Petteri Järvinen

Oletko käynyt Oradour-sur-Glanessa?

Todennäköisesti et ole, sillä kaupunki sijaitsee keskellä Ranskaa ja kaukana perinteisistä turistireiteistä. Harva suomalainen on koskaan edes kuullut ko. kaupungista. Mutta jos olisi, hänen olisi helpompi ymmärtää miksi EU sai Nobelin rauhanpalkinnon.

On hieman kyseenalaista palkita nobelilla organisaatioita, mutta jos niin kuitenkin tehdään, EU on ansainnut rauhanpalkintonsa. Talous ja muu integraatio on tuonut rauhan, josta aiemmin voitiin vain uneksia.

Suomalaisille sota tuo mieleen talvi- ja jatkosodan, taistelun itsenäisyyden säilyttämisestä ja Neuvostoliiton, ylivoimaisen vihollisen. Keski-Euroopassa sodan kuva on toinen. Kun EU:ta edeltävä teräsunioni vuonna 1952 perustettiin, Saksa ja Ranska olivat käyneet 70 vuoden sisällä kolme veristä sotaa. Tätä taustaa vasten on melkeinpä käsittämätöntä, että nykyään niillä on sama valuutta ja maasta toiseen voi ajaa pysähtymättä. Rajoja ei ole. Eikö tämä ole hämmästyttävä saavutus? Tapahtuuko vastaava kehitys talouden ja hyvinvoinnin kehittyessä muillakin nykyisillä kriisialueilla?

Juuri EU:n ansiosta toinen maailmansota tuntuu nuorista kovin etäiseltä. Keski-Euroopassa sodan tapahtumia ei ole unohdettu. Kaivoin vanhasta albumistani muutamia kuvia ja skannasin ne. Kuvien tekninen laatu ei ole kehuttava, mutta ne kuvaavat asiaa.

Vain muutama kymmenen kilometriä Münchenin ulkopuolella on Dachaun keskitysleiri, jossa tuhottiin ainakin 30 000 ihmistä. Leiri on sittemmin jyrätty maan tasalle; vain museo, "Arbeit macht frei" -kyltti ja muutaman vankiparakin kivijalka toivottavat vieraat tervetulleiksi. Tältä leirissä näytti 1980-luvun lopussa:

Dachaun keskitysleiri EU:n ytimessä.

Keskitysleirien muistomerkkejä löytyy Saksasta useita, vaikka pahamaineisimmat niistä jäivätkin sodan jälkeisessä uusjaossa Puolan puolelle.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Verdunissa kaatui yli 200 000 saksalaista ja ranskalaista. Haavoittuneita oli lähes puoli miljoonaa. Tämä kaikki 98 vuotta sitten kymmenen neliökilometrin alueella. Verdun on yksi ihmiskunnan synkimpiä lukuja. Tältä siellä näytti runsas 20 vuotta sitten:

Tienviitta Verduniin.

 

Vajaat 100 vuotta sitten yli 200 000 ranskalaista ja saksalaista kaatui näillä kukkuloilla.

 

Verdunin muistomerkki.

Entä se Oradour-sur-Glane? Vanhat kuvani eivät tee oikeutta paikalle, joten parempi etsiä uudempia vaikka Googlella. Niiden opetus on tärkeä ja vaikuttava.

Ranskalaiset jättivät saksalaisten SS-miesten tuhoaman Oradour-sur-Glanen kylän raivaamatta. 642 ihmistä tapettiin, vain muutama selvisi hengissä. Kylästä tuli muistomerkki sodan katkeruudelle ja symboli saksalaisia miehittäjiä kohtaan tunnetulle vihalle. Talojen rauniot ja poltetut autot ovat kuin aikakone, joka vie kävijän 70 vuotta ajassa taaksepäin.



Oradour-sur-Glane on aikakone, jossa sota ei unohdu koskaan.

Olisi hauska tietää, mitä läheisten kylien asukkaat ajattelevat saksalaisista tänään. Historiaa ei ole unohdettu, mutta onko se annettu anteeksi? Kiittävätkö ranskalaiset EU:ta ja sen tuomaa rauhaa?

Jos olet hiljattain käynyt kylässä tai suunnittelet matkaa Ranskan sydämeen, kerro kokemuksistasi.

