Petteri Järvinen

Lotto ei ollutkaan julkista palvelua

"Ja ensi viikolla Lotossa onkin luvassa oikein tuplajättipotti, jolla voittaa viisi miljoonaa euroa. Onnea kaikille tämän viikon pienemmille voittajille!".

Jos ei tämä ole mainostamista, niin mikä sitten? Etenkin kun Veikkaus on vieläpä maksanut siitä kolme miljoonaa euroa vuodessa. Miten Viestintäviraston päätös voi tulla yllätyksenä YLEn johdolle tai ministeri Arhinmäelle

YLEn toimintaa valvovalle hallintoneuvostolle se ei kaikesta päätellen tullut yllätyksenä. Neuvosto päätti kuitenkin olla puuttumatta asiaan, vaikka ymmärsi toiminnan rikkovan Yleisradiolakia. Mitähän muita asioita hallintoneuvosto on katsonut läpi sormiensa? Miten uskottava on tällainen valvoja?

Tähän asti YLEn julkisen palvelun tehtävää ei ole saanut rajata millään tavalla. Yhtiön oman tulkinnan mukaan julkinen palvelu tarkoittaa kaikkea palvelua kaikille.

Nyt on saatu selville ensimmäinen asia, joka kiistatta EI ole julkista palvelua. Päätös piti hakea ulkopuoliselta arvioijalta -- ja siitäkin ministeri Arhinmäki on eri mieltä ("Lottoarvonnan näyttäminen on mielestäni julkista palvelua").

Kiinnostavaa oli, että radiouutisten ensimmäisessä kommentissa Veikkauksen toimitusjohtaja ihmetteli päätöstä koska "näinhän me ollaan toimittu jo 42 vuotta". Samaa perustelua toistavat niin ministeri kuin kansalaisetkin YLEn uutissivulla.

Vanha perinne on kuitenkin huono perustelu. Viestinnän maailma on muuttunut oleellisesti 1970-luvun alusta, jolloin Lotto Suomessa alkoi. Silloin YLEn kaksi tv-kanavaa olivat ainoa reaaliaikainen tapa näyttää lottoarvonta koko kansalle.

Tuo aika on ajat sitten mennyt. Siksi myös julkisen palvelun sisältöä ja tehtävää pitää arvioida tämän päivän eikä 40 vuoden takaisen tilanteen valossa.

Ehkä Viestintäviraston päätös ravistelee edes jonkun hereille. Itse olen aina ihmetellyt, miksi YLE yllyttää ihmisiä uhkapeliin jakamalla radiossa sekä veikkaus- että ravivihjeitä. Eikö tässäkin ole kyse neulasta, joka on jäänyt junnaamaan samaan uraa ilman, että kukaan on havahtunut 2000-luvulle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Loton pelaaminen on palvelus erinäisille julkisille toimijoille. Se on käytännössä vapaaehtoista verotusta mutta nämä rahat laitetaankin sinne, mihin oikeita verorahoja ei kehdata sijoittaa. Miten muuten Antti Kaikkonen saisi vippikassaansa rahaa tai Kommunistinen Nuorisoliitto voisi järjestää toimintaansa?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Ravit ja ravivihjeet eivät lihota kulttuurin tai urheilun lompakkoa.

Ja ainahan sitä lakia voi muuttaa: nyt vain lisäämään Yleisradiolakiin pykälä, jonka nojalla YLEn tehtäviin kuuluu veikkausvoittovarojen kerryttäminen yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Jouni Haimi

Mutta voisko tuohon tulkintaan hakea valitusteise muutosta? periaateessa voisi edota siihen että veikaus olisi ykeihyödylistä lähinnä sen takia mihin nita varoja ohjataan ja näin ollen tuon yleishyöylisyyden varjolla myös ylen esitettävissä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Voi hakea muutosta, mutta asiahan on harvinaisen selvä (ollut myös YLEn hallintoneuvostolle).

