Petteri Järvinen

Miksi kansa ihailee verojaan optimoivia?

Tuoreiden verotietojen jälkeen lehdet ovat herkutelleet aiheella. On se niin väärin, että suomalaiset johtajat ja suuromistajat voivat siirtää tulojaan kevyemmän pääomaveron piiriin (esim. HS 3.11.2012: Suomalaismiljonäärien verot jäävät pieniksi holding-yhtiöiden ansiosta).

Kimi Räikkönen voitti eilen Abu Dhabissa ajetun F1-osakilpailun ja sai suomalaisilta lämpimät onnittelut. Hienoa Kimi, niin sitä pitää!

Räikkönen on jo toistakymmentä vuotta asunut Sveitsissä, samoin kuin monet muut formulatähdet (myös Kovalainen muutti joitakin vuosia sitten maahan). Heitä tuskin vetää puoleensa raikas vuoristoilma tai edes hyvät harjoitteluolosuhteet, eihän maassa edes ole testiratoja. Yhtään kilpailua ei ajeta Sveitsissä ja tallien pääkonttorit sekä testiradat ovat Englannissa, Espanjassa sekä Italiassa. Formulasirkus kiertää ympäri maapallon saastuttamassa, joten työpaikkana ei ole Sveitsi vaan koko maailma.

Todellinen syy on tietenkin vero-optimointi. Sveitsissä miljoonatuloista selviää alle 10 prosentin veroilla. Toinen suosittu asuinpaikka on Monaco, jossa ei ole edes lentokenttää. Sitä varten pitää ajaa Ranskan puolelle, eikä Nizzan kentälläkään ole kuin yksi kiitotie. Monacon verotusta en tunne, mutta tuskin se ainakaan Sveitsiä ankarampaa on.

Miksi ihailemme veroja vältteleviä urheilijoita, mutta halveksumme samaa tekeviä yritysjohtajia, joiden yritykset kuitenkin hyödyttävät Suomea enemmän kuin formulasirkuksessa Ecclestonea ja kansainvälisiä brändejä hyödyttävät autokuskit?

Urheilijat vahvistavat ehkä maanmiestensä itseluottamusta, mutta yritysjohto on oikeasti rakentanut tätä maata ja tuonut työtä ihmisille. Kumpikaan ryhmä ei pahemmin tarvitse julkisia palveluita.

Millaisia otsikoita tulisi, jos Herlinit tai muut suuromistajat muuttaisivat kirjansa Sveitsiin ja hoitaisivat johtamisen etätyönä? Vähän pienemmillä johtajilla saattaa olla pari sataa matkapäivää vuodessa, joten kotimaan käsite on joka tapauksessa tulkinnanvarainen.

Jostain syystä urheilijat ovat erityisryhmää, jolla on omat sääntönsä.

Säännöt voivat tosin muuttua jatkossa, sillä Sveitsi suunnittelee ulkomaalaisten veroetujen karsimista. Saa nähdä, mikä maa suostuu ottamaan vastaan nämä miljonääripakolaiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vaikka en jaksa ihannoida tai halveksia ketään niin voin koittaa vastata.

-Siksi koska yritykset/yrittäjät käyttävät myös yhteiskunnan varoja/palveluita,mutta nämä urheilijat ei.

Yrityksiltä perityt verot annetaan yritystukina takaisin yrityksille..eli eivät käytännössä maksa mitään veroja.

Riittääkö?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Eiköhän yrittäjien anti Suomen kansantaloudelle ole moninkertainen formulatähtiin verrattuna. Heidän työnantajansa on kansainvälinen firma, joka luultavasti optimoi omat veronsa paratiisiin, ja he mainostavat monikansallisia merkkejä aina tupakkafirmoihin asti.

Mitä tukia Metson tai Koneen kaltaiset kansainväliset yritykset ovat Suomesta saaneet? Liikevaihtokin tulee pääasiassa Aasiasta, miksi siis verot Suomeen?

Kysymykseni on tietenkin vain retorinen. En oikeasti väitä, että johtajien pitäisi seurata urheilijoiden esimerkkiä. Ihmettelen vain tätä arvostus- ja verotuseroa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tekstissäsi piilee sellainen ajatus,että yrittäjät ovat siis vähintään jumalia joita ilman ei tulla toimeen. Joten he ansaitsevat kaikki helpotukset vain olemalla yrittäjä.

