Petteri Järvinen

Nokialta ei neuvojia puutu

Jos Nokian suunta on hukassa, ei se johdu ainakaan neuvojien puutteesta. Viime viikon tulosvaroituksen jälkeen mediat täyttyvät hyvistä ja vähemmän hyvistä neuvoista (allekirjoittanut mukaanlukien). Jokainen tuntuu tietävän Nokiaa paremmin, mitä sen kannattaisi tehdä. Vain Alepan kassalta ei vielä ole kysytty. Todennäköisesti hänen neuvonsa olisivat yhtä hyviä kuin asiantuntijoidenkin.

Tilanteen vaikeudesta kertoo se, että asiasta jotain ymmärtävien neuvot menevät täysin ristiin. Professori haluaa heti eroon Microsoftista, Linus Torvalds (joka kuittasi juuri 600 000 Nokian kohtaloksi koituneen Linuxin kehittämisestä) pitää Microsoft-yhteistyötä virheenä. Oma lukunsa on peruspessimisti Tomi Aaltonen, jonka mielestä Nokia on tehnyt kaiken väärin ja valinnut tuhoon tuomitun strategian.

Osa kommenteista on kitkeriä, lähes alatyylisiä. Yleensä tällaisia tekstejä tapaa vain nimettömillä nettifoorumeilla. Nokian vaikeudet heijastuvat ystävien ja sukulaisten kautta lähes jokaiseen suomalaiseen. Silloin on vaikea pysyä faktoissa. Elopin syyttäminen valehtelijaksi nopeasti muuttuvassa markkinatilanteessa on yksinkertaisesti typerää.

Tilanteen sekavuutta kuvaa hyvin se, miten pankkiiriliikkeet arvioivat Nokian liiketoiminnan arvoksi jotain nollan ja 2,8 miljardin euron väliltä. Siinä on haarukalla kokoa!

Nokian virheet tehtiin 5-10 vuotta sitten, kun oman ja yhtiön menestyksen sokaisemat johtajat antoivat organisaation pysähtyä ja todellisen kehityksen kuolla. Riski on yhteinen kaikille suurille ja menestyville yrityksille, Nokiassa se vain toteutui täysimääräisesti.

Nokian vanha hallitus voi katsoa peiliin, miksei se nähnyt organisaation jähmettymistä. Miksi markkinoille päästettiin huonosti toimivia Symbian-älypuhelimia, vaikka asiakkaat valittivat niistä jatkuvasti? Miksei edes iPhonen menestys ravistellut hallitusta hereille? Miksi Maemo/Meego-seikkailu päättyi niin surkeasti?

Näiden virheiden seurauksena Nokia menetti oman ekosysteeminsä ja sen mukana pelin. Pari vuotta sitten oli enää valittava Kuppa tai Tippuri: Android tai Windows Phone.

Jos Nokia olisi valinnut Androidin, mikä olisi nyt toisin? Samsung olisi ykkösvalmistaja, Nokia kilpailisi yhä halvempien Android-puhelinten kanssa ainoana valttinaan parempi kameratekniikka ja ilmainen navigointi.

Microsoftin kelkassa Nokia pystyy vaikuttamaan kehitykseen enemmän, koska Microsoft tarvitsee kipeästi kumppania ja menestystä. Googlella tällaista tarvetta ei ollut, se oli jo menestynyt. Mutta tämäkään tie ei ole helppo eikä riskitön. Jos Windows Phone menestyy, Nokialla ei ole mitään yksinoikeutta menestyksen hedelmiin. Sille käy kuten Ylelle television digitalisoitumisessa: Yle kantoi taloudellisen taakan, mutta kaupalliset kanavat korjasivat lopulta hyödyn. Samsung ja aasialaiset halpavalmistajat voivat aivan hyvin ryhtyä tekemään halpa-Windows-puhelimia.