Kenties YLE voisi näyttää lottoarvonnan, jos siitä ei maksettaisi ja jos Veikkaus lopettaisi pelin hehkuttamisen. Silloinkin voisi kysyä, onko uhkapelin näyttäminen julkista palvelua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Asia ON harvinaisen selvä: valtio eli kaikki suomalaiset omistavat sekä Veikkauksen että Yleisradion.

Veikkaus ei toimi kuten pörssiyhtiö, ei myöskään Yle. Veikkauksen tuotto käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin, joten niiden "mainostaminen" Yleisradiossa on aivan asiallista, ja itsestäänselvää julkista palvelua.

Koko tapaus on kuin piru (kokoomus) lukisi raamattua (laki). Kokoomusedustaja löysi porsaanreiän, jolla märkä uni saadaan toteutettua: kansan omaisuutta siirretään tästedes todnäk ulkomaiselle firmalle.

Ulkoistaminen ja yksityistäminen on järjetöntä yhteisten rahojen hassaamista.

Kohta teikäläiset varmaan löytävät lainkohdan, jonka perusteella Yle ei saa mainostaa omia ohjelmiaan.

Käyttäjän heinonenviljo kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #10

Muuten olen samaa mieltä, mutta YLEn omien ohjelmien mainostaminen pitäisi lailla kieltää. Ainakin minulle ne ovat lähinnä typeryytensä vuoksi kiusallisia ja tulevat vielä toistona viikkokaupalla, kuten YLEn keksintö Areenan uutisten näkymisestä myös tietokoneissa. Jos noissa mainoksissa on jotain hyvää, se on siinä, että varmasti tietää olla katsomatta jopa viikkoja ennakkoon mainostettua ohjelmaa.

Jos ohjelmat ovat hyviä ja siis katsottavia, riittää niistä vallan mainiosti teksti -TV:n listaus kunkin päivän ohjelmista. Lisäksi TV -ohjelmat ovat jokaisen päivälehden vakiokamaa. Mainosten tekorahat YLE voisi käyttää ohjelmien ohjelmien tekoon. Nyt tulee aivan liian paljon kertauksia. Niitä lienee jo puolet koko ohjelmistosta.

Anna-Leena Nieminen Vastaus kommenttiin #10

"...kansan omaisuutta siirretään tästedes todnäk ulkomaiselle firmalle. Ulkoistaminen ja yksityistäminen on järjetöntä yhteisten rahojen hassaamista."

Taitaa olla ihan toinen suunta joka "kansan omaisuutta" hassaa...

"Väärinkäytökset rahanjaossa

Valtiontalouden tarkastusviraston raportin (2012) mukaan Veikkauksen rahanjaossa tapahtuu usein väärinkäytöksiä ja rahojen käyttöä valvotaan heikosti. Rahat myöntävä ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö ei tarkkaan tiedä, mihin rahat päätyvät."

http://liberalismi.net/wiki/Veikkaus_oy

Veikkaan, että päätyvät veikkauspomojen taskuihin...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Lottoarvonta on julkista palvelua,mutta suomenkielinen tv-kanava ei puolestaan kuulu julkisen palvelun piiriin.

Näin YLE:ssä ajatellaan ylintä johtoa myöten ml.hallintoneuvosto

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joo ... äärimmäisen ärsyttävä tuo Ylen höpöilmaisu "julkinen palvelu". Se nyt voisi tarkoittaa lähes mitä tahansa.

Allekirjoittaneelle tulee aina tässä yhteydessä mieleen Helsingin rautatieaseman kengänkiillottajapojat, jotka keskellä asemahallia kiillottivat ihmisten kenkiä. Se oli julkista palvelua

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

"Veikkauksen toimitusjohtaja ihmetteli päätöstä koska "näinhän me ollaan toimittu jo 42 vuotta". Samaa perustelua toistavat niin ministeri kuin kansalaisetkin YLEn uutissivulla."