PS: Ilkkujien mukaan EU:lle sai kyllä antaa rauhanpalkinnon, mutta ei sentään talouden nobelia. Taloudet ovat pahasti velkaantuneita, mutta rahaa on kulutettu ylisuureen hallintoon ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Ilman velkaa ilkkujien oma elintaso olisi alempi ja heidän olisi pitänyt tehdä enemmän töitä. Olisiko se ja talouden nobel ollut parempi vaihtoehto?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Ei ole oikeaa rauhaa sellainen joka perustuu toisen halveksimiselle ja alistanmiselle. Jos (kun) saksalaiset joskus vielä saavat selkärankansa takaisin, noussee pintaan aika paljon asioita josta saksalaiset voivat syystä olla katkeria ranskalaisille.

Jorma Kassinen

Sitä saa nykyään Nobelin kun ei aloita sotaa.
Tekemättömyydestä.

Obama sai Nobelin kun ei aloitellut yhtään sotaa.
Eurooppa sai Nobelin kun ei aloitellut yhtään sotaa (toki ei oikein ole pystynyt niitä lopettelemaankaan)

Tässä ollaan kaikki Nobelin rauhanpalkinnon voittajia.

Koskahan minusta tulee tuplanobelisti?
En ole koskaan aloittanut yhtään sotaa.
Sen pitäisi riittää.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Nobeli meni pankkieliitille, suuryrityksille ja kasvottomalle päätöksenteolle.
Unioni ei pystynyt estämään Jugoslavian sotaa.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Entä jos Suomen ja Venäjän välinen raja olisi poistettu ja molemmissa maissa sama valuutta?

Vastaava muutos (ainakin ajattelun tasolla) on tapahtunut Saksan ja Ranskan välillä. Eikä sovi unohtaa Britanniaa tai Italiaa, tai entisiä Itä-blokin maita.

Ongelmista huolimatta EU-maat ovat edelleen maailman menestyneimpiä. Vahvasti yksinkertaistaen voi ajatella nykyisen velkaongelman syntyneen siitä, ettei EU-alue ole pysynyt mukana kansainvälisessä kilpailussa vaan se on alkanut rahoittaa hyvinvointiaan velaksi.

Voi syyttää suuryrityksiä tai pankkieliittiä, jos se parantaa omaa oloa, mutta Aasiassa ne pankit ja yritykset vasta hyvin menestyvätkin.

Pekka Kylliäinen

Euroopan Unioni on palkintosna ansainnut. Talouskriisin mylleryksessä ei tahdo muistua sodan kauhut. Vaikka Unioni jotain maksaisikin ei sen tuomaa rauhaa jäsenvaltioilleen pysty edes rahalla mittaamaan.
Eikö olisinkin hieno asia jos Venäjällä olisi halua Unionin jäseneksi ja se pystyisi muuttumaan sellaiseksi demokraattiseksi oikeusvaltioksi, joka jäsenyyden kriteerit täyttäisi? Rauhallinen Euroopan Unionin jäsenaltio sekä idässä, että lännessä on unelma, jonka täyttymiseen olisin valmis taas osan päätäntävallastamme Europarlamentille luovuttamaan. Juuri se on ollut rauhan tae, että jäsenvaltiot ovat olleet valmiita luovuttamaan omaa päätösvaltaansa yheisiin päätäntäelimiin.

Jyri Terttu

Olen kuullut väitettävän, että esim. Kreikka on velkaantunut ottamalla lainaa saksalaisilta ja ranskalaisilta pankeilta ostaakseen samoilta mailta hävittäjiä ja muuta sotilaskalustoa. Näin sitä rauhaa rakennetaan...

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Kreikassa oli vallassa sotilasjuntta vuoteen 1974 asti (jolloin se, ironista kyllä, kaatui Turkin hyökättyä Kyprokselle). Myös Portugalissa olivat pitkään vallassa sotilaat, samoin Espanjassa. Demokratia ja nykymuotoinen Eurooppa on yllättävän tuore asia.

Suomi osti pahimman laman aikaan kalleimmat hävittäjät USA:sta (vastakaupoilla tosin, mutta silti). Sen jälkeen on ostettu eurokoptereita. Velaksi nämäkin tulevat. Nyt kun velanotto meillä on pakko lopettaa, loppuvat myös kalliit kalustohankinnat.

Henri Kangas

Jep, Kreikassa on kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa eikä varsinaista vaarallista maarajaa. Ilmavoimiensa koko on n. kymmenkertainen ja laivastonsa suurin piirtein samoin.