Parasta olisi, jos Nokialla olisi jokin B-suunnitelma: kehitteillä oma käyttöjärjestelmä tai edes tablet-laite. Mutta eloonjäämiskamppailuaan käyvä yritys joutuu keskittymään perustoimintoihin. Nokian tutkimus- ja tuotekehitys kulutti valtavasti rahaa laihoin tuloksin. Siihenkin edellisen hallituksen olisi pitänyt puuttua.

Nokian tilanne on vakava, mutta ei toivoton. Esimerkiksi Pureview-kamera näyttää aidosti huikealta. Windows Phone -alustalla se olisi nyt kaivattu hittituote. Microsoft aloittaa syksyllä massiivisen markkinoinnin Windows 8:sta ja julkaissee ilmeisesti myöhemmin tänään tablet-laitteen.

Lisäksi uusi Lumia 900, jota olen muutaman päivän testaillut, vaikuttaa oikein hyvältä.

Kunpa vain aika Nokian tiimalasissa riittäisi tarpeeksi pitkään, jotta Elop ja uusi hallitus ehtivät korjata edeltäjiensä virheet.

Se hyvä puoli Nokian kurssilaskussa on, ettei tarvitse lukea lehdistä katkeria kirjoituksia Nokian optiomiljonääreistä. Ilmeisesti Hesarin viimeiseksi jutuksi aiheesta jää Jyrki Alkion teksti 25.10.2007 otsikolla "Nokian johtajien optioiden arvo moninkertaistui" ("..eniten on kasvanut teknologia-alustoista vastaavan Niklas Savanderin optioiden arvo: 25-kertaistunut 800 000 euroon"). Miljoonatulot hyödyttivät kansantaloutta verojen kautta, mutta herättivät kateutta eivätkä olleet hyväksi yhtiön johdollekaan. Kukapa ei miljoonia ansaittuaan uskoisi olevansa erehtymätön menestyjä?

Nousukausi toi Suomeen Nokia-miljonäärit. Kurssin nyt romahdettua heidän tilalleen ovat tulleet Nokia-köyhtyneet, jotka ovat kurssin laskiessa uskoneet tekevänsä hyvät kaupat. Uuden nousun sijaan kurssi onkin laskenut yhä alemmaksi. Entisistä menestystarinoista on tullut menetystarinoita. Nokian ostaminen ei ollutkaan uusi versio kansallistalkoista. Mikä lehti ensimmäisenä listaa uudet Nokia-köyhät?

Ehkä Suomikin on oppinut jotain. Ollilan sanoin "mikään puu ei kasva taivaaseen asti".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olisihan se hyvä huomioida, että Nokia keräsi ulkomailta kansan hyvinvointiin veroeuroja noin 20 vuoden aikana 50...100 Miljardia euroa (oma näppituntuma). Ja aiheutti tutkimukseen ja koulutukseen valtavan positiivisen piikin. Nyt on sitten vaan Sampo taottava uudestaan vaikkakin pienempänä. Lumian ostoon on minullakin lähteminen - enempää ei voi oikein kiitoksena tehdä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Petteri, sinä kun esiinnyt asiasta jotain ymmärtävänä niin, neuvoisiko minua,- ja tuhansia muita suomalaisia pikkuosakkaita.

Minulla on 2000 euron hintaan hankittuja Nokian osakkeita. Niistä on nyt sulanut niin paljon, että arvo juuri nyt on ehkä 500 euroa, tai vähän alle.

Minua suorastaan naurattaa tuo, enkä ole ollenkaan pahoillani, vaikka köyhä taloudellisessa mielessä muuten olenkin.

Minä,- ja uskon, että kymmenet tuhannet ovat menneet helppoon, vai olenko/olemmeko.

Petteri, mitä sanoisit meille? Pitäisikö yrittää saada edes ne pois, jotka otettavissa on, vain kannaatako unohtaa koko asia,- ja odottaa parempia aikoja?

Jos me köyhät pienosakkaat ottaisimme kaikki yht'aikaa pois sen joka otettavissa on, eikö se tarkoittaisi Nokian menemistä konkurssiin, tai muuta mukavata nääs....

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

En uskalla lähteä piensijoittajia neuvomaan, paljon minua viisaammat ovat sitä yrittäneet huonoin tuloksin.