Mitä jos muutkin lakia rikkovat saavat vedota lieventävä seikkana,että on rikkonut lakia jo vuosikymmeniä.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Suomessa näyttää kehittyneen kiinnostava uusi maan tapa lainrikkomisen seuraamuksista. Ensin rikotaan lakia ja mitä korkeammassa asemassa olet - esimerkiksi kansanedustaja ja/tai ministeri - sitä helpommin oletat selviäväsi rikoksesta seuraamuksitta pyytämällä anteeksi ja selittämällä, ettet tiennyt tai ymmärtänyt rikkovasi lakia, jota olet itse ollut laatimassa. YLE:n hallintoneuvosto jatkaa tätä linjaa ja Arhinmäki hölmöyttään komppaa. Uskomatonta farssia ellei peräti tragikomediaa. Ja näiden päättäjien pitäisi olla maamme parhaimmistoa, jotka eduskunnassa ajavat kansalaisten hyvinvointia. Joopa joo...

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Tuo mainittu roolin muutos on totta. Ennen YLEllä oli informaation välitysrooli. Nykyään Se on huolehtia kulttuurin monipuolisuudesta. Seuraavaksi pitäisi noiden viihdeohjelmien lisäksi kyseenalaistaa YLEn toiminta mm. urheilukilpailujen näyttäjänä, koska nekin voidaan hoitaa kaupallisesti sekä yleispalveluvelvoitteilla.

Mielenkiintoinen juttu on muuten Se, että onko YLEn ja Veikkauksen toiminnasta syntynyt korvausvelvoitetta ja miltä ajalta sekä kenelle?

Käyttäjän lumiaura kuva
Jari Kuusisto

Suomen Hippoksen ja Fintoto Oy:n rahapelioikeudet ovatkin mielenkiintoinen jäänne vanhoita ajoilta. Ainakaan hevosen tärkeällä roolilla Suomen puolustuskyvyn kannalta tätä yksinoikeutta ei voida enää puolustaa.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

YLEn viestintäjohtaja totesi juuri iltauutisissa, että "näin on toimittu 42 vuotta". Eihän se olekaan pointti, vaan maailman muuttuminen.

Kuten muutama haastateltu sanoi: "ei haittaa, vaikka lähetykset loppuisivatkin - mä katson oikeat numerot netistä".

Näin se viestinnän maailma muuttuu. Siihen on sopeuduttava sen sijaan, että vedotaan 42 vuoden perinteeseen.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Surun päivä niille ikäihmisille, jotka tuskin edes tietävät että sellainen asia kun internet on olemassa. Nyt puhumattakaan siitä että vielä käyttäisiväty sitä. Television kaukosäädinkin kun on välillä tavattoman vaikea laite.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin.... helposti tullaankin siihen kysymykseen, että elämmekö tietoyhteiskunnassa vai tietotekniikkayhteiskunnassa.

juhani maunu

Kysymys kuuluu, muuttuuko maailma tässä suhteessa parempaan päin.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Miksi juuri YLEn pitäisi näyttää lottoarvonta ja saada siitä kolme miljoonaa euroa?

Aikoinaan oli vain kaksi kanavaa, joten oli luonnollista että arvonta tuli YLEltä. Nykyään ilmaiset peruskanavat näkyvät koko Suomessa. Jokin kaupallinen kanava voi näyttää arvonnan yhtä hyvin ja myydä vielä sitä ennen sopivasti Veikkauksen ja raviurheilun mainokset.

Tällainen järjestely voisi jopa säästää Veikkaukselta pari miljoonaa euroa.

Ja yhä suurempi osa veikkaajista katsoo kuitenkin oikean rivin netistä tai kännykästä.