Niin, ja siinä missä Suomi säästää esim. rajavartijoissa, Kreikka tilailee korskeana itselleen lisää mm. sukellusveneitä (!).

Jos joku haluaa olla mukana rahoittamassa näitä hullutuksia, totisesti toivoisin että tekisi sen omilla rahoillaan. Itse haluaisin pestä lopullisesti käteni helleenien huvituksista.

Markku Nieminen

Eu perustettiin vuonna 1993. Siis aika kauan selvittiin ilman sotaa ilman EUtakin, paitsi Jugoslavian sotaa ja ehkä joskus selvitään jopa ilman ilmanniakin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nieminen,
taitaa olla yleisempi näkemys että vuosi 1967 on EU:n synty vuosi, jolloin 1951 perustettu Ranskan ja Saksan välinen hiili-ja teräsyhteisö sekä 1958 perustettu EEC ja Euratom yhdistettiin Euroopan talousyhteisöksi. Vuonna 1985 alkoi varsinainen sisämarkkinoitten voimakas kehittäminen elinkeinoelämän "painostamana" EU:n menettäessä jatkuvasti kilpailukykyään Japanille ja USA:lle.

Kyllä EU on rauhan Nobelinsa ansainnut. Järviseltä hyvä taustoitus - siitä kiitos.

Matti Palviainen

EU:n rauhanprojekti on epäonnistunut.

Tämä puolueettoman Sveitsin realistinen arvio.

Kun eurostoliiton viimeiset AAA-tomppelit vakuuttelevat toisilleen, että niskalenkki pitää ja että Suomi tarvitsee perämetsiinsä miljoona kamelipaimenta "huutavaan työvoimapulaansa", Sveitsi valmistautuu siihen mihin jokaisen itsenäisen kansakunnan tuleekin - itsenäisyyden ja kansalaisten suojelemiseen.

http://www.cnbc.com/id/49385502

...the threat of internal unrest between warring factions as well as the possibility of refugees from Greece, Spain, Italy, France, and Portugal.

Sveitsin armeija harjoittelee siis mobilisaatiota levottomuuksien ja pakolaisvyöryn varalta, jonka euron sortuminen saattaa/tulee aiheuttamaan.

Se siitä EU:n rauhanprojektista ja Nobelin rauhanpalkinnosta.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen Vastaus kommenttiin #17

Kukas meitä (myös sveitsiläisiä) suojelee siltä, että kuolemme tätä vauhtia sukupuuttoon?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128850802247...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Tuosta alenevasta syntyväisyydestä tulee mieleen että jos lestadiolaiset älyisivät tulla vihreiksi niin alkaisi täälläkin näyttää kuin Tukholman keskustassa joka on hyvinvoivien monilapsiperheiden valtaama. Elävät noin ulkoisesti katsoen erittäin siivosti ja hyveellisesti ja maksavat mielellään ruuhkamaksuja ja muita ympäristöveroja.
Ei kai kukaan toraisaan ja naisia halventavaan ja alkoholisoitumista ääniharavana käyttävään persulandiaan lapsia halua tehdä.

Harri Räsänen

Serbian presidentti Tomislav Nikolic julisti ettei Serbia liity EU:n jäseneksi, mikäli ehtona on Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen.

Saas nähdä pysyykö EU tiukkana vai keksitäänkö Serbialle joku vippaskonsti rauhan projektin etenemiseksi.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Nikolic+Serbia+ei+tunnus...

Henri Kangas

Kävin Limogesin alueelle muutama kesä sitten häissä ja samalla tuli Oradour-sur-Glane nähtyä. Täytyy myöntää, ettei raunioista ihan ensimmäisenä tullut mieleen EU tai Brysselin byrokratia.

. suvituuli

!945 - Saksa oli vuonna 0.

1954 - Kymmenessä vuodessa, yhdessä historian uskomattomimmista yhteiskunta-muutoksista, Saksasta oli muodostunut vakaa, liberaali ja demokraattinen yhteiskunta.

Kestävän rauhan edellytykset oli tuolloin luotu.

Euroopan Unioni perustettiin 1993, eikä sen edeltäjäkään, EEC, kuin vasta 1958.

Tapio Ahti

Olen samaa mieltä siitä, että EU ansaitsi Nobelinsa. Oikeastaan voi ihmetellä lähinnä sitä, miksi juuri nyt, kun entisen Jugoslavian sodistakin on kulunut aikaa jo toistakymmentä vuotta.