Ainoa varma tieto on, ettei kurssissa ole kuin max. kaksi euroa laskuvaraa. Ja nollaan tämä peli ei koskaan pääty, sitä ennen tulee jotain järjestelyjä.

(Itselläni ei ole ollut Nokian osakkeita 1990-luvun jälkeen.)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kiitos kommentista.
Annetaan niiden elää kituliaista omaa elämäänsä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Nämä neuvot Nokialle ovat neuvojen parhaasta päästä, mutta kritisoin muutamia.

> Pari vuotta sitten oli enää valittava Kuppa tai Tippuri: Android tai Windows Phone.

Nokia esitti asian noin, mutta vaikka oletettaisiin, että Symbian oli täysin laho, Nokialla olisi ollut myös mahdollisuus vaikkapa omaan Linux-linjaan.

> Microsoftin kelkassa Nokia pystyy vaikuttamaan kehitykseen enemmän, koska Microsoft tarvitsee kipeästi kumppania ja menestystä.

Windows Phone on Microsoftille yksi tärkeä hanke, mutta ei krittinen. Microsoft ei tarvitse Nokiaa, koska sillä on muitakin asiakkaita. Nokia tarvitsee nyt Microsoftia huomattavasti enemmän kuin Microsoft sitä. Nokian hyvyys Microsoftille on kai siinä, että Nokialla ei ole enää muita vaihtoehtoja jäljellä. Asema Androidissa ei tosin olisi ollut sen parempi (tilanteessa jossa jopa plan B on heitetty roskiin).

petteri terho

erittäin hyvä kirjoitus.

samaa tässä pohtinut, että nuotioon kusijoita (anteeksi) tässä maassa riittää ja ei mikään ihme, sillä kateus on usealle kiimaakin voimakkaampi. tuntuu kun nokian menestys on ollut muilta pois. me, jotka olemme saaneet olla onnekkaita ja mukana tuota tarinaa rakentamassa ei pitäisi tuntue mitään muuta kuin kiitollisuutta siitä, että kuuluttiin joukkoon joka muutti ja muuttaa maailmaa.

tuomiopäivänpasuuna ahonen on kyllä oma lukunsa. kaveri ei todellakaan ollut mikään "johtaja" siinä mielessä kun annettiin ymmärtää. 3G konsultti vuosituhannen vaihteesta. tusinassa kolmetoista samanlaista. voisi kirjoittaa paljon muutakin, mutta se ei olisi ehkä korrektia. toinen yhtä surullinen hahmo on entinen "innovaatiojohtaja" riski. ei muuten todellakaan ollut mikään "johtaja" ellei sitten manager titteleitä käännetä suoraan johtajaksi ja oteteta sellainen 3 - 5 kerrosta organisaatiosta pois ja nimenomaan yläpäästä. suomen lehdistössä - ja kavereiden omissa mielissä - tämä kääntyy niin, että kyseiset tyypit olisivat todellakin olleet merkittävässä roolissa ja heillä olisi ollut paljon asiasta sisäpiirin tietoa. ahosen tapauksessa se ainakin on kymmenisen vuotta vanhaa jos sitä nyt ikinä niin paljon ollutkaan, riskiä en viitsi edes kommentoida. sääli vaan, että he ovat se ääni mitä iltapäivälehdet käyttävät.

Matias Härkönen

Ainut neuvo Nokialle on, että kuuntelisi asiakkaitaan... Jos me sitten laumoittain täällä vaadimme esim. Androidia, niin miksi sitä ei anneta meille?

Puupäitä koko joukko jos minulta kysytään.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Apple menestyi nimenomaan sillä, ettei kuunnellut asiakkaitaan. Steve Jobs tiesi paremmin kuin asiakkaat, mitä nämä haluavat.

En tiedä pystyisikö jokin muu firma samaan?

Jaakko Tuononen

Niinpä. Mitä oikeasti on tapahtunut? Eiväthän ne Nokian tuotteet NIIN huonoja ole, päinvastoin.