Käyttäjän heinonenviljo kuva
Viljo Heinonen

Sepä tästä vielää puuttuukin, että lottoa ja muitakin arvontoja voisi seurata vain maksullisilta kanavilta. Onko yksityinen rahastusoikeus pyhempää kuin julkinen?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

1. Tämä lähti liikkeelle kokoomuslaisen kansanedustajan toimesta.
2. Yhdysvalloissa poliittinen oikeisto haluaa ajaa kaiken julkisen vallan alas.
3. Kokoomus on Yhdysvaltojen poliittisen oikeiston aateveljiä.
4. Myös Suomessa on ollut havaittavissa että kokoomus haluaa yksityistää kaikkea mahdollista, kustannuksista välittämättä.
5. Herää kysymys - oliko tämä tarkoituksellinen liike lottoarvonnan tulosten julkaisemisen yksityistämisen puolesta.

Terveisin

Ingmar Forne
Kemiönsaari

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Muutamia huomioita

a) Veikkaaminen Veikkaus Oy:n pelejä käyttäen on luonteeltaan vapaaehtoista verojen maksua! Veikkausvoittovarat palautetaan suomalaiselle tieteelle, taiteelle, urheilulle ja nuorisotyölle! (yli 500milj euroa)

b) Valtionyhtiön ostama näkyvyys Valtioyhtiön omistamalla kanavalla, vaikka onkin yleishyödyllistä (y.m. verojen keruu)on katsottu valtion omistaman viestintäviraston toimesta laittomaksi?

c) Kun valtionyhtiön tuotteen näkyvyys vähenee varsinkin sen lippulaivatuotteen näkyvyys vähenee, voidaan arvioida että myös liikevaihto ja voittovarat vähenevät. Tämä näkyy vähenevänä tuloutuksina edellä mainituille tahoille.

d) Kun Valtionyhtiön tuotteen näkyvyys vähenee, voidaan ajatella että pelaaminen kohdistuu enenevässä määrässä monikansallisiin peleihin. Näin euromme valuvat monikansallisten peliyhtiöiden kassoihin joista niitä ei varmasti sponsoroinnin muodossakaan tulouteta edes suomalaiseen urheiluun (veikkaus 144milj€-2011), tieteestä, taiteesta tahi nuorisotyöstä puhumattakaan.

Näin meidän verovarojamme hallinnoi ajattelematon itseään jopa "urheilupuolueena sekä työväen puolueena" mainostava puolue. Tämän tyhmyyden siunaa viestintävirasto. Nostetaan taas niitä kovia veroja kun vapaaehtoinen verotus vähenee, tästähän kaikki tykkää. "Sa****an tunarit"

juhani maunu

Yle todennäköisesti lähettäisi lottoarvonnan vaikka ei saisi siitä euroakaan. Sopisi minulle moinen järjestely hyvin.

Kaupalliset voisivat maksaakin kun saavat vakioyleisön kerran viikossa. Jäisi miltsit taas kultturin tukemiseen. Eikö Kansallisoopperan eläkekassa ollut jotain 50 pakkasella?

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Seuraavaksi Lotosta tehdään jääkiekkolähetysten kaltainen show. Yhden tai kahden numeron jälkeen joku asiantuntija esittää kommentin siitä, kuinka jännää on, ja sitten tulee mainoskatko. Show'sta tulee kaupallinen sirkus, jos se maikkarille päätyy.

Itse katson lotot tästä lähtien veikkauksen omilta sivuilta.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Ylen budjetti 500 miljoonaa vuodessa, veikkauksen osuus näiden tietojen valossa on noin 0,007% budjetista, joten siinä jäänee pari ruotsinkielistä lasten ohjelmaa pienemmälle budjetille. Se olisiko esim. parempia käyttökohteita noille rahoille voi jokainen miettiä itse.