Irvailu Talousnobelista on hauska heitto. Mutta muistaa myös voi, että EU:n kilpailukyky ja vauraus ovat edelleen maailman huippua, vaikka noita murheenkryynejäkin toki on.

(Sellaisen yksityiskohdan korjaan, että keskitysleireistä ei suinkaan monikaan jäänyt alueiden uudelleenjärjestelyiden takia itärajan taakse. Kyllä niitä leirejä oli nykyisten rajojen sisällä vaikka kuinka paljon. Sen sijaan tuhoamisleirit perustettiin alun perin Saksan itärajan taakse Puolaan.)

Matti Palviainen

"Alkujaan holokaustipropagandistien mukaan tuhoamisleirejä oli yltympäriinsä Saksaa ja Puolaa. Pikkuhiljaa määrä on sipistunut ja vain nykyisen Puolan alueelle. Niistä suurimpana pidetään Treblinkaa, jossa väitettiin surmatun juutalaisia luokkaa miljoona

"Treblinka on pieni kylä Puolan Masovian voivodikunnassa, noin 100 kilometriä Varsovasta koilliseen. Kylässä on 330 asukasta (1984).

Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksa perusti kylän lähelle tuhoamisleirin, jossa on arvioitu surmatun 700 000–1 400 000 ihmistä. Suuri osa siellä tapetuista juutalaisista tuotiin Varsovan suuresta juutalaisyhteisöstä, mutta juutalaisia tuotiin Treblinkaan myös muista Euroopan maista. Treblinka oli yksi kolmesta itäiseen Puolaan operaatio Reinhardiksi kutsutun systemaattisen juutalaisten tuhoamisen takia perustetuista leiristä. Muut kaksi olivat Sobibór ja Belzec; Treblinka oli näistä kolmesta suurin ja pahamaineisin, koska siellä surmattiin eniten ihmisiä." - Wikipedia

Miten nuo noin miljoona juutalaista surmattiin kaasuttamalla holokaustin propagoijien mukaan?

Kaasu kehitettiin neuvostopanssarien dieselmoottoreilla. Väite oli teknisesti järjetön, sillä dieselmoottorin pakokaasussa ei ole juuri yhtään häkää.

Tämä jo sinällään kertoo väitteen olevan vale.

Mutta koko juttu tuoamisleiristä on nyt osoitettu sadan prosentin varmuudella täydeksi valeeksi.

http://www.youtube.com/watch?v=-wsxmCTScCE

Treblinka-nimisen alueen maaperä läpivalaistiin kuuden metrin syvyyteen asti. Mitään ihmistuhkan eikä puutuhkan jäänteitä ei löydetty.

"Tuhoamisleiri Treblinka ei ollut koskaan olemassa.""

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Tapio Ahti

Toivottavasti Järvinen poistaa tämän viestin. "Blogin moderointilinja:
Asialliset kommentit tervetulleita"

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen Vastaus kommenttiin #19

Noo, meillä nyt on kuitenkin sananvapaus, eikä holokaustin kieltämistä ole kriminalisoitu.

Luotan siihen, että jokainen suomalainen osaa jättää Youtube-todistelut omaan arvoonsa.

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #21

Haluan luottaa sinun arvostelukykyysi. Kerrotko ystävällisesti sitten, miksi mitään ihmis- ja puutuhkaa (puutuhka ruumiiden polttamisesta syntynyttä) ei löytynyt?

http://www.youtube.com/watch?v=-wsxmCTScCE

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #23

Vastaan sitten, kun ensin olet kertonut, mihin katosivat Keski-Euroopan juutalaiset vuosina 1941-44, miksi lukemattomat juutalaiset, natsit, venäläiset, puolalaiset ym. ym. ovat kertoneet joukkotuhonnasta omien kokemustensa pohjalta, miksi monet johtavista natseista ja natsien arkistoimista dokumenteista viittasivat jo sodan aikana juutalaisten joukkotuhontaan.

On aivan täydellisen varmaa, että natsit joukkomurhasivat ja näännyttivät juutalaisia lapsia, tekivät heillä kivuliaita lääketieteellisiä kokeita. On irvokasta puhua jostain tuhkista. Inhoni olisi ihan yhtä suurta vaikka tapettuja olisi ollut "vain" miljoona (mihin en usko).