Jos uskoisi salaliittoteorioihin, niin nyt sellaiselle uskolle olisi tilaus. Onkohan kännykkämarkkinoilla menossa salainen sota? Nokian mainetta on tahallaan pilattu jo jonkin aikaa. Mikä tämä pääjohtajakuviokin oikein on? Alamäki alkoi Kallasvuosta ja jatkuu vain. Ihan varmasti Nokialla olisi ollut päteviä johtajia Suomestakin.

Kun maailman suurin kännykkäyhtiö tekee harakirin, niin jotenkin se on meikeläisen logiikkaa vastaan. Ja varsinkin, kun on nähty, että yhtiö on velaton ja hyvässä iskussa muutenkin. Kyllä tässä on tahallisen sabotaasin maku.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Ei kannata unohtaa Benefonia, joka oli se toinen kotimainen kännykkäyhtiö. Kilpaili aikoinaan Nokian kanssa.

Tai Ericssonia, joka oli Nokian vahva kilpailija vielä 2000-luvun alussa.

Nämä markkinat elävät kovin nopeasti, eikä siihen tarvita edes salaliittoja.

Jaakko Tuononen

No, joku tässä mättää. Miten vakavarainen yhtiö, jolla on ihan hyvät tuotteet, voi pudota niin nopeasti? Nokiaa vastaan on menossa suuremmat voimat kuin vain markkinavoimat. Tästä olen aika varma.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Nokian tuotteet eivät olleet hyviä enää vuosiin. Symbian-älypuhelimia myytiin, mutta ei niistä kukaan pitänyt. Näyttäkää joku, joka piti N97:aa hyvänä. Ovi ei toiminut kunnolla ja PC Suite oli silkkaa painajaista.

Heti kun joku keksi parempia tapoja hoitaa asiat, keisari osoittautui alastomaksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Erityisesti softakehittäjät eivät pitäneet Symbianista. Usein piti myös usein tehdä eri softa eri puhelinmalleille. Melkoista hölmöilyä Nokian osalta.

ulf fallenius

On olemassa tälläinen kirjoittamaton sääntö että menestys kestää yleensä 20vuotta ja sen jälkeen se loppuu.Miten kävi Ericssonin,Motorolan,Japanin ylivoiman teollisuudessa joka muuttui huonoksi yli kymmenen vuotta sitten ja nyt jo hiipuva Kiina ilmiö ja näitähän tarinoita riittää.Ehkä seuraava ilmiö nousussa on Afrikka ja niin edelleen.Nokian kännykät oli 2 vuotta jäljessä muita ja sillä bisness saralla se tarkoittaa valovuosia.Johto nukahti ja heräsi liian myöhään + vähän huonoa säkää ja nyt yhtiö on joutunut valtapelin uhriksi ja kohta se myydään melkoisen halvalla pois.Olisiko tuleva nimi yhtiöllä Microsoft Nokia.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Totta. Missä tahansa organisaatiossa hallinto ja johtoporras tapaavat jämähtää. Ehkä 20 vuotta on tyypillinen sykli, jonka aikana ala uudistuu, ja vanhat kaavat eivät enää toimi.

Käyttäjän PetteriJarvinen kuva
Petteri Järvinen

Nokian tapauksessa pitää muistaa vielä sisäsiittoisuus. Sama ryhmä joka nosti Nokian huipulle, kehui toinen toistaan ja valitsi toisiaan eri tehtäviin. Uusille näkemyksille ja ajatuksille ei jäänyt tilaa, eikä yhtiö päässyt uusiutumaan.

Jaakko Tuononen

Lähteekö Petteri Järvinen rahoittamaan tai antaa naamansa yhtiölle, joka harjoittaisi matkailua? Helsingistä sinistä tietä Kolille. Pari kolme bussia ja perillä yö tai kaksi. Myytäisiin tätä risteilyturisteille. Siihen voisi liittyä kesäaikana rantakala ja paikalliset kalastajat. Unohtumattomia elämyksiä turisteille.