Jos aletaan tarkastella Veikkauksen osuutta pelimonopolin edustajana, niin sekin on erittäin arveluttava. Ensinnäkin koko monopolia on perusteltu viime vuosina EU:n tuomioistuimelle pelihaittojen ehkäisyllä, rahanpesun estämisellä ja kaikilla 30v vanhoilla korulauseilla. Kuitenkin RAY pitää automaatit ruokakaupoissa, Veikkaus on saanut laajentaa ruokakauppojen tiskeille asti jakeluverkostoaan (muutama tuhat kpl) ja lain mukaan mainonta saisi olla enintään brändi mainontaa. No sekin on lähtenyt aivan käsistä pelkästään Lottoa katsoessa viime kuukausina, kun älyttömät mielikuvamainonnat lyödään välillä kehiin kesken arvonnan. Ja unohdettiinko kuinka tehokkaita yhtiöitä monopolit olivat? RAY ja veikkaus on täynnä vanhojen broilereiden palkintovirkoja. Unohtamatta tietenkään edustuskuluja mitä valtapuolueet ovat lykänneet näiden yhtiöiden maksettavaksi.

Jotain kertoo, että RAY:n (nykyään entinen) hallituksen puheenjohtaja saa 1,5v ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Huvittavinta, että 98% suomalaisista näkee koko touhun "kansanterveydelle" hyvänä hommana, kun asiat voitaisiin hoitaa oikeasti järkevästi. Nykyään ajassa, jolloin mediayhtiöt kärsivät markkinarahasta - ulkomaiset yhtiöt eivät saa markkinoida. Urheilijoiden sponssaus on pienentynyt merkittävästi tässä taloustilanteessa - ei pysty ulkomaiset firmat sponssata. Ajassa jolloin tarvittaisiin verotuloja - ei näiltä yrityksiltä peritä lisenssejä taikka veroja.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Pointista olen samaa mieltä, mutta 3,5 miljuunaa (+fintotot yms) ovat valistuneen arvaukseni mukaan yli 0,007% viidestä sadasta miljoonasta(500 000 000€)

Juhani Piironen

Kumma kun et väittänyt ketään vellihousuksi.

Sinänsä on aivan yhtä oikein esittää Lottoa TV:ssä, kuin tehdä elokuva-"arvosteluja", joissa kehotetaan katsomaan elokuvaa, hehkuttaa konserttia, musiikkiesitystä, tehdä arvostelu autosta, jne.

Näissä kaikisssa on kyse kaupallisesta tuotteesta.

Voidaan myös kysyä onko koko urheilutoimitus hehkutuksineen vain lipputulojen lisäämistä.

Lisäksi voidaan kysyä onko koko sosiaalisektorin ja "oikeudenmukaisuuden" toitottaminen vain lipputulojen (verot) lisäämistä.

Koko julkisen palvelun käsite on niin kiero, että se "julkinen palvelu" tulisi karsia minimiin ja YLE -veron taso laskea 10 prosenttiin aikaisemmasta.

Koko ruotsinkielinen toimitus voitaisiin heti lopettaa ja siirtää vastuu rikkaille ruotsinkielisille säätiöille.

On hienoa huomata Uuden Suomen linja, jossa muita nimittelemällä pääsee pysyvästi karuselliin.

Lisäksi on käsittämätöntä ettei Järvinen ole esittänyt julkista anteeksipyyntöä.

Käyttäjän LauriViljanen kuva
Lauri Viljanen

Olisiko aika palata lähtöruutuun? Veikkaushan perustettiin tukemaan vain urheilua. Arhinmäen on syytä ottaa punakynä käteen ja kruksata pois jakolistalta ooppera,teatteri.Väyrysen kansantanssit,sun muut sensortin tarpeet. Ylen täytyy siis lopettaa myös ravilähetykset. Soininkin pitää siirtyä ravihevosista NATO yhteensopiviin koneihin.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Keskiviikkoisin klo 17:20 YLE Radio Suomessa ravivihjeet.

Pekka Salo

Meidän kaikkien kokooomuslaisten mielestä nyt saavutettiin merkittävä rajapylväs, jolla edistetään yksityistä voitontavoittelua kaikin tavoin. Mikään ei voi olla parempaa, pyhempää eikä oikeampaa kuin osakkeenomistajien tulojen maksimoiminen.