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #28

Kiitos vastauksestasi. Mutta miksi et vastannut kysymykseeni tästä videosta? Miksi sen aineisto ei ole mielestäsi totta? Minä en löytänyt reaalista perustetta epäillä sitä?

Entä sinä?

http://www.youtube.com/watch?v=-wsxmCTScCE

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #23

Evp. toimittajana ja kuvaajana en voi olla ihmettelemättä, mitä tuollainen "video" muka todistaa? Vaikken ole "holokaustin" spesialisti, niin noista sota-ajan joukkomurhista on niin paljon vahvaa todistusaineistoa, että massamurhien ja juutalaisten erikoisten lahtausten kieltäminen on omituista, vaikkei väittelyä rikollistaa tulisi. Sen rikollistaminen mm. Itävallassa, Saksassa ja Ranskassa ehkä todistaa jotakin.

Äsken ilmestyi sodan ajan lahtauksista kokonaisteos, Timothy Snyderin "Bloodlands," Random House. Se arvio kuolleiden määrän noin 80 miljoonaksi. Eniten kuoli kiinalaisia, sitten venäläisiä. Juutalaisten määristä voi olla eri mieliä, kun heillä oli myös kansallisuus. Mutta esimerkiksi nykyisen Valkovenäjän alueella heitä katosi noin 1,5 miljoonaa. Maan noin 9 miljoonasta asukkaasta puolet tapettiin, karkoitettiin tai katosi.

Tuo ranskalainen kylä, joka jätettiin SS:n metodien muistoksi, oli muuten asia, josta Suomen ja Kekkosen ikioma SS ei tiennyt mitään. Olin hommissa Ranskassa, kun SS-mies Arvo Pentistä tehtiin Supon pomo Suomeen, jossa SS-mies Suorttanen jo varmisti sen "suloisuutta." Nimitystä ihmeteltiin ja UM ja PlM vastasivat mainostamalla, että Waffen SS oli "eri asia."

Minulla oli tuolloin lakimääräinen velvoite ilmoittaa valtion ns. turvallisuuden pulmia. Jostakin syystä niitä ei selvitetty; SS-Pentin Supo jopa juoksi Ranskaan perään diskreditoidakseen, kun PE:n turvallisuus kirjoitti "paperin," jonka mukaan he olivat "ranskalaisia." Jos tämän asetti yhteyteensä, niin Suomen SS-miehet ja Supo ja PE touhusivat NL:n lähetystön, KGB:n ja GRU:n apuvoimana.

Tämän selvittäminen voisi Suomessa olla holkaustiväittelyä tärkeämpää. Kaikki tuolloin käytetyistä SS-miehistä Suomessa eivät tienneet, kuka todellinen työnantaja oli. Olisi ehkä aika oppia se. Korkea aika!

Ari Nurminen Vastaus kommenttiin #36

Ainut "puhdat" SS upseerit oli Felix Steiner ja Paul Hausser... Felix Steiner ei toteuttanut Hitlerin kommissarikäsky Venäjällä, eikä koskaan antanut murhata siviiliä Venäjällä...Felix Steiner oli oikea gentleman..
12000000 siviiliä kuoli NL:ssä 1941-45...10000000 neuvostonaisia raiskattin(saksalaiset itse, naistutkijat Christa Paul , Regina Muhlhauser on tutkinnut)

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #21

Mikäs siinä.

Itse ajattelen niin, että sananvapaus ei tarkoita henkilökohtaisella tasolla kaiken sen hyväksymistä, minkä laki sallii. Päin vastoin, lain sallima sananvapaus oikeastaan edellyttää toimiakseen tarkoituksensa mukaisesti, että ihmiset jaksavat osoittaa mieltään vastenmielisinä pitämiään möläytyksiä yms. kohtaan. Muutenhan sananvapaus tarkoittaisi, että holokaustin kieltäminen näyttäytyisi julkisuudessa yhtä arvokkaana mielipiteenä kuin natsien tuomitseminen.

Mutta tämä nyt menee ohi blogin aiheen.

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #24

Minusta sanavapaus ei ole mielenosoittamista varten vaan kantansa ja näkemystensä perustelua varten.

Miksi et siis perustelisi, mikä tässä videossa ei pidä yhtä tosiasioiden kanssa?

http://www.youtube.com/watch?v=-wsxmCTScCE

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #26

Olen selvittänyt tämän asian itselleni riittävän perinpohjaisesti jo vuosia sitten. En tuhlaa aikaani "juutalaisten salaliittoihin" sen enempää kuin ulkoavaruuden olioiden anaalitutkaimiin.