Kun sitten taas työntekijät tekevät työt näiden yrittäjien yrityksissä ja maksavat verot palkoistaan millä sitten taas:

-kustannetaan koulutukset millä koulutetaan näille yrittäjille työntekijöitä.

-Kustannetaan tiet millä logistiikka saadaan palvelemaan näitä yrittäjiä mahdollisimman tehokkaasti.

-Kustannetaan terveydenhuolto,jos sattuu tulemaan paha paikka.

-Kustannetaan infra mikä tehostaa näiden yritysten menestystä ja kilpailukykyä.

-Kustannetaan tulevaisuudessa kaikki mitä yrittäjät tulevat vaatimaan kilpailukykynsä takia.

Miten tämä maa onkaan pärjännyt osuuskuntien aikaan? Kerrotko tähän jonkin vastauksen.

Noh..sanotakoon,että eihän tuo aivan reilulta tunnu..sitten tietysti nämä veroja maksavat saavat jopa moitteet lapsilisien maksamisesta toisilleen tahi ammattiliittojen maksujen verovähennysoikeuksista.. jne.. Onhan tämä ehkä "hieman" absurdia ettenkö sanoisi.

BTW,jätit muuten Nokian pois.. Ja kyllä itseasiassa olen 99% varma,että kyllä KONE:lle on myös jotain tukia mennyt jotakin kautta.

Jouni Nordman

Kannatais miettiä mistä oikeesti verorahat tulevat, josne tulevat jostain muualta kuin yritys toiminnasta niin ihmettelen suuresti. Sillä julkine sektori ei ilman yrittäjine maksamia veroja maksaisi sentin senttiä palkkoja. Yksikään työntekijä ei maksaisi palkastaan veroja, jos yrittäjät ei niille työtä anataisi.
Eli on tämän sosiaali paska yhteiskunna ajatus maailman tulos, etä rahaa tulis jostain muualta kuin yrittäjiltä. Jos järjestelmä on vain niin paksa että sitä ei viitsi tukea, eli valtiossa ei vikaa ole, systeemissä millä sitä johdetaan on paljonkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #4

Nohnoh,ei yrittäjät rahaa tee.

Tälläinen ajatus voidaan heittää romukoppaan,koska siinä ei ole mitään järkeä. Yrittäjät tekevät töitä rahan eteen ja tästä rahasta joutuvat maksamaan myös palkan työn teettämisestä työntekijöillä. Ainakin siis toistaiseksi asia menee noin.Pääasiallinen ajatus kuitenkin se,että raha tulee muualta kuin yrittäjiltä. Yrittäjä on vain yksi lenkki rahan kulkumatkalla joka on AINA takaisin pankkiin.

Yrittäjien maksamat verot juu,sen kikkailun jälkeen mitä jää. Siitähän tässä oli kyse. Koitinkin kertoa siitä asenteesta,että "en maksa mitään veroja" ja verot jää maksettavaksi siis työntekijöille. Joiden pitäisi olla vain kiitollisia tästä asiasta,mutta ei tuntua mitään epäreilua tilanteessa?

Toki voit jatkaa tuota yrittäjien ylistämistä jumalasta seuraavaksi,jos haluat,mutta kerro nyt ihmeessä miten tässä maassa pärjättiin osuuskuntien kanssa ennen. Ei ollut pääomaa huutamassa vähennyksiä ja viemässä rahojaan pois kansantaloudesta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Hattua voi nostaa moottoripyöräilijä Mika Kalliolle, joka sai ansiotuloja 700000 euroa. Niistä maksetuilla veroilla moni vanhus saa apua.

Räikkösestä ei muuta voine todeta kuin että "kiittämättömyys on maailman palkka".

. suvituuli

"Millaisia otsikoita tulisi, jos Herlinit tai muut suuromistajat muuttaisivat kirjansa Sveitsiin ja hoitaisivat johtamisen etätyönä?"

Onhan tätä kokeiltu ja kokeillaan.

70-luvulla Ruotsissa veroaste nostettiin korkeimmillaan y l i sadan prosentin. Sillä seurauksella, että maan jätti kokonainen yrittäjä/omistajasukupolvi, kärjessä Tetra-Pakin Rausingit ja Ikean Kampradit. Ei varmaan liene sattumaa, että 80-luvulla Suomi alkoi kiriä kiinni elintaso-eroa Ruotsiin. Siellä kone iski tyhjää...