Me kokoomuslaiset etenemme pienin askelin, mutta sitkeydellä aina vain eteenpäin. Tämä oli nyt pieni voitto absoluuttisesti, mutta suuri periaatteellisesti.

Seuraavaksi jatketaan voimistuvasti terveydenhoidon ja opetuksen yksityistämistä. Kell rahaa on, se saakoon kaikkia parempaa ja enemmän. Kell ei ole, se maksakoon niille, joilla on.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

"Kiinnostavaa oli, että radiouutisten ensimmäisessä kommentissa Veikkauksen toimitusjohtaja ihmetteli päätöstä koska "näinhän me ollaan toimittu jo 42 vuotta". Samaa perustelua toistavat niin ministeri kuin kansalaisetkin YLEn uutissivulla."

Niinhän se Matti Vanhanenkin 'ihmetteli', että mikä rikos se tämä on kun suoraan omalle puolueelle RAY:n kassasta rahaa otti, jos näin on toimittu jo 'Kekkosen' ajoista alkaen...

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Petteri kysyy:

"Mitähän muita asioita hallintoneuvosto on katsonut läpi sormiensa?"

No esimerkiksi sitä, että Svenska Yle saa Min Morgon aamu-tv:n tuotantoon ulkopuolista sponsorirahaa. Ohjelman tuotantoa on alusta lähtien sponsoroinut ruotsinkielinen säätiö Svenska folkskolans vänner, joka maksaa 60% ohjelman tuotantokustannuksista.

Ylen hallintoneuvosto oli Min Morgon-ohjelman aloittamisesta päättäessään hyvin tietoinen tuotannon rahoitukseen liittyvästä suuresta ulkopuolisesta sponsorirahasta.

Hallintoneuvosto oli todennut liikkuvansa "harmaalla alueella", mutta hyväksynyt kuitenkin sponsorirahoituksen käyttämisen, "koska koko Min Morgon ohjelman tuotanto olisi muuten jäänyt toteuttamatta".

Lakia sopii siis hallintoneuvoston mielestä rikkoa, jos katsotaan oltavan oikealla asialla.

Edellä kerrottu on vain yksi esimerkki lainvastaisesta sponsorirahan käytöstä. Svenska Yle on käyttänyt viime vuosina useisiin ohjelmatuotantoihin ulkopuolista sponsorirahaa yhteensä useita miljoonia euroja.

Heikki Härmä

Julkista palvelua.
Sitähän meille tulee sen tuhannen tuutin kautta.

Yhteiskunnan vallanpitäjien intressissä on pitää yllä yhteiskuntarauha.
Yhteiskuntarauhan turvaamisen nimissä on hallintoalamaisten mielialaohjailun keinoina monenlaista viihdetarjontaa.

Vaikkapa urheiluruutu.
TV 1:n ja 2:n urheiluohjelmatarjonnan ajankäyttö tarjoaisi mielenkiintoista tutkimusaineistoa.
Saattaisipa jopa hiihtoseurojen dopingkuviot saada laajaempaa sisältöä, vaikkapa valtakunnan ylintä poliittista johtoa ravistelevasti.

Hallintoalamaisten, kansalaisten kapinamielialan torjuntaan on monta kanavaa.
Meidänkin vaatimattomissa kuvioissamme tätä tietoa ja taitoa käytetään enemmän kuin Kekkosen aikana.

Yhteiskunnan lohdutusjärjestelmä on niin vakava asia, että lottoarvonnan lainmukaisuus tuotti vain ohimenevän laillisuusongelman.

Äänestellään vain edelleen.
Demokratiassa kun elämme.
Kuin synnyinmaassaan Kreikassa.

Milloinkahan saamme Suomeen roomalaista oikeutta?

Toimituksen poiminnat