Petteri Järvinen

Meistä jokaisessa asuu pieni pankkiiri

Helsingin Sanomissa oli 5.8.2012 yleisönosastokirjoitus otsikolla On aika lopettaa pankkiirien yksinvalta. Kirjoittajan mukaan "ei ole oikein, että eri maiden hallitukset ja eduskunnat joutuvat tanssimaan pankkiirien pillin tahdissa... on korkea aika siirtyä rahan vallasta kansanvaltaan".

Kansalaiset ovat antaneet vallan pankkiireille, koska he arvostavat taloudellista hyvinvointia enemmän kuin poliittisia aatteita. Tuloneuvotteluissa jokainen palkansaaja pyrkii maksimoimaan oman etunsa. Vaaleissa äänestetään parin vuoden välein, mutta lompakolla äänestetään joka päivä.

Rahankäyttöön liittyvillä valinnoilla delegoimme valtaa pankkiireille. Ostamme sieltä, mistä saamme halvimmalla, jotta meille itsellemme jäisi mahdollisimman paljon. Meistä jokaisessa asuu pieni pankkiiri.

Oma etu muuttuu helposti ahneudeksi. Juuri äsken myyjä vei 20 000 euroa kassakaapista ja aikoi paeta maasta. Nainen kavalsi Espoon Oilersista 200 000 euroa ja yritysjohtaja satoja tuhansia euroja. Kukaan heistä ei kavaltanut rahoja siksi, ettei olisi tullut toimeen palkallaan. Yleensä kavalletut rahat menevät makeaan elämään.

Kaikki kolme uutista olivat mediassa viikon aikana. Sen voi selittää sattumalla, eikä kolme tapausta vielä ole kovin paljon. Mutta kuinka moni haluaisi tehdä samoin, jos siihen olisi mahdollisuus tai jos kiinni jäämisen riski olisi riittävän pieni?

Jos siis haluat lopettaa pankkiirien yksinvallan, aloita itsestäsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Kansalaiset ovat antaneet vallan pankkiireille, koska he arvostavat taloudellista hyvinvointia enemmän kuin poliittisia aatteita."

"Jos siis haluat lopettaa pankkiirien yksinvallan, aloita itsestäsi."

Mahtoikohan asia olla nyt ihan noin yksinkertainen?

Oletko yhtään tietoinen kuinka iso valta pankkiireilla on? Sen verran voin vihjata,että sitä valtaa ei ketään näemmä tohdi ylittää. Suosittelen ottamaan selvää asiasta,se voisi avata silmiäsi hieman asiasta.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Pankkiireilla on se valta, jonka olemme heille antaneet. Jos lakkaisimme kuluttamasta ja vaatimasta, pankkiirit menettäisivät valtansa.

Poliitikot voivat vain luvata, mutta pankkiirit (=raha) pystyvät toteuttamaan.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Petteri Järvinen joko ei ole perillä pankkien toiminnan luonteesta tai hän tahallaan yhdistelee pankkien valtaa ja vallankäyttöä sekä rikollisuuteen taipuvaisten ihmisten käyttäytymistä tilaisuuden tullen.

Ensinnäkään kavallukseen ei ole mahdollisuutta ihmisellä, jolla ei jollain portaalla ole tilinkäyttöoikeutta. Kavalluksen mahdollisuus on kassanhoitajilla ja kirjanpitäjillä sekä johtajilla, joilla on tilinkäyttöoikeus. Kirjanpitäjältä kavallus voi onnistua ilman tilinkäyttöoikeuttakin. Mahdollisuuden antaa työn laatu. Jos kirjapito on laaja, voi vilpillinen henkilö muunnella kirjauksia ja kuitteja ja ohjata osan varoista sivutilille. Pienissä yrityksissä ja yhteisöissä sellainen ei onnistu. Pakeissa vilpillisen toiminnan mahdollisuus on sitä helpompaa, mitä korkeammalla organisaatiossa henkilö työskentelee.

Kommentoija Heidi Kuittisen linkki Esko Seppäsen kirjoitukseen ei selvitä tätä puolta ollenkaan ja antaa pankkitoiminnastakin kovin karrikoidun kuvan. Onhan se hupilukemista, mutta sotkee enemmän kuin selvittää asiaa.