Juuri nyt seuraisin erityisellä mielenkiinnolla Ranskaa. Presidentti Hollande on toteuttamassa/toteutti uhkauksensa nostaa yli miljoonan euron tulojen verotusta 75 prosenttiin. Jo nyt Pariisissa parempien asuntojen kauppa on romahtanut. Siinä, missä Tallina voi tuntua olevan Suomesta kaukana, Geneve, Monaco ja Lontoo on yllättävän lähellä Pariisia. Iso-Britannian pääministeri Cameron ehtikin jo toivottaa ranskalaiset yrittäjät tervetulleeksi Lontooseen hänen levittämäänsä punaista mattoa pitkin. Katsotaan, mitä tapahtuu seuraavaksi...

Jouni Valkonen

Eikö olisi järkevämpää, että kielletään verokilpailu, jolloin rikkaat eivät lähtisi pakoon verotusta tai suorittaisi verosuunnittelua.

Verosuunnittelu on vähän hölmöä siksikin, että verotuksen ansiosta vauraissa länsiyhteiskunnissa voidaan pitää korkeaa kotimarkkinoiden kysyntää, joten yrittäjät ja petterijärviset voivat ylipäänsä myydä tuotteitaan lastentarhanopettajille. Thaimaalaisille työntekijöille on hieman hankala suomalaisen yrittäjän myydä ylipäänsä mitään.

Lauri Korhonen

Pieni sosialistinen Suomi voisi hyvin kieltää verokilpailun. Vai vaikka sosialistinen EU.

Mitä luulet kuinka muu maailma reagoisi? Epäuskoa HUUTONAURULLA vai ilman?

"Have you ever had a dream, Neo, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?"
-- The Matrix

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Muuttuisikohan näiden urheilijoiden käsitys isänmaasta tai siitä minkä maan kansalaisena hän maailmalla esiintyy, jos hänellä ei ole oikeutta edustaa synnyinmaataan tai kotimaataan tai miksi sitä nyt sanotaan, ellei hän maksa verojaan maahan, jota haluaa edustaa.

Tietenkään urheilujohtajat ja valmentajat eivät tästä riemastu, kun maajoukkueeseen ei saisikaan niitä urheilijoita joita haluaisi. Mutta ovatko he suomalaisia, jos asuvat suurimman osan aikaansa muualla kuin Suomessa ja maksavat veronsa muualle kuin Suomeen. Mielestäni eivät, sillä hehän ovat maailman kansalaisia. Voitonkunniaksi voitaisiin heille soittaa kansallislaulun sijasta rahanlaulu, joka kertoo kuinka ollaan veropakolaisia.

Yritysjohtajilla on helpompaa, heidän ei tarvitse miettiä mitä maata edustaa, eikä heidän kunniakseen esitetä fanfaareja ainakaan kovin julkisesti. Mutta noita verotustietoja, joita niin erityisesti aina tähän aikaan vuodesta aina vuodesta toiseen taivastellaan suunnattomasti, tuli mieleen yksi ammattiryhmä, josta ei ole kovin paljon julkisesti kirjoitettu. Itse en viitsi edes yrittää tonkia vaikka jonkin verran kiinnostaisikin, kuinka paljon tienaavat nämä verojuristit, jotka auttavat näitä yritysjohtajia ja huippu-urheilijoita suunnittelemalla heidän verotuksensa niin ettei sitä Suomeen tarvitse maksaa. Onko kukaan miettinyt pitäisikö verolainsäädäntöön tehdä joitakin muutoksia, ettei ihan mikä tahansa olisi mahdollista.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

"Säännöt voivat tosin muuttua jatkossa, sillä Sveitsi suunnittelee ulkomaalaisten veroetujen karsimista. Saa nähdä, mikä maa suostuu ottamaan vastaan nämä miljonääripakolaiset."

Sveitsi ei suunnittele mitään, mutta vasemmisto on kerännyt riittävästi ääniä, jotta kansanäänestys tulisi liittovaltion tasolla verotuksesta aikaiseksi ja sveitsiläiset kateuksissaan saavat mahdollisuuden ampua itseään nilkkaan verotuksen oikeudenmukaisuuden nimissä. Nyt vielä kantoneilla on oikeus itse päättää asiasta. Jotkin kantonit ovat päättäneet kansanäänestyksen perusteella (Basel kansaa viisaampien edustajien avulla) luopua kyseisenlaisesta rikkaiden ulkomaalaisten tasaverotuksesta.