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #30

Ihanko totta? Selvititkö asian jo ennen videon julkaisemista?

Mikä tässä on niin vaiketa? Miksi et vastaa, miksi videon aineisto (Treblinka tuhomamisleirinä ei ollut olemassakaan) ei ole totta?

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #31

Onko ongelmasi heikko lukutaito vai lyhyt muisti? Niin tai näin, lopetan tähän.

Matti Palviainen Vastaus kommenttiin #32

Ei kumpikaan.

Mutta kun olet ilmeisesti toista mieltä , esitä näyttö, missä olet vastannut videota koskevaan yksilöityyn kysymykseeni?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen Vastaus kommenttiin #33

Jatkossa poistan tähän liittyvät kiistelyt. En sananvapauden vuoksi vaan siksi, että ne eivät kuulu tämän otsikon alle.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

>keskitysleireistä ei suinkaan monikaan jäänyt alueiden
>uudelleenjärjestelyiden takia itärajan taakse

Ei toki, kyllä niitä löytyy edelleen Saksan alueelta, vaikka niistä ei juuri ääntä pidetäkään. Dachau lienee kuitenkin ainoa tunnettu nimi, muut kohteet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Puolan alueelle jääneet tuhoamisleirit ovat sen sijaan tuttuja historiankirjoista.

On vaikea käsittää, miten vähän aikaa tapahtumista on kulunut. Omakohtaisesti asioita muistavia on yhä elossa. Nuorille sota-ajan Eurooppa on kuin toiselta vuosituhannelta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

EU:n aikana on ollut suurimpia rauhan aikoja koko Euroopan historiassa... ellei suurin. Eli siinä määrin, melko vaikeaa väittää vastaankaan. Vastustajat toki haluavat todeta että rauhan aikaa olisi EU:sta huolimatta, mutta eppäillä hieman soppii... ihan historiaan nojaten täällä EU:ta ennen tapeltiin jatkuvalla soitolla. Siinä vielä muutaman talouskriisin kestää kun ei lapsia tarvitse sotaan lähettää.

Sotaa kokemattomat eivät useinkaan muista/välitä moisista. Ennenkin sotaan lähdettiin juhlien paraateissa... kun sodista tultiin takaisin ei enää kauheasti välttämättä juhlittu, vaikka oltaisiin hengissäkin oltu. Ihan historiadokumentteja seuraamallakin moisen voi havaita... aina sotiin lähdettiin juhlavissa tunnelmissa ja vain voitto mielessä... mielipuolista mutta niin vain paraatit kulkivat kansan hurratessa. Ikävä kyllä voipi olla etteivät asiat ole muutuneet ja moiseen voidaan vielä palata.

Tapio Ahti

Entisessä Jugoslaviassa luultavasti sodittaisiin tai ainakin sissihyökkäiltäisiin vieläkin ilman EU:ta. EU tai toive päästä jäseneksi myös auttoi entisen Itä-Euroopan maita muuttamaan yhteiskuntansa rauhallisesti, esimerkiksi tsekkien ero slovakeista. Suomen liittymisen syynä oli myös merkittäviltä osin toive rauhasta, jos vaikka Neukkulassa olisi mennyt systeemi ihan solmuun.

Eli ei tarvi ainoastaan arvailla.

Mark Bayer

Ei Eu juurikaan mitään käytännössä tehnyt Jugoslavian sodan lopettamiseksi. Nato ja USA hoiti homman taas sillä aikaa kun ranskalaiset kenraalit kinastelivat kuka saa kunnian mistäkin toimesta. Jotenki noin se meni. Eu:lle rauhanpalkinto siitä hyvästä ettei mennyt sössimään väliin.

Peter Hallberg

"Siinä vielä muutaman talouskriisin kestää kun ei lapsia tarvitse sotaan lähettää."

Tuohon ei ole mitään lisättävää.

Kun en ole asiaan perehtynyt, kysyn, paljonko ne Suomen Kreikka- ym. vastuut ovat per kapita? Mielelläni maksan osuuteni, jos sillä saadaan Euroopan asiat kuntoon.

(Toki edellytän, etteivät samat tahot tule muutaman vuoden päästä esittämään uusia maksuvaatimusta. Tämän takia kannatan komission budjettivallan kasvattamista.)