Syksyllä sienestystä ja talvella laskettelua. Mutta vaatisin kyllä kuntarajojen muutosta. Koli ei kuulu Lieksaan, se on luonnollinen osa Juuan kuntaa. Jos kepulit saataisiin pois kunnallispolitiikasta, niin Suomestakin vois tulla ihan oikea ja hieno paikka elää.

R. Tyyne Kuusela

Vaan ketkä tiesivät 10 vuotta sitten, ainakin yhden perustärkeän asian:

http://tyynekuusela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/10452...

Jouni Valkonen

Petteri, mielestäni vähättelet Pureviewiä. Purre ei ole missään tapauksessa pelkästään huikea, vaan se on kenties suurin askel mitä kännyköiden valmistamisen historiassa on toistaiseksi otettu. Purre ei ainoastaan pese kaikkia kännykkäkameroita kuvanlaadussa, vaan se on luultavasti parempi kuin markkinoiden _kaikki_ kompaktikamerat. Nokia voitti jo GSM-arenan sokkotestissä Olympuksen mikrojärkkärin PEN E-PL3:n, joka siis on suurikennoinen huippukamera, ei mikään pokkari.

Digitalversus.comin testissä puolestaan Purre kilpaili markkinoiden parhaiden ammattilaisjärkkäreiden kanssa. Sen Purre hävisi, mutta ei ilman tappelua, koska pienellä Gimppaamisella Nokia saatiin piirtäämään yhtä tarkasti kuin markkinoiden parhaat digijärjestelmäkamerat Nikonin D800:sta lukuunottomatta.

Ainiin, ihmiset eivät ole päässeet testaamaan Purren mikrofonia, joka on myös dynamiikassaan omassa luokassa.

WP-7 ei ole yhteensopiva Purren kanssa, mutta kenties Purre saadaan Nokian Win 8-kännyköihin. Siinä vaiheessa Nokia ottaa takaisin asemansa markkinoiden suurimpana kameroiden ja puhelinten valmistajana. En usko, että kilpailijoille on muutamaan vuoteen resursseja vastata Nokian yllätykseen, koska kilpailevilla kännykkäfirmoilla ei ole osaamista, ja kameran valmistajien tutkimusbudjetit eivät ole lainkaan riittäviä Purren kaltaisen laitteen kehittämiseksi.

No, kyllä Purre pärjäisi pelkästään sympparillakin. Rauta kuitenkin ratkaisee.

Jouni Valkonen

Kirjoittelin omaan blogiini enemmän PureViewistä
http://jounivalkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1093...

Luultavasti en hehkuttanut vieläkään tarpeeksi, koska se lienee parempi kuin edes itse oletan.

Hannu Tanskanen

Eikä nuo Nokian kapulatkaan niin hyviä aina olleet. Käyttöjärjestelmä toki oli paras,mutta hankittuani pari vuotta sitten 6710 Navigatorin en koskaan onnistunut lataamaan siihen mainostettuja ilmaisia karttoja ja nyt näppäimistö takkuaa jo pahasti.

Erkki Mikola

Petteri kirjoittaa:"Miksei edes iPhonen menestys ravistellut hallitusta hereille? Miksi Maemo/Meego-seikkailu päättyi niin surkeasti?"

Itseäni kiinnostaisi kuulla hieman enemmän tuosta aiheesta, jos tiedät ja voit kertoa. Eikö Maemo/Meegoa alettu tehdä juuri sen takia, että myös Nokian johdossa nähtiin ja ymmärrettiin, että Symbianin avulla ei voida tehdä älypuhelimia, jotka pärjäävät iPhonelle? Kehitettiinkö Meego-puhelimia salaa johdolta? Oliko Nokian sisällä joku taistelu Meegon ja Symbianin kehittäjien välillä?

Ja miksi N9:n kehittäminen kesti niin kauan?
Ja miksi se kuitenkin tuotiin markkinoille, jos jo sitä ennen oli päätetty, että se on ensimmäinen ja viimeinen Meego-puhelin.