Kaiken kaikkiaan tästä verotusmallista luopuneita kantoneita taitaa olla nyt 4, joista Zürich ja Basel ovat suurimpia. Kyse on yllättävän pienistä summista verotuksen kannalta. Sveitsissä on n. 5000 ulkomaalaista joita näin erityisesti verotetaan. Keskimäärin he maksavat veroja 116000 frangia per pää. Baselissa kyseinen verotusopiminen koskee 19 henkilöä, jotka maksavat yhteensä 2,3 miljoonaa frangia, joka tarkoittaa 0,15% koko kaupungin veropotista.

Normaaliveronmaksajalle Basel on sitä vastoin sveitsiläisittäin aika kallis kantoni, vähän perhemuodosta ja koosta riippuen alle 250000 frangin tuloista joutuu maksamaan 16 - 20 % veroja. Kantonia muuttamalla selviäisi kymmenen prosentin tai alle veronmaksulla, tosin muuttaja ei saisi nauttia samassa määrin Sveitsin hienoimmasta kaupungista ja parhaimmasta koulujärjestelmästä.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kiitos tiedoista. Mitä sveitsiläiset mahtavat itse hyötyä siitä, että antavat miljoonia ansaitsevien urheilijoiden asua olemattomalla verotuksella maassaan?

Tiedätkö onko vain urbaani legenda, että F1-kuskit muuttavat Sveitsiin koska siellä heidät luokitellaan työttömiksi?

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Kaikilla verotuloilla on tietenkin merkitystä, ja ne joille verokatto (Pauschalbesteuerung) on sovittu, maksavat kuitenkin huomattavasti enemmän veroja kuin sveitsiläinen keskimäärin (joka muistaakseni oli vajaa 20000 frangia vuodessa). Verotulot sopimusverotettavilta ovat suhteessa kuitenkin niin vähäisiä, että se mahdollistaa keskustelun järjestelmän muuttamisesta.

Verokattosopimuksia puolustetaan sillä, että verorahojen lisäksi erityisen suurituloiset tulevat näin sveitsiin investoimaan, luomaan siinä sivussa ehkä yrityksiä ja ennen kaikkea kuluttamaan. Vastustajat pitävät systeemiä epäoikeudenmukaisena ja kansan veronmaksumoraalia heikentävänä. Huolissaan ollaan myös siitä kuvasta, jonka Sveitsi antaa houkuttelemalla maahansa veropakolaisia - sveitsiläiset ovat suomalaisikin herkempiä sille, mitä muut heistä ajattelevat.

Enpä tiedä tuosta työttömyysluokittelulegendasta, mitä iloa siitäkin sitten olisi. Ainakin Baselin kantonissa pitää työttömäksilukeutuvan hakea aktiivisesti työtä, joka tarkoittaa useampaa "työvoimatoimiston" kautta postitettua hakemusta kuukaudessa. Mutta joku perä legendassa on, koska puheena oleva verojärjestely on mahdollinen vain ulkomaalaisille, jotka eivät työskentele Sveitsissä.

Jyri Terttu

Kyse on tietysti veropakolaisuudesta, mutta urheilijoilla on muitakin perusteita asua ulkomailla. Eihän f1-kuskien työpaikkakaan ole Suomessa, täällä ei ajeta eikä harjoitella kierrostakaan. Urheilu-ura voi jäädä myös hyvin lyhyeksi, joten tulot on maksimoitava. Syyllinen siihen, että ympyrää ajaville voidaan maksaa miljoonia on meidän urheilua seuraavien ansio tai vika. Miten sitten suhtaudumme yrityksiin, jotka vievät työpaikat Kiinaan, ihmisoikeuksien luvattuun maahan. Kaiken takana on raha ja voiton maksimointi.

Pertti Ikonen

Uskoisin että nimenomaan verottaja on karkoittanut rallikuskit suomalaisen verotuksen ulottumattomiin. Silloin vanhaan aikaan kun suomalaiset rallikuskit maailman kartalle pääsivät, verotus olisi ollut niin karmean suurta, että ei kukaan selväjärkinen olisi ryhtynyt lahjoittamaan tuloistaan 60% - 90% valtiolle. Eikös nämä ralliveijarit ole neuvotelleet esim. Sveitsissä omat erityiset veroprosenttinsa paikallisen verottajan kanssa.

Toimituksen poiminnat