Perinteinen pankkitoiminta, joka perustuu talletuksiin ja säästämiseen, ei aiheuta nykyisiä ongelmia, koska periteiseen pankkitoimintaan ei sisälly oikeus luoda rahaa tyhjästä, vaan talletuksia vastaan. Se tarkoittaa olennaisesti liikepankkien nykyistä omavaraisuusvaadetta korkeampaa omarahoitusastetta.

Perusero on siinä, ettei liikepankkien liikevaihdon kasvattamiseen ja lisääntyvän rahavirran luontiin tarvita lainkaan säästöjä, pelkästään velkaa. Oikeastaan kaikki raha on jonkun velkaa. Tätä periaatetta on näilläkin palstoilla selvitetty paljon, joten en tässä ryhdy pankkitoiminnan perusteita lähemmin selvittämään. Kovasti väljä kuitenkin on Järvisen Blogin otsikon määritelmä, että "Jokaisessa meissä asuu pieni pankkiiri."

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Ahneus ei ole pankkiirien yksinoikeus. Tietenkin kavaltajien määrää laskee se, että niin harvalla on siihen mahdollisuus - halua olisi luultavasti useammalla.

Laajasti ymmärtäen pankkiirien valta on peräisin meiltä kaikilta. Me haluamme kasvua, jotta saisimme itsellemme enemmän ja jotta voisimme jäädä eläkkeelle aikaisemmin. Pankkiireita ohjaa sama ahneus kuin useimpia muitakin, jotka ovat vaikka valmiita kavaltamaan rahaa saadakseen enemmän.

Nykyisessä talousepävarmuudessa pankkiirien (rahan) vaikutusvalta korostuu, koska kansalliset ja oman puolueen intressit estävät järkevien päätösten teon. EU-poliitikot pitävät hätäkokouksia, joiden jälkeen ne eivät itsekään tiedä, mitä tuli yön pimeydessä sovittua. Pahoin velkaantuneiden maiden poliitikot lupaavat uusia etuja, vaikka entisestkin ovat maksamatta.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Miksi yksinkertaistat pankkien vallan muka meidän yhteisesti antamaksi? Tietysti voidaa kaukaa hakien todistella, että eduskunta se Suomessa ja kansalaiset eduskunnan välityksellä ovat nyt voimassa olevan pankkilainsäädännön luoneet ja niin ollen "pankkiirien valta on peräisin meiltä kaikilta." Noinko todella olet mieltä?

Yhtä kaukana oikeasta on määritelmäsi, että "kansalliset ja oman puolueen intressit estävät järkevien päätösten teon."

Nykyinen liikepankkien toimintasäännöstö on niin pahasti pielessä, että koko lainsäädäntö siltä osin pitäisi muuttaa ja pankeille asettaa olennaisesti korkeampi omavaraisuusaste.

Pitäisi toimia, kuten Pekka Pihlanto omassa kommentissaan esittää: "Pankeilta pitäisi ottaa pois liiallinen valta rakentamallla kontrollimekanismeja ja myös tosiasiallisesti valvomalla finanssimaailman toimintaa.

Surullinen esimerkkitapaus on subrime -paperit, joita finanssilaitokset saivat myydä tietämättömille ostajille luottoluokittajien suosiollisella avustuksella. Tällaiseen roskan myyntiin pitäisi puuttua esimerkiksi saattamamalla voimaan tuotevastuu myös finanssimaailmassa."

Miksi todellakin sälytät kevyesti ja oikeastaan perustelematta vastuun pankkien jopa tahallisista virhetoiminnoista tavallisille ihmisille, joilla ei ole pankkitoiminnasta juuri mitään muuta käsitystä kuin että pakista saa lainaa ja automaatista rahaa, jos tilillä sattuu olemaan??

