaikuttaa esiintymisjärjestykseen". Tai sitten asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

Toimituksen poiminnat