Jussi Jääskeläinen

Ehdotan, että EU:sta tehdään WU, eli liittovaltio nimeltä World Union. Kaikki maailman valtiot jäseniksi. Tämän jälkeen sotia ei ole enää missään ja turhia Nobel-pystejä ei tarvitse jakaa kenellekään...

Kai Haavisto

Olen käynyt kyseisessä kaupungissa ja paljon muussakin Ranskassa missä turisti eivät tallaile. Silti en ymmärrä tuota rauhanpalkintoa. Kirjoittaja nyt aliarvioi ihmisten maatietämyksiä.
Tiedoksi, että olen kiertänyt Ranskan ristiin rastiin työni puolesta 20 vuotta ja autolla.
Totta on, että kaikki toki eivät ole tuolla käyneet. Ranska ja varsinkin pohjoisranska on täynnään muistomerkkejä ja usein kadun nimetkin ovat sotien mukaan nimetty

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kirjoitin (Helsingin Sanomat 14.10.), että EU sai Nobelin rauhanpalkinnon liian myöhään. Olen ehdottomasti sitä mieltä, sillä EU-rauhanprojekti on tärkeä ja pitkäaikainen.
Mitkään muodolliset ja juridiset syyt eivät olisi kuitenkaan pakottaneet Nobel-komiteaa odottamaan näin kauan. Palkinto olisi voitu myöntää Euroopan rauhanhankkeesta jo 1960-luvulla vaikkapa luxemburgilais-ranskalaiselle poliitikolle Robert Schumanille. Nyt tämä palkinto tuli kuin jonkinlaisena lohdutuksena EU:n taloussotkujen keskellä. Olen samaa mieltä kuin Eurooppa-ministeri Alexander Stubb ja Petteri Järvinen, että EU:ssa on taloudellisesti korkeatasoisia maita niin kuin Suomi. Mutta joukossa on myös kaikkea muuta kuin taloudellisesti edistyneitä maita. EU:n ja euroalueen talousasiat ovat juuri nyt kiistattomasti sekaisin.
Kysynpä vielä, miksi Norja pysyttelee jatkuvasti EU:n rauhanhankkeen ulopuolella. Entä miksi Sveitsi, jossa on jopa Punaisen Ristin alkukoti ja päämaja?

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Sveitsin kohdalta vastaus on helppo: maa on ollut korostetun itsenäinen ja liittyi YK:hon vasta vuonna 2002 kansanäänestyksen jälkeen.

Ehkä myös tiukalla pankkisalaisuudella on merkitystä. Pankkiirit eivät halua päästää EU:ta nuuskimaan kaiken maailman rikollispomojen ja diktaattorien maahan piilottamia varoja. Niistähän Sveitsin vauraus osittain on peräisin.

Ironista kyllä, Sveitsi suunnittelee franginsa kytkemistä euroon, koska muuten sen arvo uhkaa nousta liiaksi: "2011 September - The government announces that the Swiss franc is to be pegged to the euro, after Swiss manufacturers warn that the currency's strength is making Swiss exports uncompetitive and risks tipping the country back into recession."

Samassa euroveneessä se Sveitsikin on, vaikka kuinka vakuuttaa itsenäisyyttään.

ulf fallenius

Kaukaa oli haettu edes joku asia että Eu olisi ansainut Nobelin varsinkin kun eurokriisi on sitä luokkaa että euron hajoaminen kokonaan tai osittain on erittäin ajankohtaista ja Eu:kin voi hajota samalla tai ainakin sen merkitys pienenee huomattavasti.Toinen maailmansota loppui 1945 että onhan siitä nyt vähän aikaa mennyt palkkinon saamiseksi.

Harri Lehtimäki

Eli siis, Saksa ja Ranska halusivat rauhaa, mutta kumpikaan ei halunnut maksumiehiksi. Perustettiin EU ja siihen otettiin enemmän tai vähemmän halukkaita maita maksamaan koko paletti, jotta kumpikin ra(u)hantahtoisista maista ei joutuisi kärsimään toisen vuoksi. Win-win tilanne näille kahdelle maalle, mutta tollot ympärysvaltiot (Suomi mukaanlukien siis) maksavat raskaamman mukaan. No nyt ymmärrän, miksi nuo kaksi valtiota pitävät kiinni kynsin ja hampain EU:sta! Heti eroon EU:sta, maksoi mitä maksoi, ainakin se maksaa vähemmän, kuin mukanaolo siinä!

Toimituksen poiminnat