Mika Virtanen

Petterille epäilemättä maksetaan siitä, että hän yrittää pitää asiat ennallaan. Hän rinnastaa muutaman ihmisen rikollisuuden / säästäväisyyden koko kansan synniksi ja sen varjolla antaa synninpäästön: "me olemme kaikki pankkiireja"

Eiköhän valtaosa suomalaisista kuitenkin elä ihan rehellisesti ja omilla varoillaan. Pankkiireista ei voi sanoa samaa, koska he uhkapelaavat MUIDEN RAHOILLA. Jos tavallinen ihminen mokaa, niin hän kärsii siitä itse. Kun pankkiiri mokaa, niin hän laittaa kaikki muut kärsimään ja maksaa itselleen bonukset, kun homma on hoidettu.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Pankit saavat rahansa tallettajilta, jotka odottavat korkoa niille, tai ottavat velkaa saadakseen asunnon tai isomman auton. Pankkiirit saavat tehtävänsä osakkeenomistajilta, jotka odottavat pankin tekevän tulosta. Suomalaiset eläkevarat sijoitetaan mahdollisimman tuottavasti, jotta niillä voitaisiin jatkossa maksaa meille mahdollisimman hyvää eläkettä (koko järjestelmä on rakennettu tulevan arvonnousun varaan, koska eläkemaksuja kerätään vähemmän kuin mitä niitä aiotaan maksaa takaisin).

Sama peruskuvio toistuu kaikissa portaissa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Olympiaväki esittää arvonsa näin: Citius, Altius, Fortius, nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin

ja talousväki: Citius, Avarius, Forecius, kalliimmalla, ahneemmin, röyhkeämmin

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Mitä se blogisti nyt ... kyllä kai vain toteutuneista väärinkäytöksistä rangaistaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pankeilta pitäisi ottaa pois liiallinen valta rakentamallla kontrollimekanismeja ja myös tosiasiallisesti valvomalla finanssimaailman toimintaa.

Suurullinen esimerkkitapaus on subrime -paperit, joita finanssilaitokset saivat myydä tietämättömille ostajille luottoluokittajien suosiollisella avustuksella. Tällaiseen roskan myyntiin pitäisi puuttua esimerkiksi saattamamalla voimaan tuotevastuu myös finanssimaailmassa. Jos tiedät tarjoavasi ja myyväsi roskaa, joudut korvausvastuuseen.

Mutta tämä on utopaa: liberalismin nimissä pankkien lobbarit käyvät poliitikkoparan kimppuun, joka tällaista uskaltaa ehdottaa.

Jarmo Makkonen

P. Järvinen: "Me haluamme kasvua, jotta saisimme itsellemme enemmän"

Emme me hae kasvua vaan vakautta. Hallitukset ovat jumittaneet taloutemme pakkokasvuhakuiseksi.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Muistetaanpa tuo seuraavissa tuloneuvotteluissa. Jokainen työntekijä odottaa reaaliansioidensa kasvavan.

Mika Virtanen

Olen eri mieltä tästä väitteestä, että kansalaiset olisivat antaneet rahavallan pankkiireille. Itse en ole ainakaan lupaa moiseen antanut, eikä yksikään eduskuntavaaliehdokas ole tästä tiedettävästi koskaan puhunut ennen vaaleja, joten täytyy ihmetellä miten tähän tilanteeseen on tultu.

Ehkä se vaaliraha ei olekaan vastikkeetonta, kuten poliitikot väittävät. Hyvin kummallista myös, että miten lehdistö ei ole vielä perännyt hallitukselta näistä asioista mitään. Aivan kuin hallitus, lehdistö ja pankkiirit toimisivat keskenään symbioosissa ja tuota symbioosia on ainakin ennen kutsuttu fasismiksi.

Koko rahajärjestelmä perustuu velkaan, niin näen tämän keskustelun ylivelkaantumisesta hieman omituisena, koska velkaantuminen on välttämätöntä rahajärjestelmän toiminnan kannalta ja samaan aikaan haitallista, kuten kaikki ovat jo huomanneet.

Petoksen takuumiehenä häärää "vapaa mediamme". Poissa silmistä, pois mielestä lienee heidän mottonsa näihin asioihin liittyen.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Rahat eivät ole pankkiirien omia rahoja, vaan teidän rahojanne. Miksi olette antaneet ne pankkiirien käyttöön? Siksi, että haluatte niiden tuottavan voittoa ja oman elintasonne kohentuvan.

Toimituksen poiminnat