En näe N9:ssä muita puutteita kuin, että kotimaisetkaan sovellutusten tekijät eivät sitä halua tukea. Esim. Fonecta Calleria ei siihen saa eikä uutta taksintilauspalvelua, joka lähettää tilaajan GPS-koordinaatit suoraan taksikeskukseen ilman, että tilaajan tarvitsee tietää niistä mitään.

Kun tunnet laitteita paremmin kuin minä, niin sanopa N9:stä yksikin puute, joka estää sitä kilpailemasta iPhonen kanssa.

nimimerkki "tyytyväinen ja melkein onnellinen N9:n käyttäjä"

Käyttäjän LassiKujala kuva
Lassi Kujala

Kiitos vain linkistä sivustolleni johon olen koonnut nyt muutamana päivänä ottamiani N808 kuvia. Hehkutin tätä puhelinta jo silloin kun se esteltiin helmikuun lopulla. Nyt kun sain sen käsiini olin lähes mykistynyt. Omistan täyden koon järkkärin ja pari kolme muuta järjestelmärunkoa joista yksi 1.3 kropilla oleva ammattitason järjestelmäkamera joten se osasto on tullut tutuksi. Lisäksi minulla on yksi bridge kamera ja peilitön järjestelmä. Kaikilla niillä on omat puolensa. Koko paketti täydentää toinen toistaan.

Ainoa huono puoli on se että useimmat omistamistani kuvauslaitteista painavat melkoisesti ja ovat varsin suurikokoisia. Tämä on tuntunut lähes luonnonvakiolta ja siihen on ollut tyytyminen.

Nyt tähän on tullut muutos. Tämä muutos on väännetty suomalaisin voimin. N808 on juuri sitä jota N8 olisi pitänyt olla kaksi vuotta sitten. Jos näin olisi ollut niin Nokialla olisivat vielä nyt ulospotkitut 3700 henkilöä töissä. Koko matkapuhelinmarkkina olisi eri asennossa.

Mutta mitä näistä. Ei katsella peruutuspeiliin vaan nyt eteenpäin. Nokialla on jälleen uusi mahdollisuus. Microsoftin kanssa on tehty sopimus joka rajoittaa Symbianin käyttöä. Se ei saa olla ensisijainen käyttöjärjestelmä. Samalla se rajoittaa N808 esilletuontia. Tämä on tässä vaiheessa ikävä tosiasia.

Nokian kannattaa nyt avata aivan toinen kehityslinja tämän valitun Lumialinjan rinnalle. Tämä toinen tie on kamerabisnes. PV teknologia on läpimurtotekniikka. Sillä otetaan puhelinkamerabisnes haltuun. Sillä otetaan myös suuri osa pokkaribisneksestä haltuun. Jos patentit ovat kunnossa niin rojalteja alkaa kohta tulla monesta eri lähteestä.

Sitten tulevaisuudessa 3-5 vuoden kuluttua Nokia voisi ottaa myös järkkäriosaston komentoonsa. Miltä kuulostaisi 120 -160 Mp:n suurikokoinen kenno järjestelmäkameran tapaisesssa kuvauslaitteessa. Laitteella voisi kuvata hyvässä valossa tai jalustalta huikeita maisemakuvia. Kiireiset urheilukuvaajat tarvitsevat vain 10-15 Mp joten pikseleitä voi niputtaa melkoisesti ja näin saadaan suuret herkkyydet käyttöön.

Pitkät putket ovat kalliita. Mitä jos tyytyy vain 8-20 Mp:n kuviin ja saa 100-400 millisestä peruszoomista 300-1200 millisen? Kuulostaa hyvältä. Ostamalla uuden Nokia PVIII kehitysversioon perustuvan järjestelmärungon saa kaiken tämän. Nyt jos koska Nokian on avattava peli tällä toisella linjalla. Lumiat ovat Lumioita mutta kamerabisneksessä on uuden tulemisen alku. Ala-Karhu ja Salmelin ovat kylväneet sen ensimmäiset siemenet ja niistä oikein hoidettuina ja oikealla asenteella voi kasvaa vielä se uusi jättiläinen jolla suomipoika on jälleen pelissä mukana.

Toimituksen poiminnat